Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a decis să acorde Premiul Nobel pentru chimie 2023 lui Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”.
Laureații Premiului Nobel 2023 pentru chimie au reușit să producă particule atât de mici încât proprietățile lor sunt determinate de fenomene cuantice. Particulele, care sunt numite puncte cuantice, sunt acum de mare importanță în nanotehnologie.
La începutul anilor 1980, Alexei Ekimov a reușit să creeze efecte cuantice dependente de mărime în sticla colorată. Culoarea provine de la nanoparticule de clorură de cupru și Ekimov a demonstrat că dimensiunea particulelor afectează culoarea sticlei prin efecte cuantice.
Câțiva ani mai târziu, Louis Brus a fost primul om de știință din lume care a dovedit efecte cuantice dependente de mărime în particule care plutesc liber într-un fluid.
În 1993, Moungi Bawendi a revoluționat producția chimică de puncte cuantice, rezultând particule aproape perfecte. Această calitate înaltă a fost necesară pentru ca acestea să fie utilizate în aplicații.
Punctele cuantice iluminează acum monitoarele de calculator și ecranele de televiziune bazate pe tehnologia QLED. De asemenea, ele adaugă nuanță luminii unor lămpi cu LED, iar biochimiștii și doctorii le folosesc pentru a cartografia țesuturile biologice.
Punctele cuantice aduc astfel cel mai mare beneficiu omenirii. Cercetătorii cred că în viitor ar putea contribui la electronice flexibile, senzori mici, celule solare mai subțiri și comunicare cuantică criptată – așa că tocmai am început să explorăm potențialul acestor particule minuscule.
Citește și:
- Premiul Nobel pentru CHIMIE în 2022 le-a fost acordat CONSTRUCTORILOR DE MOLECULE care au pus bazele CHIMIEI-CLICK
- [NOBEL 2021 – CHIMIE] Doi laureați împart premiul Nobel pentru CHIMIE din acest an pentru „dezvoltarea unui nou instrument precis pentru construcția moleculară: organocataliză”
- Câștigătorii Premiilor NOBEL 2020
Sursa: nobelprize.org