SOLIDARITATE! PRESA ARĂDEANĂ ÎI SOLICITĂ DEMISIA DE ONOARE lui Gheorghe Stoian din demnitatea de PREFECT

demisia stoian
Distribuie:

 

O societate sănătoasă se clădește pe solidaritate. Întreaga presă arădeană condamnă modul în care acționează prefectul Aradului și cere demisia de onoare a acestuia!

Prefectul Aradului nu este la prima abatere în ceea ce privește modul în care îi abordează pe ceilalți, fie că îi sunt colegi, subordonați sau pur și simplu interlocutori ocazionali.

Desigur relația reprezentantului guvernului, de fapt un fel de garant al legii, al statului de drept în teritoriu, cu presa este cu atât mai importantă, în fond prefectul nu poate reacționa ca o simplă persoană particulară atunci când găsește în presă lucruri care nu îi convin sau cu care nu este de acord. Dincolo de demnitatea sa personală, el este un înalt funcționar de stat care reprezintă față de societate, față de opinia publică statul, respectiv administrația centrală formată pe baza alegerilor din patru în patru ani.

Chiar dacă sintagma nu mai este la modă, presa în continuare este cea de a patra putere în stat, desigur una informală, dar având un rost de mare importanță: în fond ea, presa, relaționează celelalte puteri cu opinia publică, în practică cu acei alegători care au făcut ca Gheorghe Stoian să ajungă acum, chiar dacă vremelnic, în funcția de prefect al Aradului.

Modul în care cel care ocupă o astfel de funcție relaționează cu presa este de mare importanță privind sentimentul de confort al cetățenilor, convingerea lor că în societatea în care trăiesc funcționează principiul: omul potrivit la locul potrivit.

Altfel spus, prefectul Stoian prin modul agresiv, contondent și răzbunător în care îi tratează pe cei cu care nu este de acord, în acest caz un jurnalist care l-a criticat în termeni foarte duri, poate nu tocmai civilizați, aduce deservicii de fapt statului pe care îl reprezintă, cetățenilor care așteaptă de la el un comportament decent și în limitele legii.

Faptul că a dat în judecată o redacție, este dreptul său, chiar dacă ar trebui să se ajungă la asta în ultimă instanță, atunci când nu mai există nici o altă cale de înțelegere.

Însă modul în care a încercat să se folosească de puterea sa pentru a pune la punct un jurnalist este inacceptabil și compromițător pentru un funcționar public. La fel cum ar fi inacceptabil și compromițător dacă ne gândim și că mâine, poimâine, prefectul, garantul legii, va încerca să se răzbune pe șeful unei societăți, a unei companii și va proceda la fel.

Având în vedere toate acestea, presa arădeană, solidară în numele libertății presei bazate pe un drept fundamental al omului: libertatea cuvântului și a opiniei, apelează la conștiința Domnului Stoian, sperând într-un ultim gest care ar putea salva situația astfel creată: demisia de onoare!

***

Nota redacției Critic Arad: acest text este expresia colectivă a presei independente din județul Arad. El a fost redactat, în cea mai mare parte, de profesorul Lajos Notaros, decanul recunoscut al acestei bresle, profesor de filosofie și… acreditat din partea redacțiilor ziarelor din Arad să întreprindă acest demers. 

Articol asociat:

Căcatul cu servietă și acreditările sale

Categorie: Opinii
Etichete: demisia, gheorghe stoian, Lajos Notaros, prefect arad, presa arad, solidaritate
Distribuie:
Articolul anterior
(Anti)Politica
Articolul următor
Răzvan ONICA și-a anunțat oficial candidatura pentru demnitatea de PRIMAR al Sebișului

2 comentarii. Leave new

  • @Lucian, poate suna stupid, dar v-ati gandit sa strangeti semnaturi si de la civili pe tema asta? Adica, habar n-am, cate vizulaizari are CriticArad, dar un quatum dintre civili sunt maxim de acord cu demisia Cacatului cu Servieta …si asta poate ajuta acelerarea procesului de schimbare al … Cacatului cu Servieta din functia de reprezentant al Guvernului la nivel local…

    Răspunde
    • Ne-am gandit, dar nu vreau ca inițiativa sa fie a noastra… Ar crede lumea ca mi-am pus in cap sa dau joc cacatul cu servieta ca sa ma dau mare – ceea ce nu e cazul. Site-ul are suficiente vizualizări (între 2000 și 120.000 de unici pe zi… depinde de servietă) încât să nască un curent… ceea ce ne bucură că s-a întâmplat.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

oana parvulescu

[Profile în câteva linii] OANA PÂRVULESCU

Originară din Galați, cu părinți, cadre didactice, OANA PÂRVULESCU a venit la Arad, în urmă cu 20 de ani, imediat după terminarea facultății, lăsând în urmă, cu îndreptățită emoție, familie,…