Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare lansează la Timișoara un proiect inedit de rezidență artistică gastronomică – rezidența „Gusturi în schimbare”. Artiști, bucătari, bloggeri culinari și alți pasionați de bucătărie și alimentație sustenabilă sunt invitați să exploreze și să ilustreze artistic modul în care se adaptează practicile gastronomice, gastronomia locală, la schimbările climatice.
Rezidența va avea ca rezultat crearea unei lucrări artistice/ a unui proiect despre adaptarea culinară – poate fi o instalație multimedia (vizuală, sonoră, gustativă etc.), un scurt film documentar, un proiect fotografic, un atelier interactiv de gătit, o carte de bucate ilustrată în format digital, o serie de cartoline printate sau orice altă propunere artistică în tematica dată.
„Acest proiect de rezidență artistică gastronomică este parte a Programului «Gustul ca Patrimoniu» derulat de CRIES, este o continuare firească a programului ținând cont de noile realități climatice.
Persoana selectată va avea oportunitatea de a investiga, de a reflecta și de a ne face să reflectăm cu toții asupra modului în care schimbările climatice influențează tradițiile culinare locale, disponibilitatea ingredientelor și practicile de consum alimentar. Ne dorim totodată să creăm o platformă de colaborare între artiști, bucătari, experți în schimbări climatice sau din alte sectoare relevante și comunitatea locală și să generăm conținut artistic, cultural-educativ, care să inspire publicul să adopte practici alimentare mai sustenabile”, a declarat Mihaela Vețan, președinte CRIES.
Este un program în mai multe etape, iar CRIES lansează astăzi apelul public pentru selecția participantului/ a participanților la rezidență. Aceștia pot fi: artiști vizuali, culinari sau interdisciplinari / grupuri de artiști interesați de sfera comună a gastronomiei, artei și sustenabilității, bucătari profesioniști sau amatori, cercetători în antropologia alimentară sau științele mediului, activiști de mediu interesați de alimentația sustenabilă, bloggeri sau jurnaliști culinari.
Pe perioada rezidenței, CRIES va facilita conexiunea participantului/ participanților cu diferiți experți locali, fermieri, bucătari și alte persoane relevante din comunitate.
Rezidența va cuprinde o parte de cercetare și documentare – cu privire la tradițiile culinare locale și regionale, o analiză a impactului schimbărilor climatice asupra agriculturii și disponibilității ingredientelor locale, precum și una de experimentare culinară – noi rețete, testarea de tehnici de gătit care conservă resursele și reduc impactul asupra mediului, ingrediente alternative șamd.
Câștigătorul va beneficia de o remunerație de 10.000 de lei pentru realizarea lucrării sale/ a proiectului său și va avea asigurate cazarea și transportul pentru rezidența care se va desfășura în Timișoara, pe parcursul unei săptămâni, în 22 iulie-31 august 2025.
Cei interesați pot depune aplicații până în data de 11 iulie 2025, ora 18:00, pe adresa de email [email protected].
Aplicanții trebuie să dovedească, prin portofoliu, că au minimum 3 ani de experiență artistică (expoziții, proiecte, colaborări, publicații etc.). Toate condițiile sunt prezentate pe larg în Regulamentul de participare la rezidența artistică gastronomică „Gusturi în schimbare”, disponibil pe site-ul CRIES, AICI.
Un juriu multidisciplinar va desemna apoi câștigătorul/ câștigătorii, în decurs de 10 zile. Vor fi selectați o persoană/ un proiect câștigător și încă două persoane/proiecte pe lista de rezervă.
Câștigătorul va avea o lună la dispoziție – septembrie, pentru a pregăti lucrarea artistică/ proiectul care abordează tematica propusă, iar în luna octombrie este programată prezentarea publică.
Rezidența „Gusturi în schimbare” este organizată în cadrul proiectului „LA PAS/ Slowing Down” implementat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul face parte din Programul prioritar cu caracter multianual „Repere în cultură”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Sursa: Asociația Asociația CRIES