România (prin) obiectiv: Muntele Vulcan și brândușe de toamnă. Cam în ceață…

dsc 0074
Distribuie:

 

Cu toamna am plecat la pas prin România. O libertate pe care vreau s-o împart cu voi, în imagini.

Muntele Vulcan cum apare în toponimia locală, este un masiv muntos care face parte din grupa Carpaților Occidentali, situat la cumpăna izvoarelor și cu o altitudine de 1263 m care se impune spectaculos în peisaj.

Accesul se face din DN 74 – Brad- Abrud -Câmpeni.

Acest masiv izolat, constituit din calcare jurasice albe, reprezintă resturile unei clipe calcaroase cu caracter recifal. Calcarele de aici păstrează numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriașe în mările calde ale erei mezozoice. Masa de calcar a muntelui se înalță de la bază cu aproximativ 300 m, versantul dinspre Pasul Buceș fiind extrem de abrupt. Pe platoul de pe vârf s-au format câteva doline, care se evidențiază prin forma caracteristică de pâlnie.

Platoul muntelui este acoperit parțial cu soluri de pădure, în timp ce versantul sudic, abrupt, are la bază o trenă de grohotișuri. Versantul nord-vestic are o pantă domoală, care coboară spre izvoarele Crișului Alb. Pe râul Dragobald se dezvoltă două cascade (de 8, respectiv 30 m) și izbucul Fântânuța.

Rezervație naturală de tip mixt (paleontologică, peisagistică și botanică), categoria a IV-a.

Vegetația masivului Vulcan este formată predominant din fagete pure sau cu diseminații de brad. Pe platoul stâncos se dezvoltă exemplare izolate de pin și tisă. Versanții sudici și sud-estici abrupți adăpostesc plante saxicole, care cresc pe stânci sau în crăpăturile acestora.

-18 specii rare de plante alpine și montane și 11 specii endemice, dacice și carpatice, precum crinul sălbatic, stânjenelul de pădure, garofița de stâncă, floarea de colț, sângele voinicului, mătrăguna, liliacul de stâncă, tisa și mojdreanul, toate cu o deosebită importanță fitogeografică.

-În total, aici au fost inventariate 435 de specii de plante.

Fauna se remarcă în special prin prezența acvilelor de câmp, vultureilor și a șoimilor, rândunelelor.

Sursă informații și referințe: Wikipedia

FOTO: Călin Precup

Categorie: Reportaje
Etichete: brândușe de toamnă, munte, Muntele Vulcan, România, turism
Distribuie:
Articolul anterior
Mesajul Președintelui Asociației Învățătorilor din Arad adresat Inspectorului școlar pentru învățământ primar: „Deocamdată ne cereți să folosim elevii drept cobai!”
Articolul următor
Alexandru Vlasiu despre creșterea importurilor și scăderea exporturilor: „În ritmul acesta, ne trasformăm într-o țară bananieră”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie