Politica de latrină

background critic
Distribuie:

 

Ce-mi „place” enorm de mult, în democrația asta prost înțeleasă și aplicată pe meleagurile unei Românii care și-a pierdut identitatea, este politica de latrină.  De oricine, oricum, oricând și oriunde. Este un must, o necesitate, un atribut imperativ al ființei sociale. Dacă ești sărac o faci gratuit, la taclale cu vecinii de bloc sau cu vânzătoarea de la aprozar. Dacă ai ceva bani îi investești cu cap în politică… o bursă care nu cade niciodată. Nu contează limbajul în sensul aristotelic, de ax al moralității care-i conferă individului accesul la rațiune.  În politica pe care o practicăm noi, oameni de rând și chiar politicieni,  comunitatea unor ființe cu limbaj articulat nu mai înseamnă nimic. Nu mesajul în sine este cel care contează și face diferența, ci tonul și frecvența cu care se repetă. Cu cât e mai agresiv și mai gol de conținut, cu atât e mai savurat de masa de indivizi care și-a pierdut orice resursă de moralitate și chiar de discernământ. Discursul politic s-a diluat atât de mult în penibil încât transfigurează și șochează.

Mostră de discurs – sau cum reformăm clasa politică involuând

Pe domnul Iustin Cionca,viitorul teoretic președinte al CJ Arad, îl apreciez. Și asta cu mult înainte de a fi o voce în politică. I-am urmărit cu interes evoluția acordându-i credit moral. Tocmai din acest banal motiv îmi permit să-l critic în mod public pornind de la afirmațiile domniei sale lansate pe pagina personală facebook, pagină care, având în vedere calitatea publică pe care o deține, este implicit publică: DNA a pus ieri sechestru pe 900 de mii de lei din averea primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu. Vă mai amintiți că Fifor ne-o dădea exemplu de competență în campania electorală? Același DNA l-a audiat ieri din nou pe Liviu Dragnea, șeful lui Fifor, pentru voturile de la referendum. Domnul Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare, de altfel, într-un alt dosar privind alegerile. Așa cevaaaa…  Astăzi, pesediștii lui Fifor au făcut zid în jurul lui Titus Corlățean în Comisia Juridică a Senatului, împotriva procurorilor, în dosarul penal privind grosolănia de la votul din diaspora. Fifor, care ne povestește nouă cum stă cu morala și cu bunul simț, nu are nicio reacție? Nicio jenă? Nu are… Uite de ce este PSD Arad, cu Fifor în frunte, pe penultimul loc la nivel național – fiindcă arădenii au o lipsă de toleranță la miticisme și la tupeul dâmbovițean.

Nu lansez dezbateri pe adevărul spuselor sale pentru că personal, nu mi-a transmis nimic. Cel mult a reușit să-mi sugereze lipsă de respect pentru mine ca cetățean și individ cerebral, care este capabil să-și formeze singur opiniile chiar și politice. Cel mult a reușit să mă determine la a-i întoarce aceeași neîncredere. Îmi doresc și sper la o clasă politică nouă. Epurată prin educație. Subordonată eticii pentru că numai așa toate acțiunile converg spre atingerea scopului suprem. Un discurs în nuanțele celui exemplificat, nu mi-l doresc. Este dovada că facem politică din interes, nu din convingere sau vocație.Că nu înțelegem ce presupune schimbarea, reforma sau evoluția. Că vrem lucruri noi dar le obținem în aceeași manieră.

Nu are rost să intrăm adânc în arborele genealogic al partidului în care domnul Cionca este un vlăstar…

Nici să aducem în discuție persoane și nume marcante din dosare de corupție… Sunt destule, începând cu doamna Udrea, Adrean Videanu, Aristotel Căncescu ( președinte CJ Brașov), Nicolae Ioțcu ( președinte CJ Arad) sau alții încă nedovediți. Ideea nu este să acordăm importanță mai mare decât se cuvine unor nume, ci să epurăm viața politică. Să-i ignorăm până la dispariție, să nu-i mai implicăm în planurile noastre politice ca și partid, să nu le mai promitem funcții și locuri pe liste, să-i excludem, să nu mai girăm pentru ei. Toate partidele din România ar trebui să pună în aplicare un regulament unitar. Principiile de bază, indiferent de doctrina partidului și programele sale, ar trebui să fie subordonate eticii. Nu ne interesează ca și cetățeni că penalul PSD este mai penal ca unul din PNL sau din alt partid. Ne interesează mai mult și în mod direct să eliminăm penalii din politică, indiferent de culoarea eșarfei pe care o poartă.

Cât despre lipsa de toleranță a arădenilor la miticisme și la tupeul dâmbovițean la care face referire domnul Cionca nu spun mai mult decât atât: este o instigare grosolană a cetățeanului contra cetățean. O încălcare a oricărui principiu de bun simț al societății noastre. Indiferent de zona geografică pe care o populăm suntem cetățenii acestei țări iar domnia sa este politician al acestei țări. Mai mult, arădenii nu se identifică în cele declarate de domnul Cionca și, dacă sunt intoleranți la ceva, acel ceva este politica de latrină practicată, mai nou, inclusiv de domnia sa.

 

Categorie: Opinii
Etichete: declarații, discriminare, discurs nociv, Iustin Cionca, PNL
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: „Reducerea cotei contribuţiei de asigurări sociale cu 5 puncte va fi un sprijin concret pentru piața muncii din Romania”
Articolul următor
Mișu Moacă lovește din nou și se întoarce… la pușcărie. A fost prins aseară în București – și vezi ce galerie de proaste și-a tras pe Facebook de la ultima „înfățișare”

2 comentarii. Leave new

  • Domnule Romanov, aveți o simpatie evidentă pentru PSD. Postările pe Facebook ale lui Fifor, Cristea și comp. nu le-Ați remarcat? Unele preluate ca atare de criticatac și răspândite. Politica lor de latrina vii se pare acceptabila? Ca nu ati sancționat-o deloc!

    Răspunde
    • Nu am sancționat-o pentru că, în decursul timpului, nu le-am acordat încredere. Cunosc oameni onești în PSD cum cunosc oameni onești în PNL. Inclusiv despre domnul Cionca încă mai cred că e onest și a făcut aceste afirmații sub impulsul unui moment prost. Nu m-au deranjat referirile la persoane din PSD ci, acele discriminări la adresa cetățenilor acestei țări. Personal, domnul Cionca face parte din generația de oameni politici de la care eu, ca și cetățean, aștept schimbare. Or, despre ce schimbare am putea vorbi dacă nu sancționăm asemenea declarații? Mulțumesc.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

asistenta sociala

Asistența Socială, un subiect tabu

În secolul 21, AS (Asistența Socială) este încă un subiect tabu pentru societatea noastră. O meserie privită cu reticență de către mulți oameni care nu o înțeleg. Auzim frecvent termenul…
Gheorghe Seculici

[PROFILE în câteva linii] GHEORGHE SECULICI

Întotdeauna în costum de culoare închisă, cu cămașă și cravată impecabile și cu pantofi bine lustruiți, GHEORGHE SECULICI pare a avea origine aristocratică. De fapt, și-a asumat un stil vestimentar…
livia opinie

Eroarea generației Z

Eroarea generației Z: copiii catalogați ca și „needucați”, cărora nu li se asigură educație Suntem la început de an școlar și, ca de obicei, apar articole peste articole despre noile…
Florea Virgil

Despre poporul român

Scriam în urmă cu câteva zile despre cauza pentru care țării noastre i se întâmplă astfel de nenorociri. Cei mai mulți resping acest adevăr. Numai că adevărul nu poate fi…

UTA Official App

UTA Official App
DOWNLOAD