Ministerul Afacerilor Interne a fost lăsat fără banii pentru alegerile din 2024. Scuza ar fi că s-a omis acest aspect la întocmirea bugetului pentru 2024. Varianta găsită de Guvern: Fondul de Rezervă. Nici restanțele pentru angajații din MAI (2,5 miliarde de lei) nu au fost prevăzute în Buget, dar nu s-a luat în discuție alocarea lor din Fondul de rezervă.
Legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 au intrat luni, 18 decembrie, în dezbaterea Parlamentului, termenul pentru depunerea rapoartelor de către Comisiile de buget-finanţe fiind stabilit pentru marţi, 19 decembrie, ora 18.00. Tot marți, la ora 20:00, urmează să înceapă dezbaterile în plenul celor două Camere, votul final fiind programat miercuri, 20 decembrie. (AICI PROIECTUL LEGII BUGETULUI 2024).
Până duminică, 17 decembrie, ora 14.00, deputaţii şi senatorii au putut depune amendamente, ulterior, acestea fiind centralizate şi grupate pe ordonatori principali de credite.
- USR a anunţat depunerea a 400 de amendamente apreciind că proiectul de buget „este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”.
- În cazul AUR este vorba despre mii de amendamente, după cum au declarat reprezentanţii partidului.
- Şi Forţa Dreptei a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024, propunând eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.
- PNL are un singur amendament la bugetul de stat pe 2024: „Pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente”.
Amatorism, prostie sau chiar nu sunt bani pentru organizarea alegerilor de anul viitor? –
aceasta fiind „probleme zilei” de marți, 19 decembrie, când s-a realizat faptul că, în Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2024 (an electoral) nu au fost prevăzute fondurile necesare în vederea organizării tuturor ciclurilor de alegeri. Și asta în condițiile în care luni, 18 decembrie, a avut loc o ședință de Guvern în urma căreia a fost anunțat faptul că bugetele mai multor ministere vor fi suplimentate de Guvern din Fondul de rezervă.
A fost anunțat faptul că vor fi suplimentate bugetele următoarelor ministere și instituții: Ministerul Transporturilor, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secretariatul General al Guvernului. Ministerul Afacerilor Interne nu era printre cele enumerate în urma ședinței de luni de la Guvern
Bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu 7.400.000 de lei, bani ce vor ajunge la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti: „Având în vedere faptul că Clubul Sportiv Rapid Bucureşti nu dispune de fondurile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor salariale ale sportivilor, prin prezentul act normativ se propune alocarea creditelor bugetare si a creditelor de angajament in suma de 7.400.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 pentru Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi redistribuite Clubului Sportiv Rapid Bucureşti, pentru acoperirea parţială a sumelor indisponibile la momentul actual”.
Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va primi și el 300.000.000 de lei pentru efectuarea unor plăți și pentru acoperirea deficitului de finanţare existent la nivelul autorităţilor de management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„Sumele solicitate asigură continuitatea derulării programelor naţionale de investiţii în perioada următoare. Deoarece, în timpul verii, sunt realizate cele mai multe lucrări la obiectivele incluse în aceste programe, este necesară şi asigurarea resurselor financiare, astfel încât procesul investiţional să fie eficient şi fluid, să se evite înregistrarea de arierate, iar angajamentele asumate de stat să fie respectate. Autorităţile administraţiei publice locale sunt sprijinite în acest fel prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţii, având ca obiectiv final îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din comunităţile locale”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veştea.
Ca referință, numai Programului Naţional de Dezvoltare Locală va fi suplimentat cu 175 de milioane de lei, însă mai multe astfel de inițiative vor fi sponsorizate mult mai generos în perioada următoare.
Secretariatul General al Guvernului va primi bani în plus pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Executivul a aprobat luni suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu suma de 23,6 milioane lei. „Fondurile vor fi alocate celor 19 organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Parlamentul României şi membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale pentru finalizarea activităţilor şi proiectelor iniţiate până în prezent, care permit cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România să-şi dezvolte cultura, precum şi să-şi păstreze elementele esenţiale ale identităţii lor, respectiv limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei vor beneficia de asemenea de suplimentarea bugetului din Fondul de rezervă.