Stația Spațială Internațională (abreviat SSI; în engleză The International Space Station, ISS) este o stație spațială experimentală aflată în spațiu (fotografia principală). Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operațiuni pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.
Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.
Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).
Stația Spațială Internațională cu laboratorul Columbus ESA zboară la distanță de aproximativ 400 km deasupra pământului la viteze foarte mari, care sfidează gravitația – literalmente.
Cu o viteză de 28 800 kilometri pe oră, durează doar 90 de minute pentru laboratorul imponderabil pentru a face un circuit complet al Pământului. Astronauții care lucrează și locuiesc pe stație văd 16 răsărituri și apusuri de soare în fiecare zi.
Tracker-ul dezvoltat de ESA și devenit viral arată poziția exactă în care se află obiectivul foto principal al Stației. Din cauza rotației Pământului, stația pare să se deplaseze de la vest la est peste planeta noastră.
Puteti vedea Stația Spațială Internațională cu ochii proprii de oriunde vă aflați, dacă priviți cerul la momentul potrivit.
Transmisia în flux a început pe 22 octombrie, 2016
și, de atunci, a adunat zeci de milioane de vizualizări pe net. Pe coloana din dreapta a paginii de YouTube Space Videos dedicată chat-ului curg zeci de mesaje pe minut, mii de oameni fiind live 24 / 7.
Urmărind site-ul ESA puteți localiza exact poziția ISS la momentul de față.