Locurile de joacă din Arad sunt un pericol? Îngrijorarea unui arădean este subiectul unor sesizări depuse la Poliția Locală și la Protecția Consumatorilor

spatii de joacaarad pr
Distribuie:

O sesizare a unui arădean cu privire la nerespectarea prevederilor legale de către administratorii locurilor de joacă din Municipiul Arad, dar și din județ, a fost depusă luni, 19 februarie, atât la Direcția Generală a Poliției Locale Arad cât și la Protecția Consumatorilor. Acesta susține că niciun administrator al locurilor de joacă nu respectă prevederile legale pentru echipamentele din spațiile de joacă și acestea ridică semne de întrebare cu privire la siguranța în exploatare de către copii.


Locurile de joacă sunt administrate/ întreținute de regulă, de către primării. Cele din municipiu sunt date în administrare/ gestiune delegată către RECONS, începând cu anul 2022, delegare pe o durată de 4 ani. 

„Activitatea de gestionare a locurilor de joacă din municipiul Arad este un serviciu public de interes local care se numără printre principalele activități edilitar-gospodărești, specifice serviciilor de administrare a domeniului public și privat, în domeniul asigurării sănătății publice organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat și controlat de autoritatea administrației publice locale.” – extras din referatul de specialitate care a constituit Anexă la Hotărârea nr 278/ 25.05.2022  prin care s-a înființat Serviciul de administrare a spațiilor de joacă, spațiilor de agrement, terenurilor de sport și a mobilierului urban din domeniul public al Municipiului Arad, și s-a delegat gestiunea în mod direct către RECONS.

Conform extrasului din documentația de la acea dată (luna mai 2022), în municipiu funcționează un număr de 78 de spații de joacă (vezi în galeria foto amplasamentele). Nu știm dacă situația lor a fost actualizată, dacă au mai fost create unele noi, singura documentație la dispoziție pe care am găsit-o pe site-ul primăriei fiind cea din anul 2022.

 

 

spatii de joaca arad5


Nu știm nici dacă RECONS își respectă obligațiile din Contractul de delegare a gestiunii,

nici dacă are personal calificat pentru reparații și întreținere a mobilierului cu care sunt dotate acele spații, nici dacă deține ISCIR pentru a putea înlocui piese sau repara. Putem doar presupune că primăria verifică constant aceste aspecte pentru că, nu-i așa, conform aceluiași referat invocat anterior „este necesar ca prestarea Serviciului de administrare a spațiilor de joacă, spațiilor de agrement, terenurilor de sport și a mobilierului urban din domeniul public al Municipiului Arad să se realizeze cât mai aproape de cetățean și să poată fi controlat îndeaproape de reprezentanții Autorității contractante, care au sarcina de a monitoriza toate aspectele legate de activitatea desfășurată de operator.”

Câteva instantanee cu spații de joacă din municipiu, de marți, 20 februarie –

care surprind nu numai cât de bine sunt îngrijite de către cei responsabili, ci și, din păcate, care este nivelul de educație al unora dintre cei care le folosesc…


Vom vedea dacă instituțiile sesizate vor da curs solicitării acestuia și-i vor răspunde. Întreg conținutul sesizării depuse poate fi citit mai jos.

„Către DIRECȚIA GENERALĂ POLIȚIA LOCALĂ ARAD / ÎN ATENȚIA DL TOMA ADRIAN respectiv

Către  AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR C.J.P.C. ARAD

Subsemnatul (…) – date personale cenzurate de redacție – prin prezenta sesizare vă aduc spre știință următoarea situație referitor la locurile de joacă situate pe domeniul public din Municipiul Arad / Județul Arad.

În fapt:

În Municipiul Arad funcționează pe domeniul public peste 70 de locuri de joacă pentru copii (iar la nivelul Județului Arad fiecare Unitate Administrativ-Teritorială are în administrare cel puțin un loc de joacă pentru copii). Aceste locuri de joacă sunt puse la dispoziția utilizatorilor („consumatorilor”) fără a fi respectate prevederile legale specificate mai jos.

În drept :

Prescripția tehnică în vigoare este “PT R19-2002: CERINŢE TEHNICE DE SECURITATE PRIVIND ECHIPAMENTELE ŞI INSTALAŢIILE MONTATE ŞI UTILIZATE ÎN CADRUL PARCURILOR DE DISTRACŢII ŞI SPAŢIILOR DE JOACĂ”, iar conform acesteia „Echipament pentru spaţii de joacă = echipament pentru agrement, acţionat exclusiv prin greutatea sau forţa fizică a omului, destinat pentru a fi utilizat în special de copii, pe un spaţiu de joacă, temporar ori permanent.”

În această categorie se află banalele leagăne, balansoare, scaune puse pe arcuri, etc. care se găsesc în parcurile din Municipiul Arad, dar si in celelalte unitati administrativ – teritoriale din mediul rural si din mediul urban al Judetului Arad.

Legislatia care reglementeaza functionarea si exploatarea in conditii de siguranta a acestor locuri de joaca este  prescripția tehnică R19-2002, din HG Nr. 435 /2010 si din Legea Nr.49/2019, pentru modificarea și completarea Legii nr.64/2008. Conform Anexei nr.4 punctul 13, din Legea 49/2019, la echipamentele pentru spaţii de joacă verificările tehnice în utilizare sunt efectuate de către persoane fizice şi juridice autorizate ISCIR, adică de către RSVTI. Aceste locuri de joacă trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • Echipamentele trebuie să fie instalate de firmă autorizată ISCIR. Producătorul poate efectua montarea fără a necesita autorizare din partea ISCIR.
  • Echipamentele trebuie să fie însoțite de următoarea documentație:
  1. a) cartea echipamentului/instalaţiei – partea de construcţie și partea de montaj
    b) procesul–verbal cu rezultatele încercărilor de casă;
  2. c) instrucţiuni de întreţinere;
  3. d) declaraţia de conformitate.
  • Echipamentele trebuie să fie inscripționate cu următoarele date: denumirea echipamentului, codul de identificare, seria, anul de fabricare, producător/reprezentant autorizat al producătorului/importator cu adresa sediului și datele de contact, caracteristicile tehnice, după caz: – limita de vârstă pentru utilizarea echipamentelor, greutatea maximă admisă, înălţimea maximă admisă, numărul maxim de utilizatori admis, viteza maximă admisă a echipamentelor de agrement.
  • Intreținerea si reparațiile se efectuează de către societăți autorizate ISCIR.
  • La sfârșitul perioadei de viață date de producător, durata de viață poate fi prelungită prin “Expertiză” (pe scurt)
  • Fiecare echipament trebuie să aibă un Registru de supraveghere.
  • Echipamentul nu poate fi dat în folosință, fără ca RSVTI să faca P.V. de admitere în fucționare.

Menționez că ISCIR a transmis adrese către primării, prin care acestea sunt atenționate în legătură cu respectarea legislației pentru echipamentele din spațiile de joacă.

Ca urmare a celor prezentate, vă rog să verificați dacă cei în drept să administreze locurile de joacă amplasate pe domeniul public din întreg Județul Arad respectă prevederile legale în ceea ce privește siguranța în exploatare a locurilor de joacă pentru copiii noștri. Din cele cunoscute de mine, niciun administrator al locurilor de joacă nu respectă prevederile legale enumerate mai sus. Vă rog să îmi comunicați un răspuns competent la prezenta sesizare, în termenul legal, cu detalierea aspectelor constatate și a măsurilor dispuse.

Vă rog să imi comunicați în scris (la adresa de email:  cenzurată de redacție), în termenul legal, un răspuns competent privind soluționarea celor expuse. Menționez că voi comunica presei locale, regionale și naționale (precum și prin canale online – rețele de socializare) atât prezenta sesizare, cât și răspunsul dumneavoastră.”


 

Categorie: Știri
Etichete: administrarea locurilor de joacă, județul Arad, locuri de joacă, municipiul Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Gigi Becali obține o victorie importantă la CEDO: România trebuie să-i plătească 9 milioane de euro
Articolul următor
Aradul va fi gazda Competiției Regionale de Robotică – TURNEUL DE LIGA FIRST Tech Challenge Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

diesel

[ACTUALIZARE 3] Tragica viață a lui DIESEL poartă stigmatul aceluiași blestem numit Filon Crețiu, iar linșajul, nu doar mediatic, se manifestă disproporționat. Singurul fapt pozitiv din oribila poveste: toată lumea regretă că s-a întâmplat

Petiția online „Dreptate pentru Diesel” creată sâmbătă, 2 septembrie, de activistul arădean Arpi Nistor, a adunat pe la 4.500 de semnături până la data publicării acestui articol (actualizare – marți,…