Academia Regală Suedeză de Științe a decis, miercuri, să acorde Premiul Nobel pentru Chimie 2024 jumătate lui David Baker „pentru design proteic computațional” și cealalte jumătate, în comun, lui Demis Hassabis și John M. Jumper „pentru predicția structurii proteice. ”
Premiul Nobel pentru Chimie 2024 este despre proteine, instrumente chimice ingenioase ale vieții.
David Baker a reușit aproape imposibilul de a construi cu totul noi tipuri de proteine. Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model AI pentru a rezolva o problemă veche de 50 de ani: prezicerea structurilor complexe ale proteinelor. Aceste descoperiri au un potențial enorm.
Diversitatea vieții mărturisește capacitatea uimitoare a proteinelor ca instrumente chimice. Ele controlează și conduc toate reacțiile chimice care împreună stau la baza vieții. Proteinele funcționează, de asemenea, ca hormoni, substanțe de semnal, anticorpi și cărămizile diferitelor țesuturi. Proteinele constau în general din 20 de aminoacizi diferiți, care pot fi descriși ca fiind blocuri de bază ale vieții.
În 2003, David Baker a reușit să folosească aceste blocuri pentru a proiecta o nouă proteină care nu era asemănătoare cu nicio altă proteină. De atunci, grupul său de cercetare a produs o creație de proteine imaginative după alta, inclusiv proteine care pot fi folosite ca produse farmaceutice, vaccinuri, nanomateriale și senzori mici.
A doua descoperire se referă la predicția structurilor proteice. În proteine, aminoacizii sunt legați în corzi lungi care se pliază pentru a realiza o structură tridimensională, decisivă pentru funcția proteinei. Începând cu anii 1970, cercetătorii au încercat să prevadă structurile proteice din secvențele aminoacide, dar acest lucru a fost notoriu dificil. Cu toate acestea, acum patru ani, a existat o descoperire uimitoare.
În 2020, Demis Hassabis și John Jumper au prezentat un model AI numit AlphaFold2. Cu ajutorul său, aceștia au putut prezice structura practic a tuturor celor 200 de milioane de proteine identificate de cercetători. De la descoperirea lor, AlphaFold2 a fost folosit de peste două milioane de oameni din 190 de țări. Printre o mulțime de aplicații științifice, cercetătorii pot acum să înțeleagă mai bine rezistența la antibiotice și să creeze imagini ale enzimelor care pot descompune plasticul. Viața nu ar putea exista fără proteine. Faptul că acum putem prezice structurile proteice și să ne proiectăm propriile proteine conferă cel mai mare beneficiu omenirii.
În 2023, Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat lui Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov„pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”.
Calendar Premii Nobel 2024:
Acordarea Premiilor Nobel va continua cu Premiul Nobel pentru Literatură care va fi anunţat joi, iar vineri Premiul Nobel pentru Pace. Luni, 14 octombrie, vor fi anunţaţi laureaţii pentru Economie.
Citește și:
- [NOBEL 2023] CHIMIE: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”
- NOBEL 2024 – MEDICINĂ
- NOBEL 2024 – FIZICĂ
Sursa: nobelprize.org