Primăria Arad solicită modificarea Codului Fiscal pentru ca sumele provenite din toate amenzile aplicate să se constituie în venit la bugetul local

kilometru zero arad
Distribuie:

 

Primăria Arad prin Direcția Generală Poliția Locală și Direcția Venituri solicită modificarea Codului Fiscal pentru ca sumele provenite din amenzile aplicate de către autoritățile administrației publice locale persoanelor fizice și juridice să se constituie în venit la bugetul unității administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială a fost săvârșită contravenția.

Ce prevede legislația actuală

Legislația privind regimul juridic al contravențiilor, precum și reglementările fiscale privind veniturile bugetelor locale, prevăd în prezent faptul că sumele încasate din sancțiunile aplicate pe raza unei localități se fac venit la bugetul unității administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul sau sediul.

2021: Au fost întocmite 20.302 procese verbale de contravenție în Arad

În anul 2021, urmare a săvârșirii unor contravenții pe raza municipiului Arad, Direcția Generală Poliția Locală Arad a întocmit 20.302 procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, pentru acte sancționatorii comise de persoane fizice și juridice cu domiciliul în alte localități.

Potrivit normelor legale (Legea 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale), acestea vor reveni altor bugete locale.

Este vorba despre un total de aproximativ 8 milioane lei, cu mult mai mult decât sumele transmise pentru debitare ca venit la bugetul municipiului Arad, din amenzi contravenționale aplicate arădenilor de polițiile locale de pe raza altor unități administrativ-teritoriale (suma se situează la aproape 200.000 lei).

Explicația rezidă fie în atitudinea mai severă a DGPL față de contravenienții din alte orașe, fie, cel mai probabil, în prezența frecventă a contravenienților proveniți din alte UAT în Municipiul Arad (situație vizibilă în cazul parcărilor, incidentelor de mediu și al celor de ordine publică).

Această situație a survenit și în anii anteriori, dar cu un efect mai redus asupra bugetului orașului nostru.

Argumente pentru modificarea formulei de debitare actuale

Dată fiind tendința de accentuare a discrepanței dintre cele două fluxuri de debite, Direcția Generală Poliția Locală a înaintat primăriei și factorilor politici decidenți un referat ce argumentează modificarea formulei de debitare actuale, care favorizează UAT unde contravenienții au domiciliul, în defavoarea unităților administrativ teritoriale care nu sunt doar prejudiciate de actele antisociale ale acestora, dar suportă și costul funcționării aparatului de agenți constatatori.

Aradul, „oraș de tranzit”

În cazul Aradului, această discrepanță a fluxurilor de sume provenite din amenzi este accentuată și de profilul municipiului Arad de ”oraș de tranzit”, astfel că dintr-un total de 41.082 de amenzi contravenționale aplicate anul trecut, 49% sunt sume ce revin altor bugete locale, deși actele normative respective fac referire explicit la afectarea intereselor comunității arădene (o mare parte dintre amenzi fiind aplicate în baza unor hotărâri ale Consiliului Local Municipal).

Principiul echității

Această modificare adusă Codului Fiscal ar restabili și echitatea în ceea ce privește beneficiarii sumelor constatate de către agenții constatatori plătiți de comunitate pentru a o proteja. O soluție completă a acestei probleme rezidă, însă, în încasarea la bugetele locale a tuturor amenzilor pentru fapte ce aduc atingere intereselor comunității respective, indiferent de apartenența agentului constatator la autoritatea publică locală sau la o instituție a administrației publice centrale.

Biroul de presă al Primăriei Arad

Categorie: Administrație
Etichete: Direcţia Generală Poliţia Locală, Direcția Venituri Arad, primaria arad
Distribuie:
Articolul anterior
DSP Arad începe de luni, 18 aprilie, DISTRIBUIREA VOUCHERELOR PENTRU VACCINAȚI. Vezi GRAFICUL cu localitățile din județ
Articolul următor
RETIM: „Tarifele de colectare și transport pentru deșeurile municipale în Zona 1 a județului Arad se modifică începând cu luna aprilie 2022”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie