Piața imobiliară din Arad rămâne o ofertă tentantă

arad
Distribuie:

Imobiliare.ro: Orașul Arad și-a consolidat anul trecut poziția în regiunea de Vest a țării și se menține, în 2024, un pol de interes pe harta imobiliarelor. Tendințele identificate pe piața rezidențială locală sunt similare cu cele înregistrate la nivel național. Notăm astfel, interesul în creștere atât pentru apartamentele listate la vânzare, cât și pentru cele disponibile la închiriere, dar și o ofertă cu valori în scădere.


Piața imobiliară din Arad oferă numeroase oportunități de investiții, chiar și cu un buget ce pare mic dacă îl privim din perspectiva altor orașe mari din regiunea de vest a țării, potrivit liderilor agențiilor imobiliare și dezvoltatorilor activi care s-au reunit la Imobiliare.ro HUB Arad, eveniment de referință pentru profesioniștii din real estate organizat de Imobiliare.ro.

Prețurile cresc în Arad, dar cumperi în continuare mai ieftin decât în alte orașe din vestul țării. Apartamentele cu 2 și 3 camere, atrag cumpărătorii ca un magnet

Prețurile se majorează constant nu doar la nivel național, ci și pe piața rezidențială din Arad. Doar în ianuarie, prețurile solicitate de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare au crescut cu aproape 2%, conform Indicelui Imobiliare.ro, până la 1.077 euro/mp util

„Salutăm prezența a celor 150 de profesioniști prezenți astăzi. Aradul a intrat cu succes in radarul Imobiliare.ro, fiind de-acum unul dintre cele 9 orașe monitorizat de Indicele Imobiliare.ro. Un oraș mereu în top 10 din punct de vedere economic, dar totodată un oraș foarte accesibil în ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamente atât la vânzare, cât și la închiriere, iată pe scurt rezumatul pieței imobiliare din Arad. Cumpărătorii arădenii sunt totuși printre cei mai privilegiați din țară, au o oferta destul de variată și prețuri de achiziție și de închiriere mult sub cele din Sibiu, Oradea sau Craiova, pentru a nu compara cu Timișoara sau Cluj-Napoca. În timp, ne așteptăm ca acest raport dintre venitul mediu și prețul mediu al locuințelor să se echilibreze și să vedem în Arad o creștere a prețurilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.


În ciuda scumpirilor, apartamentele se vând cu mult sub media de preț înregistrată la nivel național, de 1.510 euro/mp util, dar și mai ieftin decât cele din alte orașe mari din vestul țării. Cumpărătorii achită circa 1.500 euro/mp util în Timișoara și în Oradea. Cei care își doresc un apartament în Cluj-Napoca plătesc peste 2.600 euro/mp util.

Aproape 4.600 de potențiali cumpărători au căutat, anul trecut, un apartament în Arad pe Imobiliare.ro, indiferent de vechimea imobilului în care se afla acesta. S-a putut observa, astfel, un avans cu 15% la nivelul cererii comparativ cu perioada similară din 2022. 

Interesul s-a menținut puternic pe segmentul apartamentelor cu 2 camere, în cazul lor înregistrându-se și cea mai semnificativă creștere a cererii de pe plan local, cu 17%. În vizorul potențialilor cumpărători s-au aflat și apartamentele cu 3 camere, acestea atrăgând o cerere cu 15% mai mare în 2023 față de 2022. Interesul a scăzut, în schimb, în cazul apartamentelor cu 4 camere.


Mai puține apartamente la vânzare. Câte tranzacții imobiliare se fac pe piața din Arad

Chiar dacă nu a fost la fel de abruptă ca în alte orașe din țară, o scădere a putut fi observată și în Arad în numărul efectiv de apartamente scoase la vânzare de proprietari și dezvoltatori. Oferta a cuprins, în total, 2.210 locuințe, față de circa 2.400 cu un an înainte.

În materie de tranzacții, județul Arad a ocupat locul al 13-lea anul trecut la nivel național. Aproape 14.500 de case, terenuri și apartamente au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Spre comparație, județul Timiș s-a clasat pe locul al patrulea, după București, Ilfov și Brașov, în timp ce județul Cluj a ocupat poziția a cincea în clasamentul național, iar județul Bihor a ocupat locul 8.

Din totalul imobilelor tranzacționate pe parcursul anului trecut în județul Arad, aproape 2.400 au fost unități individuale, deci apartamente, cu 8% mai puține decât în 2022. În ianuarie 2024 s-au tranzacționat 523 de imobile pe plan local, dintre care 125 au fost unități individuale.


Chiriașii plătesc mai mult la final de lună, dar se pot considera norocoși față de alți locuitori din vestul țării

Cererea pentru apartamentele disponibile la închiriere s-a majorat cu 30% în 2023, dacă ne raportăm la situația înregistrată pe piața rezidențială locală cu un an înainte. Astfel, aproape 2.800 de potențiali chiriași și-au căutat un apartament pe Imobiliare.ro, indiferent de vechimea imobilului în care se afla acesta.

Oferta a scăzut, însă, în ritm accelerat. S-a putut observat o reducere cu 27% a numărului de apartamente disponibile la închiriere față de 2022. Practic, cei interesați de o astfel de proprietate au avut sub 1.200 de opțiuni din care au putut alege.

Pe fondul interesului în creștere, coroborat cu deprecierile din ofertă, am putut observa majorări ale chiriilor solicitate de proprietari. De la o medie de 260 euro/lună în 2022 am încheiat anul trecut cu un preț mediu lunar de 300 de euro cerut chiriașilor din Arad.

Și de această dată discutăm despre sume mai mici decât cele solicitate în alte orașe din regiune. Proprietarii cer, spre exemplu, pentru un apartament cu 2 camere 500 euro/lună în Cluj-Napoca, 370 euro/lună în Timișoara și 320 euro/lună în Oradea.


Oportunități de investiții în Arad. Ce faci cu un buget de 100.000 de euro

Aradul și implicit piața sa rezidențială oferă numeroase oportunități de investiții, la prețuri mai bune față de cele necesare unor achiziții în alte orașe mari din vestul țării și nu numai. Aceste oportunități au fost dezbătute pe larg la evenimentul Imobiliare.ro HUB Arad dedicat exclusiv industriei de real estate. La acesta au participat aproximativ 150 de profesioniști din domeniul, reprezentanți ai agențiilor imobiliare și dezvoltatori.

„Încă se găsesc proprietăți, mai ales în zona centrală, în clădirile istorice care se tranzacționează practic sub valoarea de 1.000 euro/mp, fapt ce îți permite cu o investiție mică să faci un upsell (n.r. tehnică prin care cumperi ieftin și vinzi ulterior mai scump). Cu 100.000 de euro poți să te joci, să faci o multiplicare. Mulți proprietari își conservă capitalul în active atunci când cash-ul nu mai este o soluție așa cum poate fi aprecierea unei proprietăți sau pur și simplu stocarea valorii acolo”, a explicat Andrei Laluciu, CEO al agenției imobiliare Property Lab, în cadrul evenimentului organizat în Arad de Imobiliare.ro.

„Poți să cumperi o proprietate în Arad cu 85.000 de euro, o dai în chirie cu 400-450 euro/lună, pe când în Timișoara trebuie să dai 120.000 de euro pentru a obține un nivel similar de randament. Aradul poate să fie o destinație atractivă pentru investitori, dar trebuie să-l facem cunoscut”, a explicat și Ionel Rășinar, CEO al agenției imobiliare Golden Real Estate.

Oportunități interesante de investiții pot să apară și intrând într-un parteneriat cu un dezvoltator imobiliar.

„Avem colaborări cu mici investitori pentru locuri de case. Cu 100.000 de euro poți să demarezi o investiție. Acești investitori cumpără de la noi parcele de teren cu infrastructură, construiesc case și vând. Noi avem numeroase astfel de parteneriate, în ultimii 2-3 ani s-a dezvoltat mult în cartierele noastre genul acesta de business. În cele mai multe cazuri, casele se vând înainte de finalizarea lucrărilor”, a declarat și Adela Tanasă, CEO Divizia Via Carmina, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Arad.


La dezbateri a luat parte și Călin Bibarț, Primarul Municipiului Arad, care anticipează o dezvoltare accelerată în următoarea perioadă în zonele în care se fac investiții consistente în infrastructură, precum drumul Arad-Oradea sau centura de sud-est a orașului. „Merită să investim în Arad pentru că și atunci când alte orașe erau în criză Aradul nu a fost”, a declarat Bibarț.

Acesta a ținut să le transmită și un mesaj tinerilor care se gândesc să plece din oraș și să se stabilească în alte centre regionale mari din vest, precum Timișoara sau Cluj-Napoca. „Dacă pleacă, să meargă să facă acolo cât mai mulți bani și să vină apoi să investească în Arad”, a spus Bibarț.

Evenimentul Imobiliare.ro HUB Arad face parte dintr-o serie de conferințe dedicate industriei de real estate și a fost organizat de Imobiliare.ro în parteneriat cu Delta Studio, ISHO, DS Automobiles prin Mega Group Timișoara și Apostu Estate


Despre Imobiliare.ro

Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România.

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală. Totodată, Imobiliare.ro este principalul furnizor de date și statistici imobiliare pentru presa din România, comunicând cu regularitate analize, rapoarte și indici despre evoluția
pieței imobiliare.


Sursa – comunicat Imobiliare.ro


Citește și:


 

Categorie: Advertorial
Etichete: Arad, imobiliare, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Premieră medicală la Timișoara: Operație complexă la inimă pentru un copil de 1 an și 4 luni
Articolul următor
Arad: În primele luni ale anului, din 85 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie, 39 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

campanii-glasspandoor

Glasspandoor: De Crăciun suntem mai buni…

Anul 2022 a fost și este un an în care Glasspandoor s-a implicat activ în foarte multe proiecte, majoritatea alături de minunatul ONG „Cetatea Voluntarilor Arad”, care ne-a oferit oportunitatea…