Timișoara marchează 35 de ani de la Proclamația din 1990 printr-o serie de evenimente culturale și comemorative | Tramvai inscripționat de Dan Perjovschi

proclamatie
Distribuie:

Timișoara comemorează 35 de ani de la lansarea Proclamației din 1990 printr-o serie de evenimente speciale, organizate de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură, în colaborare cu Societatea Timișoara.


Manifestările încep de azi, 11 martie, și se vor desfășura până pe 15 martie, incluzând expoziții, conferințe și dezbateri despre semnificația Proclamației și impactul ei asupra societății românești.

Evenimentele dedicate aniversării debutează marți, 11 martie, cu lansarea pe traseu a unui tramvai inscripționat tematic de artistul Dan Perjovschi. Acest mijloc de transport devine astfel o platformă mobilă de artă și memorie colectivă, purtând mesaje și desene inspirate din spiritul Proclamației de la Timișoara.

La ora 11:00, în Piața Libertății, va avea loc o conferință de presă în tramvaiul special, unde organizatorii vor prezenta importanța acestui proiect și semnificația evenimentelor comemorative.

În fața Infocentrului Turistic din Piața Victoriei, va fi deschisă o expoziție cu fotografii realizate de Liviu Tulbure în primele luni ale anului 1990, surprinzând atmosfera și momentele definitorii ale acelor vremuri. Expoziția va include și texte ale unor personalități precum Regele Mihai I, Vladimir Tismăneanu și Ana Blandiana.

Tot pe 11 martie, pe fațada Garnizoanei din strada Alba Iulia va fi amplasat un mesh de mari dimensiuni, conținând semnăturile celor 189.510 susținători ai Proclamației din 1990. În plus, pe clădirea Operei Naționale va fi montată o plăcuță multilingvă – în română, maghiară, germană, sârbă și engleză – marcând locul unde, pe 11 martie 1990, Proclamația de la Timișoara a fost citită pentru prima dată în public.

La Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (BCUT), la ora 12:00, va fi vernisată o expoziție de carte și presă, ce ilustrează importanța Proclamației în presa vremii. Totodată, la Memorialul Revoluției va putea fi vizitată expoziția de fotografie dedicată Proclamației și evenimentelor din 1990-1991, surprinse de fotograful Liviu Tulbure.

Pe 11 martie, la ora 18:00, în Amfiteatrul B al Spitalului Județean, va avea loc o dezbatere pe marginea emisiunii „TeVezi din Banat”, moderată de Mircea Todoran. Aceasta va include proiecția filmului în care George Șerban citește Proclamația pe 11 martie 1990, iar la discuții vor participa Florian Mihalcea, Doru Botoiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa.


Cel mai important moment din cadrul manifestărilor va avea loc sâmbătă, 15 martie, la ora 10:30, la Cinema Studio, unde istoricul francez Thierry Wolton – cunoscut pentru seria sa de volume despre istoria comunismului – va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa.

În continuare, la aceeași locație, se va desfășura dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, la care vor participa personalități precum Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu și Vladimir Tismăneanu (prin videoconferință). Moderatoarea evenimentului va fi jurnalista Brîndușa Armanca, iar accesul publicului este liber.

Tot sâmbătă, 15 martie, la ora 13:30, la Cinema Studio, va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Societății Timișoara, care recunoaște contribuțiile importante în domeniul civic și cultural.

În paralel, la Garnizoana din Piața Libertății va rămâne deschisă până pe 15 martie expoziția „35/Revoluție”, realizată de artistul plastic Adrian Florin Pop, inspirată din fotografiile revoluționarului Cătălin Regea.

Aceste evenimente readuc în atenția publicului moștenirea Proclamației de la Timișoara și impactul său asupra istoriei recente a României.


 

Categorie: Cultură, Timiș
Etichete: cultura, Proclamația din 1990, timisoara
Distribuie:
Articolul anterior
Bustul rabinului Áron Chorin, furat în 1997, descoperit într-un anticariat din Austria
Articolul următor
Horoscop | Sezonul Peștilor vine cu intuiție, vise și transformare pentru fiecare zodie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…