„Peda vs Vlaicu” – o altă bătălie pentru spațiu în CLM

peda vlaicu
Distribuie:

[ACTUALIZARE] (ora 14.20):

În ședința CLM au fost votate cele două proiecte de hotărâre. Astfel, administrarea școlilor revine primăriei și unitățile școlare au doar drept de folosință a imobilelor. În aceste condiții, sălile de clasă de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” de care are nevoie Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” vor fi puse la dispoziție direct de către primărie, fără a mai fi necesar vreun acord de la „Vlaicu”.

După ședința CLM, primarul Călin Bibarț, inspectorul școlar general Marius Gondor și conducerea „în bloc” de la „Peda” s-au dus direct la Liceul „Aurel Vlaicu” să-și pună în aplicare hotărârile și să caute săli în care să fie mutate laboratoarele de la „Vlaicu”.

În timpul „descinderilor oficiale” s-a adus în discuție faptul că „de ce nu acceptă săli din corpul C al imobilului”, fără să mai fie nevoie să mute laboratoarele. Cu uimire, după aproape doi ani de când se poartă aceste discuții și toate propunerile și adresele făcute de cei de la „Aurel Vlaicu” conțineau oferta pentru săli în corpul C (în toate punctele lor de vedere transmise și către primărie și către presă erau propuse săli în corpul C), conducerea de la „Peda” a afirmat că „niciodată nu ne-ați oferit săli în corpul C”. 

Din exterior privind problema, dacă nu sunt alte interese la mijloc și dacă sunt săli disponibile în alt corp de clădire și care nu sunt laboratoare tehnice, de ce nu se alocă acele clase? De ce este nevoie de toată această operațiune care perturbă activitatea a două școli? E mai ușor să muți laboratoare decât să dai pur și simplu o sală goală? Fără să fi consultat vreo clarvăzătoare, cam intuim direcția: nu peste mulți ani, „Aurel Vlaicu” va fi desființat, iar tot imobilul va fi dat către „Peda”.


„Lipsa sălilor de clasă de la Pedagogic, rezolvată în CLM” – s-a grăbit să transmită primărie printr-un comunicat

Aleșii locali au aprobat în cadrul ședinței extraordinare de luni, 16 septembrie 2024, proiectul de hotărâre privind încetarea contractelor de administrare a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea educaţională unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Arad.

Conform prevederilor art. 146 alin. (2) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, ,,terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale”. În aceste condiții, toate contractele de administrare având ca obiect imobilele în care îşi desfăşoară activitatea educaţională unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul, încheiate în baza legii vechi, încetează. Respectivele unități de învățământ preuniversitar de stat își vor desfășura activitatea, în continuare, în imobilele care au făcut obiectul contractelor de administrare, dar acestea vor fi admnistrate de Consiliul Local.

Și tot pe ordinea de zi a ședinței de azi s-a aflat și proiectul de hotărâre referitor la unele măsuri pentru asigurarea desfășurării învățământului preuniversitar al Colegiului Național ,,Preparandia -Dimitrie Țichindeal” Arad. Concret, Colegiul Pedagogic va dispune, în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate în unanimitate, de 10 săli de clasă, din corpul A al imobilul situat str. Decebal nr. 31/A: 3 săli de clasă parter și 7 săli de clasă la etaj. În tot acest timp Consiliul Local al Municipiului Arad va asigura relocarea cabinetelor/laboratoarelor din corpul A, cel puțin la standardele actuale, precum și contorizarea utilităților.

Din cauza numărului mare de elevi, Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” se confruntă de ani de zile cu o criză de spațiu. Soluțiile găsite anii trecuți nu și-au dovedit eficiența, motiv pentru care a fost nevoie de o nouă abordare începând cu acest an școlar. Până atunci însă, o parte dintre elevii ciclului primar al Colegiului Pedagogic sunt nevoiți să invețe de după-amiază, măsură ce a stârnit nemulțumire în rândul părinților.

„Așa cum am promis am venit în fața consilierilor cu proiectul de a acorda câteva spații Colegiului Pedagogic. Noi, ca Primărie, nu facem nicio diferență între copiii noștri și toți trebuie să aibă acces la un spațiu de învățământ. Realitatea din teren, confirmată și de cifre, este că actualmente Liceul Tehnologic <<Aurel Vlaicu>> are la dispoziție 2,33 săli pentru o clasă de elevi, în timp ce în cazul Colegiului Pedagogic raportul este 0,81. Este inacceptabil și de aceea încercăm să ajutăm și această unitate de învățământ pentru ca toți copiii să poată merge la școală și să aibă un program normal. Considerăm că toți au dreptul la educație și la condiții cât mai bune de studiu. Într-un interval relativ scurt vom reuși să finalizăm noul Campus Tehnologic Preuniversitar, investiție realizată din fonduri europene, și astfel vor fi spații sufieciente pentru cei de la Vlaicu. Astăzi suntem în situația în care toată lumea trebuie să dea dovadă de solidaritate.”, a declarat primarul Călin Bibarț, la finele ședinței Consiliului Local Municipal.


[Articolul inițial] (ora 08.11)

Disputa pentru spațiu dintre Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” și Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” continuă și luni, 16 septembrie, cu o altă rundă de dezbateri în Consiliul Local Municipal. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, apar două poiecte de hotărâre care, cică, rezolvă problema.

În primul rând, prin proiectul de hotărâre nr. 505 se vrea ca toate contractele de administrare având ca obiect imobilele în care îşi desfăşoară activitatea educaţională unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Arad să înceteze. Asta înseamnă că primăria poate dispune de spațiul de „Aurel Vlaicu”, să dea cât și ce vrea către „Țichindeal”, fără să fie nevoie ca Liceul „Aurel Vlaicu” să-și dea acordul.

„Art.1 La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează contractele de administrare având ca obiect imobilele în care îşi desfăşoară activitatea educaţională unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Arad.
Art. 2 Unitățile de învățământ preuniversitar de stat la care se face referire la art. 1 își vor desfășura activitatea, în continuare, în imobilele care au făcut obiectul contractelor de administrare, dacă prin hotărâri ale consiliului local nu se dispune altfel.” – se precizează în proiectul de hotărâre.

ph 505


În al doilea rând, după ce li s-a luat administrarea clădirii, prin proiectul de hotărâre nr. 506 se vrea abrogarea hotărârii nr.465/18.09.2023, hotărâre prin care i-a fost alocat spațiu Colegiului „Preparandia Dimitrie Țichindeal” dar cu anumite condiții. (vezi detalii). De menționat și faptul că hotărârea nr.465/18.09.2023 face obiectul unui litigiu în instanță, procesul fiind în curs. Dacă se va abroga hotărârea nr.465/18.09.2023 în ședința CLM de astăzi, procesul va rămâne fără obiect.

„Art. 1 Se abrogă Hotărârea nr.465/18.09.2023 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind asigurarea desfășurării învățământului preuniversitar al Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad.
Art. 2 (1) Se va asigura folosința a 10 săli de clasă de către Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, din imobilul – corp A, situat în Arad, str. Decebal nr. 31/A, după cum urmează:
a) parter, având în componență 3 săli de clasă, cu următoarele suprafețe: 61,75 mp, 58,50 mp, 58,50 mp;
b) etaj, având în componență 7 săli de clasă, cu următoarele suprafețe: 73,25 mp, 57 mp, 40,75 mp, 78 mp, 61,75 mp, 58,50 mp, 58,50 mp;
c) cotă – parte din părțile comune corespunzătoare spațiilor descrise la lit. a) și b).
(2) Spațiile menționate la alin. (1), conform schițelor anexate, vor fi predate în maxim 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 3 Consiliul Local al Municipiului Arad va asigura relocarea cabinetelor/laboratoarelor din corpul A, cel puțin la standardele actuale, precum și contorizarea utilităților.”extras din proiectul de hotărâre nr. 506.

ph 506


Bibarț a promis că rezolvă, Haiduc l-a crezut, părinții trebuie să fie cooperanți și înțelegători

Nu are rost să insistăm pe ce anume face concret primăria pentru clădirile școlilor din Arad, am pierde timpul degeaba. Ne rezumăm strict la acest subiect. Primarul Călin Bibarț a promis că rezolvă și asta contează. Nici cum, nici cât de legal sau de moral o face, nici când fără să perturbe actul educațional. Mai mult, primarul a declarat încă din cursul săptămânii trecute că „luni se va rezolva problema, se votează proiectele de hotărâre.”

Directorul Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” a fost luat cu asalt, vineri, de părinții nemulțumiți de faptul că elevii nu au un spațiu în clădirea Colegiului, fiind nevoiți să meargă în alte locații. Mai mult, nemulțumirea părinților este legată în special și de faptul că activitatea lor profesională la locurile de muncă este bulversată de aceste permutări. La toate acestea, directorul Sorin Haiduc le-a promis că „va fi doar temporar, pentru câteva zile, până se rezolvă cu spațiul de la Vlaicu” și că, dacă vor avea probleme cu angajatorii „îi va suna personal să le explice” de ce părinții, angajații, întârzie la program sau își cer ore bune de învoire.

Vineri, de la ora 18, la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” au avut loc întâlniri cu părinții și cu cadrele didactice ale Colegiului pentru a li se explica situația. Situația le-a fost explicată la modul că „școala vecină e de vină” pentru situația creată, pentru că se opune să le dea spațiu. Mai mult, directorul a făcut niște afirmații cu privire la anumite laboratoare din „școala vecină”, cum că acestea ar fi fost improvizate acum doar pentru a nu le ceda. Și acest fapt i-a fost „confirmat” de reprezentanți ai ISJ și ai primăriei care au fost să vadă spațiile și au văzut „doar o hartă pe perete”. Nu știm dacă a fost la Vlaicu să vadă acele „laboratoare improvizate”, dar noi le-am văzut în 2021:

(foto – laboratoare Aurel Vlaicu în 2021)


Video – întâlnire cu părinții și profesorii la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, vineri, 13 septembrie


„Modul în care ați numărat ușile sălilor folosite de Vlaicu (constatând că există spațiu excedentar) nu vă onorează d-le Gondor. Ați venit în timpul examenului de Bacalaureat să numărați cu superficialitate sălile de la Vlaicu. Nici măcar nu ați deschis ușa celor 11 săli unde considerați că s-ar putea muta laboratoarele și cabinetele din corpul A.” „Ați venit dvs. vreodată la Vlaicu d-le primar să vedeți „planșa” de pe peretele cabinetului de geografie? ”
Punct de vedere din partea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”

„ Profund nemulțumiți de afirmațiile lansate în spațiul public de primarul Călin Bibarț și văzând proiectele de hotărâre nr. 505 și 506, cu Rapoartele de specialitate aferente, ce urmează a fi votate in cadrul ședinței extraordinare CLM Arad din 16.09.2024, dorim să facem cunoscut punctul nostru de vedere referitor la situația care va fi creată.

Cu anul școlar deja început, vom fi (probabil) puși în situația de a reloca 10 săli (din care 9 sunt laboratoare și cabinete, o sală de gimnastică) într-un alt corp de clădire, peste ateliere, alte laboratoare și cabinete existente deja acolo).

Ați avut la dispoziție o vară întreagă să vă anulați propria hotărâre CLM (în care vă încurca paragraful: „dar numai după relocarea activității didactice a Liceului Penticostal Arad într-un spațiu pus la dispoziție de Consiliul Local al Municipiului Arad”

Ați avut la dispoziție o vară întreagă să „gândiți” astfel de relocări nu după începerea anului școlar. Este un abuz făcut asupra noastră, a elevilor noștri, ne bulversează complet orarul școlii, întreaga activitate teoretică și practică (și deranjul nostru este mult mai mare decât a câtorva clase care refuză să facă ore după-masă la Țichindeal, în condițiile în care Colegiului Țichindeal i se aprobă clase peste capacitatea lor de școlarizare).

A fost cumva relocat Liceul Penticostal de la Vlaicu și nu am aflat noi? Domnilor consilieri, știți dumneavoastră ceva în legătură cu acest aspect?

Dl. primar consideră că ne „lăfăim în spațiu”.

În raportul de specialitate anexat hotărârii 465/18.09.2023 (pe care ar trebui s-o abrogați acum) se afirmă: Colegiul Țichindeal folosește 10.696,07m 2 adică 7,38 m2/elev iar Liceul Vlaicu folosește 2280,75m 2 adică 4,71m 2 /elev. Dacă vom mai pierde aproximativ 1200 m 2 (suprafața etaj corp A si jumătate din parter), cifrele vor arăta cam așa:
11896,07m 2 :1407 elevi=8,45m 2 /elev – Col. „Țichindeal 1080,75m 2 :547elevi=1,97m 2 /elev- Lic. Vlaicu

Cine se lăfăie dl. primar? Cine merită. În niciun caz Vlaicu sau Lic. Penticostal. Modul în care ați prezentat în raportul de specialitate cele două licee (Vlaicu și Țichindeal), nu vă onorează d-le Szuchanski. Modul în care prezentați că Liceul Aurel Vlaicu ar consuma banii de la bugetul local degeaba nu vă onorează domnilor!

Modul în care ați numărat ușile sălilor folosite de Vlaicu (constatând că există spațiu excedentar) nu vă onorează d-le Gondor. Ați venit în timpul examenului de Bacalaureat să numărați cu superficialitate sălile de la Vlaicu. Nici măcar nu ați deschis ușa celor 11 săli unde considerați că s-ar putea muta laboratoarele și cabinetele din corpul A. Ați fi văzut că nu sunt doar săli de clasă, ci sunt cabinete și laboratoare acolo. Oricum nu v-a interesat cum ne-am organizat noi în condițiile în care din 2007 stăm cu atelierele demolate și cu o clădire neterminată acolo. Cine își bate joc de banii contribuabililor? Văd că pentru alocări de laboratoare aveți bani, dar pentru a finaliza clădirea atelierelor noastre nu aveți nici bani, nici disponibilitate să rezolvați problema). Noi nu contăm.

Ați venit dvs. vreodată la Vlaicu d-le primar să vedeți „planșa” de pe peretele cabinetului de geografie? Cu cât dispreț vorbiți despre cabinete și laboratoare pentru care nu ați alocat nici măcar un leu (în calitate de mare „proprietar”).Toate le-am amenajat noi și agenții economici parteneri (sau donații THW Germania). Acuma vreți să mutăm peste ele laboatoarele din corpul A! Și aruncați în spațiul public neadevăruri în ceea ce ne privește, că e rea-voință din partea noastră.

Niciodată nu am fost de acord să desființăm laboratoarele și cabinetele din corpul A, am afirmat tot timpul că îl ajutăm pe dl Haiduc cu săli de clasă din corpul C (unde acuma sunt cei de la Lic. Penticostal, unde au fost și Ghiba Birta), dar dl.Haiduc a refuzat categoric oferta noastră (e rea-voință din partea lui). Dânsul nu dorește săli spre folosință, nu dorește fie ajutat, dorește doar corpul A în administrare.

Nu vom putea funcționa 3 licee în spațiul existent! (dar, se pare, că Vlaicu și Lic. Penticostal nu contează). Problema Colegiului  Țichindeal s-ar rezolva foarte simplu și fară cheltuieli inutile, prin simpla renunțare la o clasa de primar și o clasă de liceu (filo sau mate info nu cele cu profil pedagogic), în patru ani ar avea 8 clase în minus și ar încăpea în propria școală. Am înțeles că e cea mai bună dintre cele mai bune școli dar nu e nevoie să fie și cea mai bombastică. Și dacă ar începe chiar din anul ăsta ar fi perfect pentru toți.” – este punctul de vedere al celor de la „Vlaicu”.


Citește și:

 

Categorie: Știri, Recomandări
Etichete: Colegiul Național „Prepandia Dimitrie Țichindeal”, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu", primaria arad, Sorin Haiduc
Distribuie:
Articolul anterior
Perdant în competiția internă, Adrian Wiener se comportă ca un dictator penibil și pregătește „invalidarea din culise” a aleșilor USR Arad care i-au luat fața la Camera Deputaților și Senat
Articolul următor
„Bicicletele pentru arădeni” pe care arădenii nici măcar nu le-au văzut

5 comentarii. Leave new

  • Mare gospodar Buie Mibi asta: piste nu, biciclete nu, parcuti vai si amar, taxe mari iar acum si invatamantul afectat.

    Ce au facut toata vara ???

    Răspunde
  • Cineva mai destept ca mine spunea ,,Educa copii ca sa nu trebuiasca sa pedepsesti adultii”. Am asistat la multe cafteli în viața mea, dar aici e din aia cu flegme, răngi, dezumflat cauciucuri, răpit familia, fuste’n cap fără chiloți, am mai văzut ceva la nivelul ăsta când au intrat jandarmii într’un sat de marșavela că furau ăia curent de pe stâlpi, au dat toți, au luat toți da’ totuși, acolo mă așteptam, acum e jenant și dus jos de tot de oameni în costume scumpe, mașini de lux, cu pretenții de universități și fițe de Europa – dar care vorbesc rău gramatical, când nu mai știu ce să zică mută pe mahala, aștept pumni, palme și scaune aruncate ca în India.dai tu o hotarare de CL pe care apoi o anulezi, azi iti plac femeile maine-ti plac barbatii..ca asa zice tatucul de la partid..asta e..intr-un cuvant Rusine la patrat daca primarul stie ce e ridicarea la patrat sau la cub, cum se altoieste marul cu parul sau parul cu plopul.. , dar de stiut stie ce inseamna ridicatul din umeri sau intorsul obrazului cand trebuie sa primesti palme .dar decat sa primesti mai bine dai..palme nu altceva ca de educatie nu poate fi vorba.Exact asta e o palma data dezvoltarii individului, a acestor prunci care doresc sa se afirme invatand o profesie ceruta de societate.Din pacate scoala nu-i va mai putea deschide ochii catre universal cunoasterii, de-ai dezvolta aptitudinile si a-i crea parghii motivationale Pentru ca o persoana sa-si largeasca orizontul intelectual, el nu se poate limita doar la niste cursuri de specialitate dar este obligatorie partea practica.Auzi acolo..sa desfiintezi niste laboratoare cheie , vorbim de laboratoare de specialitate CAD, informatica, masurari tehnice, legislatie rutiera si inca ceva care-mi scapa.Sincer sunt profund dezamagit de acesti ,,gropari ai invatamantului “Implicarea Inspectoratului Scolar prin insasi sau insusi ,,Capo de-l tutti capi ””care pe pagina de fb lansa in eter citatul ,,Educatia este cea mai puternica arma care o puteti folosi pentru a schimba lumea”” cu mersul domniei sale ce emana un miros specific manerelor de clante poleite cu aur da semne de frica ajunsa pana la cufureala in fata celor care-ti fac sa vibreaze telefonul noaptea tarziu. Acesta este inceputul prohodului acestor laboratoare si acesui liceu.Sunt chestii pe care le poti reloca cu multa resursa sau lucruri pe care nu le poti muta , mutatul dintr-un partid in altul se face usor, incredibil de usor. Educatia indivizilor, nu e numai un drept, ci si o cheie al secolului in care traim si votam acesti indivizi…Astazi ei vor ridica mana sus..Sa-l citam din nou pe domnia sa: ”Pentru a reuși, dorința ta de a avea succes trebuie să fie mai puternică decât teama de a nu reuși!”..O sa incerce si astazi ceva , o closcarie de partid ..

    Răspunde
  • Nu e corect stati acolo

    Răspunde
  • Este o prostie nu avem loc pentru alt liceu să și ridice clădire cu mai multe clase nu să vină peste noi, și mai ales în timpul anului școlar nu merităm să stăm înghesuiți pentru ca așa vor alții

    Răspunde
  • Nu mai acceptati elevi peste capabilitatile spatiului…mai bine zis, fiecare unitate de invatamant are regularizat nr de elevi in fct de nr de clase disponibile.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ghiba napoli 1

Când niște FRATELLI DI NAPOLI și Călin Bibarț se ocupă de REABILITARE, se naște o asociere dintre două firme italiene – una „pe zero” și cealaltă „pe minus”– care câștigă o „licitație” de 2 milioane de euro pentru reabilitarea unui Colegiu Național, MONUMENT ISTORIC

COMUNICATUL DE PRESĂ al Primăriei Municipiului Arad ne informa cu onor, acum 10 zile (15 iulie), că „Încep lucrările de reabilitare la „Ghiba Birta”- iar de atunci se laudă non-stop…