Profesorul universitar Corneliu Pădurean s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani

corneliu padurean
Distribuie:

Profesorul universitar Corneliu Pădurean s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. A fost profesor la cele două universități arădene, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu”.


Corneliu Pădurean, care se confrunta în ultima perioadă cu probleme de sănătate, fiind internat în spital, era profesor universitar doctor asociat la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale de la Universitatea „Aurel Vlaicu“, dar și președintele Asociației „Ștefan Cicio Pop“.

A fost cercetător, om de știință și mentor, așa cum avea să fie prezentat în volumul „Societate, cultură, demografie. Omagiu profesorului Corneliu Pădurean la împlinirea vârstei de 70 ani”, volum apărut în 2023, cu ocazia împlinirii a 70 de ani a profesorului. Volumul a fost coordonat de Ioan Bolovan și Doru Sinaci, și a apărut sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

La acel moment aniversar, ÎPS Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit prof. univ. dr. habil. Corneliu Pădurean, distincția eparhială Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici, în semn de „aleasă prețuire pentru contribuția deosebită adusă la promovarea istoriei Aradului în țară și peste hotare”.

A fost un cercetător neobosit al istoriei Aradului și mai ales, al rolului jucat de Arad în înfăptuirea Marii Uniri.


Date Biografice

Corneliu Pădurean s-a născut la 27 decembrie 1952, în orașul Arad, unde a urmat școala primară și studiile preuniversitare. A absolvit apoi Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istorie-Științe Sociale a Universității „Babeș- Bolyai“ din Cluj Napoca, în anul 1977. Tot la această instituție de învățământ superior, în anul 2002, a obținut diploma de doctor în istorie.

Teza de doctorat cu titlul „Populația comitatului Arad în secolul al XIX-lea“ a fost coordonată de prof. univ. dr. Liviu Maior și l-a consacrat ca un specialist în istoria populației. Abilitarea a obținut-o în anul 2017, tot la Universitatea „Babeș-Bolyai“, printr-o lucrare susținută în fața unei comisii formate din specialiști în istoria modernă și istoria demografică. A publicat și coordonat, singur sau în colaborare, 15 monografii și volume colective, fiind autor unic a patru cărți, iar în colaborare cu alți specialiști a încă patru cărți.

 

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!


 

 

Categorie: In memoriam
Etichete: a decedat, Corneliu Pădurean
Distribuie:
Articolul anterior
Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional
Articolul următor
URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

monitorul cultural

„Monitorul Cultural”, premiat de APLER

Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER) a decernat colectivului redacțional al revistei arădene „Monitorul Cultural” Premiul pentru Jurnalism Cultural. Distincția a fost acordată în cadrul celei de-a XXV-a…