[ACTUALIZARE 2] Primarul și consilierii locali „și-au băgat picioarele” și-n Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”

clm vlaicu peda scaled
Distribuie:

[ACTUALIZARE 2] 

Chiar dacă știm că primarul își „bagă picioarele” și-n articolele noastre, ne riscăm să „ne băgăm și noi picioarele” în deciziile lui, ale viceprimarului Ilie Cheșa și ale consilierilor locali care au dat astăzi dovada supremă de iresponsabilitate cel puțin administrativă, girând obsesia și megalomania unui director al unui Colegiu Național cică „de elită”. Dacă așa gestionează „elita” situațiile delicate, mai bine rămânem la interlopi că măcar au mai mult caracter și le cunoaștem metodele.

După cum era de așteptat, consilierii locali au votat luni, în unanimitate și cu amendamente, proiectul de hotărâre cu privire la atribuirea, din anul școlar 2024-2025, a unei părți din imobilul – corp A, al Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Colegiului Național ,,Preparandia -Dimitrie Țichindeal”.

Amendamentul la proiectul de hotărâre:

amendamente

La rigoare, personal avem îndoieli că se va pune în aplicare acest demers. E doar o promisiune electorală și pentru imagine. Dacă totuși se va materializa, acesta va fi sfârșitul a 131 de ani de istorie (Citește și: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” a sărbătorit 130 de existență) că oricum nu de pregătire profesională și tehnică are nevoie societatea actuală sau a viitorului.

Nu se putea fără postările pe facebook:

Promisiune onorată!
1f4cc În cadrul întâlnirii de săptămâna trecută, cu directorul Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” Arad, Sorin Haiduc, am promis că vom căuta soluții, pentru ca zeci de elevi să nu mai fie nevoiți să meargă la școală după amiaza.
1f4cc În ședința de astăzi a Consiliului Local al municipiului Arad, am votat un proiect de hotărâre, prin care am alocat Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad spațiul situat pe strada Mihai Eminescu nr. 15, astfel încât toți elevii colegiului vor avea cursuri dimineața.
‼️ Am văzut că subiectul a stârnit multă pasiune, în ultimele zile, așa că vrea să fac o precizare foarte clară: educația copiilor este prioritatea zero pentru mine și voi face tot ce pot, ca viceprimar, pentru a asigura elevilor cele mai bune condiții, indiferent câte interese personale sau orgolii mărunte sunt la mijloc.” – a postat viceprimarul Ilie Cheșa pe pagina sa de Facebook.

[ACTUALIZARE 1] (15.09.2023, ora 14.10): „Am găsit soluții” și „de comun acord” au alt înțeles începând de astăzi. De fapt, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” nu este de acord cu cedarea corpului A către Colegiul Pedagogic, doar primăria a sugerat un „da”

Primarul a anunțat prin comunicatul de presă din articolul inițial (vezi la final) că „Am găsit soluții pentru elevii de la Colegiul Pedagogic!” și apoi printr-0 postare pe pagina sa de facebook cum, „Cu înțelepciune și în acord comun cu conducerile Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, a Liceului tehnologic „Aurel Vlaicu” și a Liceului penticostal, am găsit soluții la problema spațiilor pentru cursurile școlare de la „Dimitrie Țichindeal”, astfel încât să fie evitate cursurile în două schimburi!”.

 

postare bibart


Toate bune și frumoase, mai să-l credem pe cuvânt. Asta până când am lecturat minuta întâlnirii pe care a avut-o în cursul dimineții cu directorii celor două unități de învățământ.

Din text reiese clar faptul că poziția Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” rămâne neschimbată: se pun la dispoziție spații, după ce se rezolvă problema pentru Liceul Penticostal Arad care folosește spațiul în prezent, și cu excepția corpului A de clădire unde funcționează cabinetele (teorie de specialitate) → laboratoarele (ore aplicative) → atelierele (instruire practică) necesare orelor tehnice. Spațiul propus fiind corpul G al clădirii, refuzat însă de conducerea Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”.

Primăria insistă pe corpul A, lansând promisiunea că va suporta cheltuielile pentru relocarea cabinetelor/ laboratoarelor în alt corp de clădire.

Păi, unde-i consensul dacă cel puțin o parte spune „nu”?

Care-i logica să se insiste pe mutarea laboratoarelor, cu cheltuieli mari? De ce să muți laboratoare care îndeplinesc condițiile de acreditare, care au obiecte de mobilier fixe și infrastructura instalată? Poți face asta doar dacă ții morțiș să scapi de Liceul Tehnologic din acea locație ca să-și adjudece clădirea Colegiul Pedagogic. Adică, ne-ntoarcem la ceea ce afirmam în știrea inițială, că e o rundă de „care pe care”, cu mențiunea că una dintre părți are spatele asigurat de administrația care girează asemenea gesturi imorale și discriminează unitățile de învățământ, acordând importanță uneia, în detrimentul alteia. Ce mesaj transmite un asemenea gest de „evacuare forțată”? N-ar fi mai bine să se identifice un teren în municipiu și să se construiască o unitate nouă, pe gustul conducerii Colegiului Pedagogic? Sau chiar așa de mari cheltuieli nu-și asumă administrația pentru educație?

pagina1


[TITLUL INIȚIAL] (12.39): An nou școlar, probleme vechi: „Peda” tot nu are spațiu suficient pentru elevi și a rămas fixat pe un corp important de clădire de la „Aurel Vlaicu”

Într-o manieră tipic mioritică, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” e la un pas să fie anihilat, printr-o luptă nedreaptă, de Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”

Sunt vechi problemele legate de spațiu destinat pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”. În ultimii ani, multe clase ale colegiului au fost nevoite fie să-și desfășoare orele de curs după-amiaza, fie în locații închiriate și relativ improprii.

Și-n acest an, chiar în prima zi de școală, spiritele au fost încinse printre părinți pe motiv că mai multe clase de gimnaziu ( a VI-a și a VII-a) au fost anunțate că-și vor desfășura orele de curs de după-amiază. Binențeles, nici elevii și nici părinții nu au fost de acord, din motive întemeiate. Luni, 11 septembrie, de la ora 18.00 a avut loc o întâlnire între părinți și conducerea colegiului pe acest subiect, încercându-se a se găsi alte soluții.

Conducerea colegiului s-a tot disculpat, încercând să arunce vina pe autoritățile locale care, deși aveau cunoștință de această problemă, nu au rezolvat-o nici în acest an școlar. Alți vinovați de serviciu au fost identificați și ISJ Arad și, nu în ultimul rând, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” care refuză, în ciuda așa-ziselor solicitări repetate, să renunțe la corpul de clădire „A” compus din P+E în favoarea Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”.


Conform informațiilor noastre, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” nu a refuzat să pună spații la dispoziție, refuzul manifestându-se cu privire la corpul A al clădirii, din motive întemeiate.

Aceste motive au fost aduse și la cunoștința autorităților locale, inclusiv recent, printr-o adresă din 07.09.2023, după ce s-a pus în discuție, la solicitarea Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” și a părinților, adoptarea unei hotărâri în CLM, în regim de urgență, pentru rezolvarea situației. Refuz care este justificat, din moment ce, în acel corp de clădire sunt situate cabinetele (teorie de specialitate) → laboratoarele (ore aplicative) → atelierele (instruire practică) necesare orelor tehnice. Adică, exact cele necesare profilului tehnologic al liceului. La rece analizând, de ce ar trebui să-și mute întreaga logistică și bază materială? Unde să o mute? Numai pentru că, din păcate, cei de la profilul tehnologic sunt „nesemnificativi” în comparație cu „genialii” de la Peda? Cum și de ce și-ar permite un director de Colegiu Național, cineva din administrație sau chiar părinți și elevi să pună problema într-o asemenea manieră discriminatorie?


Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” prezintă situația astfel:

„Din punct de vedere al locării claselor proprii și a unor clase aparținând altor unități de învățământ care au fost găzduite începând cu anul 2015, în detrimentul afectării propriei baze materiale tehnologice a liceului, ce influențează menținerea acreditărilor pentru specializările multiple.

În prezent Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” Arad este partener în două consorții școlare: ,,Educație prin multiculturalitate și spiritualitate”, împreună cu Liceul Teologic Penticostal Arad (potrivit Hotărârii nr. 71/2023 a Consiliului Local al Municipiului Arad) și Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Arad (conform Hotărârii nr. 26/2023 a Consiliului Local al Municipiului Arad), care își propun asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici conform cerințelor pieței muncii.

Prin prisma filierei tehnologice, Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” Arad funcționează conform ordinelor de ministru specifice privind planurile-cadru, planurile de învățământ, curriculum-ul și standardele de pregătire profesională ce au determinat construirea unei baze materiale bine definite; pe lângă orele de cultură generală desfășurarea orelor tehnice se face în cabinete (teorie de specialitate) → laboratoare (ore aplicative) → ateliere (instruire practică).

Oferta educațională pentru liceu cuprinde specializările: mecanică/tehnician proiectant CAD-intensiv engleză, mecanică/tehnician prelucrări mecanice, mecanică/tehnician transporturi, electric/tehnician electrician electronist auto, electric/tehnician în instalații electrice, pentru școala profesională: mecanică/ operator la mașini cu comandă numerică, mecanică/mecanic auto, mecanică/mecanic utilaje și instalații industriale, mecanică/ sudor, tinichigiu vopsitor auto, electromecanic/electromecanic utilaje și instalații în industrie, electric/electrician auto și pentru postliceal: tehnician proiectant în construcția de mașini.

Elevii Liceului Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” Arad au obținut premii la olimpiadele tehnice interdisciplinare (domeniul mecanică/ mecanic auto și electric) la nivel național și județean, la concursurile județene la disciplinele tehnologice pentru învățământul profesional (domeniul mecanică/ mecanic auto, sudor).

Deși, la nivel liceal, numărul de elevi este comparabil cu al Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” are o structură complexă funcționând pe nivel liceal, profesional și postliceal cu 11 specializări, clasele fiind cu dublă specializare, necesitând săli de instruire practică separată, elevii putând obține la absolvire calificările profesionale în urma susținerii și promovării examenului de certificare.”


Citește și:


La rândul său, Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, tot printr-o adresă către primăria Arad, a solicitat alocarea corpului de clădire `A” compus din P+E ce aparține Liceului Tehnologic ,,Aurel Vlaicu” Arad, cu destinația învățământ și a prezentat situația astfel:

„Este cunoscut prestigiul colegiului, atins pe plan local și județean prin rezultatele obținute, căutând an de an să își consolideze poziția și să își păstreze specificul prin investirea în profesorii instituției și prin formarea noilor dascăli.

Rezultatele excepționale obținute la examenele naționale și la concursurile școlare plasează Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad printre primele locuri la nivel național, astfel în ceea ce privește examenul de bacalaureat în anul 2023, a ocupat primul loc pe județ și locul 15 pe țară între liceele și colegiile cu promovabilitate de 100%; în anul 2022, locul unu pe județ și locul 22 pe țară, promovabilitate 99,82%; în anul 2021 primul loc pe județ și locul 10 pe țară, promovabilitate 100%.

Creșterea progresivă a numărului de clase la gimnaziu și liceu, extinderea dorită, prin filiera de real matematică-fizică, aprobată de Inspectoratul Școlar Județean Arad, a condus la situația actuală de criză de spațiu, patru clase își desfășoară cursurile la demisol, în săli improprii unui proces didactic de calitate: volum insuficient, igrasie, lumina artificială pe întreg parcursul programului zilnic, imposibilitatea asigurării volumului de aer, nici măcar la un standard minimal.”


Fără a contesta „rezultatele excepționale obținute la examenele naționale și la concursurile școlare” de elevii Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, nici activitatea cadrelor didactice ale colegiului, nu putem însă să nu remarcăm o anume atitudine a conducerii acestui colegiu, să-i spunem doar „neadecvată” în raport cel puțin cu Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” al cărui spațiu este râvnit. Totuși, nu putem nici să nu ne întrebăm de ce a trebuit să înceapă noul an școlar ca să fie căutate soluții? Problema trebuia rezolvată măcar din perioada vacanței și nu doar temporar, ci și pentru următorii ani școlari. Acum pare oarecum deplasat acest demers, și dă impresia de „care pe care”. Mai mult, nu banalizăm deloc această situație, întrucât majoritatea școlilor arădene se confruntă cu aceeași problemă.


La solicitarea Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad și a colectivului de părinți, luni, 18 septembrie va avea loc o ședință de Consiliu Local, având ca prim punct pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind asigurarea desfășurării învățământului preuniversitar al Colegiului Național ,,Preparandia -Dimitrie Țichindeal” Arad

Conform proiectului, în acest an școlar poate fi pusă la dispoziție doar o altă locație, pe strada Eminescu nr. 15, pentru desfășurarea activităților educaționale de către clasele Colegiului Național ,,Preparandia -Dimitrie Țichindeal” Arad.

Însă, din anul școlar 2024-2025, parte din imobilul – corp A, al Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, va fi atribuită Colegiului Național ,,Preparandia -Dimitrie Țichindeal” astfel:

a) Parter, având în componență 6 săli cu următoarele suprafețe: 16,25 mp, 16,25 mp, 29,25 mp, 61,75 mp, 58,50 mp și 58,50 mp;
b) Etaj, având în componență 10 săli cu următoarele suprafețe: 19,50 mp, 73,25 mp, 57 mp, 40,75 mp, 78 mp, 16,25 mp, 29,25 mp, 61,75 mp, 58,50 mp, 58,50 mp;
c) cotă parte din părțile comune corespunzătoare spațiilor descrise la lit. b) și c)

Spațiile menționate vor fi puse la dispoziția Colegiului Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad începând cu anul școlar 2024 – 2025, dar numai după relocarea activității didactice a Liceului Penticostal Arad (care acum funcționează tot în clădirea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”)  într-un spațiu pus la dispoziție de Consiliul Local al Municipiului Arad.


Astăzi, 15 septembrie 2023, primarul municipiului Arad a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că a găsit soluția optimă la problema cu care se confruntă Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, respectiv lipsa spațiilor necesare desfășurării orelor de curs. Probabil primarul a simțit nevoia să facă anunțul că a găsit soluții pentru elevii de la Peda, înainte de ședința de luni din CLM, ca să forțeze un vot favorabil.

„Am găsit soluții pentru elevii de la Colegiul Pedagogic!

Alături de doamna director a Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Emanuela Leahu şi domnul director al Colegiului Pedagogic, Sorin Haiduc, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț a propus ca o parte din clasele Colegiului Pedagogic să fie mutate în clădirea de pe strada Mihai Eminescu care s-a eliberat odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare a Colegiului Elena Ghiba Birta. În acest fel elevii de la „Peda” nu vor fi nevoiți să aibă program după-amiaza.

Lipsa de spații adecvate pentru numărul în creştere al elevilor ne determină să găsim soluții alternative astfel încât performanța copiilor, programul lor, al părinților şi al dascălilor să nu aibă de suferit. Cu sprijinul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” am reuşit să menținem o oarecare normalitate pentru elevii de la Pedagogic. Am propus încă din primăvară ca pentru o perioadă de timp, Colegiul Pedagogic să-și ocupe spațiile închiriate pe strada Mihai Eminescu, spații de învățământ unde și-au desfășurat activitatea până acum copiii de la Colegiul „Elena Ghiba Birta”.

În actualele spații ale Liceului „Aurel Vlaicu” își desfășoară acum activitatea Liceul Penticostal, ei urmând să se mute într-un viitor apropiat în spațiul de pe strada Labirint, în momentul în care Poliția se va muta în sediul Inspectoratului care în prezent este în renovare. Atunci se vor elibera spații în incinta Liceului „Aurel Vlaicu” care vor putea fi ocupate de către clasele Colegiului Pedagogic. Am încrederea că în acest fel toată lumea va fi mulțumită. Suplimentar, ne propunem o serie de investiții în laboratoarele Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” astfel încât să fie aduse la un standard de secol XXI” –  a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.


Citește și:


 

Categorie: Administrație
Etichete: Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, elevi, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu", sali de clasa, scoli arad
Distribuie:
Articolul anterior
[RECENZIE] Așchia nu sare departe…
Articolul următor
LIGA 4 ARAD. A fost weekend de Cupa României [REZULTATE / MARCATORI]

3 comentarii. Leave new

  • avatar of erzsi roberta
    Erzsi roberta
    16 septembrie 2023 10:55

    Dacă treceai pe la Peda poate erai și tu un ziarist mai de clasa. Așa fără studii in domeniu îți dai cu parerea despre orice numai circ sa iasă.

    Răspunde
    • Bine că n-am trecut pe la Peda, la „Moise” a fost mai bine. Nu ne-a învățat să preluăm ostil clădirile altor școli, nici să ne facem selfie cu politicieni cum face Haiduc, nici să înscriem elevi și să facem mai multe clase decât ne permite spațiul. Ce „Studii în domeniu” ar trebui ca să nu fii nesimțit ca director de școală care se respectă?

      Răspunde
    • Bine că ești tu deșteaptă. Probabil că habar n-ai de fapt ce se întâmplă(și îi aplauzi pe Haiduc, pe Bibi și pe unii consilieri locali care azi au votat un proiect pe care nici măcar nu s-au deranjat să-l citească). Te-ai uitat să vezi ce rezultate „excepționale” au avut elevii de la Peda la evaluarea națională (de clasa a VIII-a)? Dar peste tot ne lăudăm ce grozavi suntem…La liceu probabil că au rezultate mai bune la BAC deoarece adună toți elevii buni formați în toate școlile din Arad (și nu în gimnaziul de la Peda)

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie