Anual, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele.
– noapteacercetatorilor.eu –
Evenimentul anual de anvergură europeană, care reunește licee din județele României în scopul de a prezenta cele mai recente progrese în tehnologie și robotică a avut, și la Arad, parte de un public frumos.
Cu prima ediție desfășurată în 2005, vineri 29 septembrie, 2023 a umplut de entuziaști sediul din Micălaca al Universității „Aurel Vlaicu” de pe strada Elena Drăgoi (complexul „M”), adunând la un loc elevi, profesori, curatori de muzeu, cercetători punându-i față-n față cu propriile lor invenții – evenimentul în sine servind drept platformă pentru elevii de toate vârstele.
În timpul acestui eveniment plin de emoție, liceele participante au amenajat standuri interactive unde își expun creațiile.
Fiecare echipă de elevi depune eforturi mari în proiectarea și construirea minunilor lor tehnologice, așteptând cu nerăbdare șansa de a își demonstra capacitățile unui public captivat. Procesul de pregătire pentru „Noaptea cercetătorilor” insuflă un sentiment de responsabilitate și dedicare participanților. Îi învață importanța planificării , executării și prezentării eficiente a ideilor lor unui public divers.
În plus, „Noaptea Cercetătorilor” acționează ca o oportunitate de rețea pentru elevi, îndrumători și inginerii din industrie care participă. Le permite să facă schimb de cunoștințe, să împărtășească informații și să stabilească conexiuni care pot duce la colaborări viitoare și diverse oportunități.
În concluzie, „Noaptea cercetătorilor” este un eveniment așteptat cu mult interes și nerăbdare, în care liceeni își manifestă priceperea tehnologică și entuziasmul pentru robotică. Participanții talentați, nu numai că obțin recunoaștere pentru munca lor grea, ci și dezvoltă abilități esențiale pentru eforturile lor viitoare în acest domeniu.
La eveniment au participat:
- Echipa de robotică al L.N.I; „Delta force”, o echipă de robotică cu care toți arădenii ne mândrim.
- Departamentul de Inginerie al U.A.V.
- Din partea C.N.P.D.T, echipa „Bitmo”
- Colegiul Național Vasile Goldiș
- Code school clubs (CSC)
- Departamentul de Criminalistică Arad
- Muzeul Arad
De asemena în cadrul evenimentului a avut loc și o tombolă pentru spectatori și echipe.