Makerspace este un nou spațiu conceput recent în Arad pentru a fi un mediu propice învățării creative și interactive prin activități adaptate S.T.E.A.M. (stiință, tehnologie, inginerie și matematică) avândul ca și coordonator al spațiului pe Marius Stoica.
Makersplace a dat startul recent cursurilor pentru modelare 3D și imprimare cu ajutorul imprimantelor Raise3D E2 și Snapmaker 2.0 A350, puse la dispoziție de spațiu.
Ce legătură are Makerspace cu biblioteca?
Makerspace e un spațiu inovator și foarte necesar în Arad. Am fost la deschirea spațiului și pot spune că am rămas plăcut surprinsă de spațiu, acesta fiind dotat cu aparatură modernă și spațiul fiind un loc care arată excelent. Un spațiu modern în care copiii pot învăța de la modelarea și imprimarea 3D până la microscopie și multe altele. Makerspace are rolul de învățare și integrare a tehnologiei în acest proces.
Marius Stoica este cel responsabil pentru această inițiativă de spațiu dedicat activitățiilor de tip S.T.E.A.M., dar și coordonatorul acestuia, care organizează ateliere și predă tinerilor. Recent l-am contactat pentru a veni să asist la o oră de-a lor să văd cum decurge și ce învață tinerii.
Ieri am ajuns la biblioteca pe la ora 10, am intrat și tinerii au început să se adune, a fost o prezență aproape completă, mai toate scaunele din sala erau ocupate. La oră s-au alăturat și doi participanți noi care au auzit de acest atelier și au venit și ei la rândul lor să vadă ce este. Ora a fost ținută de Marius și în limba engleză pentru a înțelege și participanții noi.
Pentru început Marius Stoica a prezentat aparatura cu care se lucrează la acest curs, respectiv o imprimantă care printează cu două culori, și una modulară și multifunctională care pe lângă printarea 3D mai face și sculptură CNC și gravură laser. A urmat o recapitulare prin care acesta a explicat bazele modelării 3D care sunt curpinse în două etape ale procesului: hardware și software. Aceștia au lucrat în aplicația Idea maker, o aplicație compatibilă cu imprimanta Raise.
Cu răbdare, Marius le-a explicat participanților funcționarea imprimantei și a componentelor sale, demonstrând cum să schimbe filamentul pentru printare și cum să creeze un proiect într-un program specific pentru a-și vedea creațiile cum prind viață. Eforturile lui Marius de a face tehnologia accesibilă și captivantă au fost vizibile în atenția cu care tinerii au absorbit informațiile și în entuziasmul manifestat în timpul exercițiilor practice.
Makerspace nu este doar un spațiu, ci un catalizator al învățării interactive unde tinerii pot explora lumea fascinantă a tehnologiei și creativității. Oricare ar fi viitorul, cu astfel de inițiative inovatoare, Aradul promite să rămână în pas cu schimbările tehnologice și să ofere tinerilor resursele necesare pentru a-și construi propriul drum spre succes.
Calendar al activitățiilor Makerspace
Februarie
- 1 – 29 @ Expoziția de sculptură și modelaj 3D „Hybrid Stations” în parteneriat cu Asociația Lapsus Timișoara
- 19 – 23 @ Școala Altfel
- 28 – 29 / 10:00 – 12:00 @ Atelierul de modelare și imprimare 3D. Basics. Grupa 1. Sesiunile 1-3
Martie
- 1 – 29 @ Expoziția de sculptură și modelaj 3D „Hybrid Stations” în parteneriat cu Asociația Lapsus Timișoara
- 7 – 8 @ Vizite de familiarizare cu spațiul Makerspace a elevilor de la Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob”
- 8 / 15:00 – 17:00 @ Atelierul de modelare și imprimare 3D. Basics. Grupa 1. Sesiunea 4
- 11 – 17 @ Expoziția „Brain Awarness Week”, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad
- 14 / 15:00 – 17:00 @ Atelierul de modelare și imprimare 3D. Basics. Grupa 1. Sesiunea 5
Mai multe detalii precum și înscrierea la ateliere se face pe site-ul bibliotecii la secția Makerspace.
Citește și:
Makerspace – spațiu dedicat învățării creative și interactive, la Biblioteca Județeană din Arad