Orașul Sebiș se pregătește să devină gazda primei ediții a Festivalului – Concurs Național de Folclor „La Poalele Dealului Pleșa”

sebis
Distribuie:

Evenimentul va avea loc duminică, 25 februarie 2024, la Casa de Cultură din Sebiș, începând cu ora 16:00 și este organizat cu sprijinul primarului Cristian Feieș. Această inițiativă marchează o sărbătoare a tradițiilor și a bogăției folclorice, oferind comunității o experiență culturală autentică.

Este prima dată când orașul Sebiș găzduiește un festival dedicat specificului folcloric, iar organizatorii sunt încrezători că această manifestare va deveni o tradiție îndrăgită. Evenimentul aduce în prim plan talentele locale și naționale, oferindu-le artiștilor și ansamblurilor de folclor șansa de a străluci pe scenă și de a împărtăși frumusețea și autenticitatea tradițiilor noastre.

Casa de Cultură va deveni arena unde dansurile, cântecele tradiționale și porturile autentice vor prinde viață. Participanții vor avea ocazia să își pună în valoare pasiunea pentru folclor și să ofere publicului o incursiune în bogăția culturală a României.

Primarul Cristian Feieș transmite un apel către locuitorii orașului și nu numai, îndemnându-i să se alăture acestei sărbători culturale: „Cu bucurie și mândrie vă invităm la prima ediție a Festivalului – Concurs Național de Folclor „La Poalele Dealului Pleșa”. Este un moment de sărbătoare și împărtășire a bogăției noastre culturale. Să fim împreună pentru a deschide această nouă tradiție în frumoasa noastră comunitate.”

428639587 1131557478024634 6378243419814580673 n 1


Alexandru Pop Zărăndean, folclorist, organizator și membru al juriului a vorbit cu noi despre festival și ce înseamnă acesta.

Cum a început acest festival și ce își dorește să obțină?

Alexandru Pop Zărăndean: Festivalul se află la prima ediție și l-am demarat la inițiativa domnului Primar Feieș Cristian. Am considerat că județul Arad are nevoie de un asemenea festival deoarece suntem destul de șterși de pe harta folclorului național.

Am conceput acest festival în ideea de a promova cât mai mult Aradul, așadar pe lângă cele două probe care sunt obișnuite la festivalurile de genul acesta și anume o doină și un cântec de joc, am introdus o a 3-a probă pentru concurenți unde îi provocăm să cânte un cântec din repertoriul  unui interpret arădean consacrat. Astfel îi facem pe copii să se intereseze de interpreții arădeni, care e folclorul arădean și să pregătească o piesă.


Care este semnificația numelui acestui festival?

Alexandru Pop Zărăndean: Având dealul Pleșa, care este chiar aici în Sebiș, am zis să ne legăm de un element reprezentativ al zonei așadar l-am numit „La poalele dealului Pleșa”, unde este o rezervație naturală unde găsim ghimpele pădureț, o plantă care este destul de rară și valoroasă. Trofeul festivalului o să fie reprezentat de plantă, noi l-am manufacturat. Am luat un vrac de ghimpele pădureț pe care l-am încastrat în trofeu. L-am făcut într-un fel să fie personalizat și să amintească de dealul Pleșa.


Cine sunt concurenții?

Alexandru Pop Zărăndean: Concurenții sunt cu vârste între 16 și 26 de ani, vor fi concurenți din toată țara, din Gorj, Muntenia, Banat etc. La festival s-au înscris 28 de concurenți dar din păcate au fost prea mulți, nu ne permite timpul să ne întindem atât de mult, am păstrat 16 concurenți, cei mai buni dintre cei buni.

whatsapp image 2024 02 21 at 14.29.47


Ce juriu va avea festivalul?

Alexandru Pop Zărăndean: Invitați speciali vor fi Mariana Deac, Bogdan Toma, avem 7 membrii ai juriului și anume Petrică Pașca, Mariana Deac, Bogdan Toma, presedinte al juriului va fi Mărioara Miclea, profesoară de canto la Școala de Arte , Voichița Suba, Vasile Rus, care va fi și dirijorul orchestrei și eu.


Plănuiți să organizați acest festival în fiecare an?

Alexandru Pop Zărăndean: Cu siguranță l-am gândit în așa fel încât să devină o tradiție.


Festivalul – Concurs Național de Folclor „La Poalele Dealului Pleșa” Ediția I promite să aducă o explozie de culoare și tradiție, marcând astfel debutul unei tradiții care va încălzi inimile comunității la fiecare sfârșit de iarnă.


Citește și: Muzeele vii – enclave ale culturii tradiționale în lumea de azi. În dialog cu Alexandru Pop Zărăndean 


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: cristian feies, Sebis, „La Poalele Dealului Pleșa”
Distribuie:
Articolul anterior
„Marți în trafic”: 3 dosare penale, 5 permise reținute, 5 certificate de înmatriculare retrase și 123 de sancțiuni contravenționale
Articolul următor
Examen DETECTIVI PARTICULARI organizat de IPJ Arad la începutul lunii Martie. VEZI CONDIȚII și BIBLIOGRAFIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie