Îngrijorare în MAI după proba scrisă din data de 27.05.2023 în cadrul sesiunii de admitere în școlile de agenți de poliție. Procentul de ocupare a locurilor după primele două probe ( cea sportivă și cea scrisă) este sub 70%. Urmează vizita medicală din 31.05.2023, iar numărul candidaților rămăși riscă să fie la final sub 50% din numărul locurilor scoase la concurs. Toată lumea din sistem este îngrijorată de aceste cifre care sunt departe de a rezolva problema deficitului de personal din Ministerul de Interne, mai puțin plagiatorul și incompetentul ministru Lucian Bode.
Semnalul de alarmă este tras de Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, organizație sindicală formată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru apărarea drepturilor fundamentale și profesionale ale polițiștilor. La modul ferm și cât se poate de clar, Sindicatul EUROPOL afirmă că „Bode este vinovat de dezastrul admiterii în școlile de poliție!”și că „Sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție ale MAI în vederea reducerii deficitului de personal arată a fi un mare eșec”.
Sindicatul EUROPOL(27.05.2023): Dezastrul continuă la sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție din MAI. Astăzi, după proba scrisă, procentul de ocupare a locurilor arată astfel:
- Școala Câmpina – IGPR- 774 locuri ocupate din 1340 – 57,7% grad de ocupare;
- Școala din Cluj – IGPR- 203 locuri ocupate din 300 – 67,6% grad de ocupare;
- Școala Oradea -IGPF – 110 locuri ocupate din 240 – 45,8% grad de ocupare;

SINDICATUL EUROPOL ( 24.05.2023): UNIC în istoria Ministerului Afacerilor Interne! Bode a îngenuncheat sistemul de poliție. NU se vor ocupa locurile în școlile de agenți de poliție!
- 77,07% la Câmpina-poliție
- 77,66% la Cluj-poliție
- 57,08% la Oradea-frontieră

„Atitudinea de nepăsare și indiferență a celor ce ocupă funcții de conducere în MAI este greu de digerat în condițiile în care profesia de polițist a devenit eminamente neatractivă din cauze generate de modul în care Lucian Bode și predecesorii săi au girat un adevărat dezastru în privința politicii de resurse umane, dintre care putem enumera pe cele mai elocvente:
- politizarea excesivă a structurilor din MAI;
- împuternicirile succesive concomitent cu refuzul de organizare a unor concursuri transparente (a se vedea sutele de concursuri cu 1 singur candidat);
- salarizarea precară, discriminatorie, inechitabilă și care este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani în raport cu puterea de cumpărare;
- condițiile de muncă, inclusiv volumul de muncă, volumul activităților, lipsa logisticii;
- lipsa predictibilității carierei și lipsa unui sistem de recompensare a muncii, bazate pe criterii de meritocrație;
- lipsa legislației care să protejeze polițiștii și să le ofere instrumentele juridice necesare pentru a fi eficienți și a furniza siguranță pentru comunitate;
- atacurile constante ale politicienilor demagogi cu privire la sistemul de pensii militare de stat, etc.