Drama din spatele halterelor – povestea campionilor care se antrenează în igrasie

haltere
Distribuie:

[ACTUALIZARE]

În urma comentariilor din mediul online la articolul inițial, Adrian Jigău aduce precizări:

„În activitatea sportivă am primit fonduri pentru a putea desfășura competițiile dar în partea de investiție nu sunt fonduri pentru chestiuni precum reparații, achiziții și seturi de pregătire tehnică, dotarea săli cu materiale necesare de susținerea antrenamentelor, un maseur și un kinetoterapeut, chiar dacă ar fi foarte de folos.

Sala de pe strada Predeal de care se vorbește prin comentarii este de judo și Haltere. Răutățile care s-au postat în vederea directoarei nu au o bază, iar oamenii care fac asemenea comentarii sunt niște oameni care fie nu cunosc toate aspectele, fie sunt doar rău intenționați.”


 Din păcate, mulți sportivi din diverse sporturi, inclusiv haltere, se confruntă cu lipsa susținerii financiare și a resurselor adecvate pentru antrenamente și competiții. În ceea ce privește halterofilii din Arad situația financiară precară poate influența accesul acestora la echipamente de antrenament de calitate, programe de pregătire sau participarea la competiții.Adrian Jigău este un sportiv de performanță și campion care și-a început cariera în 1983 la Rapid Arad care s-a tranformat în Vagoane Arad, Astra Arad iar în actualitate AMEFA Arad. În 1985 ajunge campion național selectat de centrul olimpic Bistrița. În 1986 lotul național de juniori, în 1990 a revenit acasă iar în 1997 ajunge vice-campion european. El are 300 de medalii și peste 20 de medalii la probe olimpice, naționale și internaționale la activ, inclusiv olimpiadele de la Sydney și una la Atena unde a luat locul 6 la ambele.

După ani de performanță acesta a vrut să înceapă o echipă cu dublă legitimare și a găsit într-un final înțelegere de la CSM Arad prin domnul Pătinean Vasile și domnul Bitang Viorel care l-au acreditat.


Adrian Jigău este în prezent antrenorul echipei de haltere de la CSM Arad care de câțiva ani urcă pe podium campioni.

„Avem patru campioni europeni din sala asta de când activez cu domnul Sebeșan Pavel Mihai.” – spune Adrian Jigău

2023 11 29 18.14.06 scaledDespre elevi, acesta vorbește cu drag și un sentiment de mândrie. Campionii la haltere de anul acesta:

•Pițucă Alexandru – care practică haltere din februarie 2023  și a câștigat 2 medalii de argint

•Filip Robert Vasile – 3 medalii de argint

•Ciurar Robert David – 3 medalii de bronz la categoria de vârstă, la tineret a luat 3 locuri 4

•Jigău Daniel – 3 medalii de aur la juniori, 3 de bronz la seniori și 3 de aur la tineret

•Ciurar Maria –  locul 3 la Speranțe Olimpice

•Nagy Luis Casian –  locul 5 Campionatul Național și la Speranțe Olimpice


Pe membrii clubului am avut ocazia să-i cunosc personal și să le iau interviuri.

Din interacțiunea mea cu ei am avut următoarele concluzii: toți sunt foarte implicați în acest sport iar mâna antrenorilor care îi ghidează se poate vedea în tehnica și rezultatele lor; sunt niște tineri care pe lângă acest sport sunt și elevi silitori care au ales acest sport din dorința de a face performanță și au rămas tot pentru asta. Majoritatea dintre ei au venit la acest club prin prieteni și cunoștințe, e uimitor pentru un loc care nu a avut parte de reclamă să fie atât de cunoscut printre cei tineri, prin reclama și feedbackul din partea membrilor.

Cea mai tânără sportivă a Clubului, și singura fată, este Ciurar Maria, locul 3 la Speranțe Olimpice. Maria are doar 10 ani, a început antrenamentele la 8 ani și s-a îndrăgostit de acest sport la prima vedere, când a venit la sală la un antrenament cu fratele ei, și el sportiv al clubului.


În România, există diverse dificultăți legate de finanțarea sportului de performanță, iar mulți sportivi se bazează pe sprijinul personal, sponsorizări limitate sau granturi pentru a-și continua activitatea. Lipsa resurselor financiare poate limita potențialul acestor sportivi de a-și atinge vârful performanței sau de a se implica în competiții internaționale.

Organizațiile sportive, guvernamentale sau private, ar putea juca un rol crucial în susținerea financiară a sportivilor, prin acordarea de burse, facilități de antrenament sau sponsorizări. Îmbunătățirea infrastructurii sportive și a programelor de sprijin financiar ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea și succesul sportivilor din diverse discipline.

Dacă există inițiative locale sau programe de sponsorizare pentru sportivi în Arad, acestea pot reprezenta o oportunitate valoroasă pentru halterofilii din zonă de a obține sprijinul de care au nevoie pentru a-și urma pasiunea și a atinge performanțe remarcabile.

Tinerii au un potențial enorm dar, din păcate, o problema reală este faptul că nu își permit să mențină această rutină. Mulți fac naveta sau vin direct după școală și nu au parte de mese echilibrate din punct de vedere nutrițional pentru activitatea lor.


În galeria de mai jos puteți vedea condițiile în care  se antrenează tinerii campioni.

Categorie: Podcast
Etichete: adrian jigau, AMEFA Arad, haltere, halterofili, Sebeșan Pavel Mihai, sport de performanță
Distribuie:
Articolul anterior
Pavel Palcu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, este în stare critică la spital în urma unui atac cerebral hemoragic
Articolul următor
Ministerul Afacerilor Interne a fost lăsat fără banii pentru alegerile din 2024. Varianta găsită de Guvern: Fondul de Rezervă

13 comentarii. Leave new

 • avatar of biris gheorghe
  Biris Gheorghe
  19 decembrie 2023 18:31

  La JO Sidney si Atena ,Jigau Adrian a fost numai participant

  Răspunde
  • avatar of claudiu meszar
   Claudiu Meszar
   19 decembrie 2023 23:32

   De asemenea, floretista Laura Badea, canoistul Florin Popescu, atleta Lidia Simon, pugilistul Marian Simion, inotatoarea Beatrice Cislaru, tiristul Sorin Babii, halterofilul Adrian Jigau, luptatorul Marian Sandu, probabil gimnastul Marius Urzica si jucatoarea de tenis de masa Otilia Badescu vor parasi sportul de performanta.

   Aceasta este doar o lista cu cei mai reprezentativi dintre sportivii romani, la care se pot adauga, fara rezerve, numele Gabrielei Szabo si Violetei Beclea, marile campioane de atletism care au renuntat inainte de Olimpiada. Asadar, sportul romanesc va ramine fara o mare parte din vedetele sale. Cel mai grav e ca in locul lor nu pare sa se iveasca nimic. Sper ca glumiți nu ? https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1259204-jocurile-olimpice-incheiat.htm

   Răspunde
 • avatar of biris gheorghe
  Biris Gheorghe
  19 decembrie 2023 18:37

  Ca sportv MES JIGAU ADRIAN are in palmares 34 de medalii la CM si CE de seniori!

  Răspunde
 • Stau și mă uit cu stupoare la poze….și mă gândesc la sala modernă, dotată cu aparate de forță noi, moderne la vremea respectivă, cu saună, vestiare și băi, sală de forță unde s-au desfășurat ore de aerobic, sală din care clubul realiza venituri. Ulterior s-a dat secției de haltere și au adus-o în halul acesta. Păcat! Când nu e al tău, nu contează, distrugi și apoi te plângi.

  Răspunde
  • Domnule Mrian pretind ca sunteti un om in varsta si cu toate tiglele pe casa
   1 la mana acea sala e deschisa de o gramada de ani ,cel putin de 2008 o stiu eu
   2 la mana nu sa mai investit nimic in ea
   de ce
   pentru ca toti directori care au fost pe acea vreme plus directoarea care e in momentu de fata
   care nu da 2 bani pe sectia de haltere decat pe zisi pistolari
   desi halterele pe vremea de dinapoi au dus o gramada de medali acestui club
   da nu sa investit nimic in aceasta sala
   ba mai mult a venit instructoru Adrean Jigau si Sebesan Pvel sa mai faca una alta prin sala din bani lor
   si veniti dumnevoastra sa criticati care habar nu aveti cu ce se mananca acest sport va rog mult
   documentativa si pe urma comentati Multumesc

   Răspunde
  • din 2008 nu sa mai facut nimc in aceasta sala
   de ce
   pentru ca toti directori ce au fost au tras catre sectia lor ,gimnastica,pimpong ,judo,si TIR si asa mai departe cand vine vorba de sectia haltere …..nu avem bani
   iar daca ascultati cu atenti cati medaliati au iesit din aceasta sala..dar cu toate astea
   nu mai avem buget
   dar cand sectia haltere a fost printre primi zece laureati ai anului si au adus acasa un sac de medali
   nici atunci nu sa facut nimic
   aaaaaa pivnita,pivnita care au scos campioni unde au fost ridicate sute chear mii de tone
   si acum nu da nimeni 2 bani se fac antrenamente in igrasie si cu toate astea
   instructori au putere si buna vointa sa continuie sa faca performante cu elevi
   clubu CSM mobilizarea si faceti ceva pentru aceasta sectie pentru zisa pivnita
   si nu uitati ca si sectia haltere face parte din acest club nu doar TIR sau Pimpon
   Doamna directoare luati atitudine si faceti ceva

   Răspunde
  • avatar of pentrache mihaela
   Pentrache Mihaela
   19 decembrie 2023 23:24

   Oameni buni nu sunteți normali?? Voi vedeți unde antrenează oameni ăștia ??? Voi vedeți în ce condiții își desfășoară munca? Acei copii ce au doar vina ca s-au născut într-un mediu defavorizat, dar în același timp au șansa în viață să fie luați sub aripa lor de niște oameni cu suflet, nu li se oferă niște condiții MINIME? Să vă fie rușine !

   Răspunde
 • Asta înseamnă să nu iubești o țară, un sport , să iubești doar bani și pe sinele propriu! Batjocoră la nivel național! Chiar nu se găsesc niște oameni cu inimă să ajute acești copii!?

  Răspunde
 • avatar of clemente.andreea1970
  Clemente.andreea1970
  20 decembrie 2023 7:40

  Sunt convinsă ca acestor copii li se va schimba soarta! Nu putem trece cu vederea drama lor! Oameni politici ar trebuii sa ia atitudine !

  Răspunde
 • Situația reală este cu totul alta. Sala aia arată așa că în poze, dar domnul Jigău mai are la dispoziție o sala nouă pe strada Predeal pe care nu o folosește.Mergeti și faceți poze și acolo

  Răspunde
 • avatar of marius mihalache
  Marius Mihalache
  20 decembrie 2023 21:51

  Se uita ca se traieste inca in Romania unde din cind in cind, clatele de la usi mai trebuiesc si unse. Pentru cei care ar putea ajuta, medaliile cucerite de Adrian nu mai prezinta interes de unde si lipsa totala de implicare in viitorul unor tineri de perspectiva.

  Răspunde
 • Bibi va rezolva problema în curând, prin desființarea secției de haltere a CSM.

  Răspunde
 • Domnule Jigău ,ce probleme sunt la sala de pe strada Predeal ? Este nouă și dotată cu aparate noi ? Asta nu va place ? Spuneți cauza pentru care nu o folosiți. Eu cred că multe cluburi din Romania visează o așa sală

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

Nu am găsit niciun rezultat.