[COMUNICAT DE PRESĂ]
În data de 04.10.2023, UNBR, barourile membre și întregul corp al avocaților (inclusiv cei peste 380 de avocați din Baroul Arad) și-au dedicat activitatea analizei celor mai acute provocări la adresa înfăptuirii actului de justiție, din perspectiva profesiei noastre și a justițiabililor, provocări care afectează deopotrivă și celelalte categorii de profesioniști din domeniu.
A fost o zi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura în particular dar și justiția în general, în care avocații NU au intrat în sălile de judecată, cu excepția procedurilor urgente.
Finalitatea urmărită a fost aceea de a sesiza aceste „vulnerabilități” factorilor decizionali, în vederea identificării soluțiilor optime, altminteri, vulnerabilitățile potențiale urmând a se transforma, în mod previzibil, în tot atâția factori de dezechilibru sistemic, cu afectarea tuturor participanților la înfăptuirea actului de justiție și, în principal, a justițiabililor.
În cadrul mesei rotunde organizată la sediul Baroului Arad, am expus conducerii Tribunalului Arad / Judecătoriei Arad principalele probleme cu care se confruntă avocații care-și desfășoară activitatea la instanțele din județ.
Referitor la problema termenelor de judecată și rezonabilitatea duratei procesului, raportat la recomandările CSM, am primit asigurări că activitatea instanțelor arădene va fi și pe mai departe organizată de maniera respectării dreptului la un proces echitabil din perspectiva duratei procesului.
Problematica subfinanțării bugetelor de cheltuieli cu sumele necesare serviciilor asigurate de apărătorii desemnați din oficiu, face obiectul preocupării conducerilor institanțelor cât și a Baroului Arad.
Am căzut de acord asupra necesității de actualizare a legislației în materia taxelor judiciare de timbru, cu finalitatea racordării acesteia la realitățile curente.
Sub aspectul problemelor de organizare a ședințelor de judecată, aspectele expuse de conducerea Baroului Arad urmează a fi analizate de conducerea celor două instanțe, în vederea optimizării desfășurării proceselor.
Am trecut în revistă, pe lângă vulnerabilitățile expuse și numeroasele aspecte pozitive ale conlucrării dintre cele două instituții, atât în privința digitalizării/ informatizării procesului judiciar, cât și referitor la deschiderea constantă spre dialog înspre orice aspecte sesizate de-a lungul timpului de către corpul profesional al avocaților.
Baroul Arad
Prin Decan av. Andrei Ioniță