USR: când activismul civic eșuează în politică și invers…

cristian titca
Distribuie:

 

Hai să vorbim puțin și despre USR. Azi, în sfânta zi de duminică.

Eu nu cred în teoria conspirației și de regulă am o analiză logică în ceea ce privește politica și nu numai. Cristoiu zicea că USR ar fi o emanație a serviciilor, după care, tot el explica faptul că aceleași servicii vor să rupă PSD-ul. Doar eu am impresia, sau aici se petrece o frântură în gândire? Cum adică vrei să rupi un partid de stânga, iar pentru asta creezi un partid de dreapta? Când ai ditamai elefantul PNL care , printre altele, are același scop: să bată PSD-ul la fundul gol. Nu prea merge rațiunea asta.

În opinia mea, scuzați expresia, pentru că nu e chiar atât de dură precum pare, USR e un partid-accident. Să mă explic.

Nici în ziua de azi eu nu îi văd pe cei de la USR acționând ca oameni politici. Par mai degrabă activiști civici, ong-iști… orice, dar numai politicieni nu. A existat și există încă în societatea românească o nevoie de transformare a clasei politice. Și e normal să fie așa. Dar, insist pe idee: transformarea clasei POLITICE! Adică să schimbăm politicieni corupți cu politicieni cinstiți. Ați prins legătura? Cuvântul de de bază aici e „politicieni” – ca să fiu obositor de explicit. Din ceea ce văd afirm că cei de la USR sunt percepuți mai degrabă ca ONG-iști.

În altă ordine de idei, USR ajută mai degrabă la fragmentarea dreptei, nu a stângii. Un partid mai folositor PSD precum acesta, eu nu văd. Deși îmi sunt extrem de simpatici cei de la USR și rezonez cu tot ceea ce exprimă acest partid în viziunea sa despre România, mi-e teamă de faptul că va eșua. Vă aduceți aminte de APR (Alianța pentru România), „Partidul lui Meleșcanu”. În epocă existau mari așteptări de la el. La alegerile locale au spart tot pentru ca în câteva luni să se prăbușească lamentabil. De ce? Pentru că, la fel ca USR, el nu avea politicieni, ci activiști.

Politician nu ești dacă te înscrii într-un partid. Politician te naști. Trebuie să stăpânești arta negocierii și arta compromisului. Nu sună bine, știu, dar, din păcate, asta e politica. Iar un partid intransigent până la sânge, care nu negociază și nu lasă de la el, nu prea cred să aibă șanse de supraviețuire.

Repet. Sunt foarte apropiat de cererile lor. Și îmi este drag acest partid. Doar că mă tem de faptul că, peste câteva luni, această organizație  va da cu bâta în baltă lamentabil.

 

Categorie: Politice
Etichete: activisti, comentarii politice, Cristian Titca, USR
Distribuie:
Articolul anterior
Aradul intră în ZODIA ȘAHULUI
Articolul următor
UTA zburdă în amicale: 6 – 0 cu slovenii de ligă secundă de la NK Rogaska

2 comentarii. Leave new

  • Pe logica asta trebuia sa ramanem comunisti si doar sa schimbam pe Ceausescu cu Nicu ca era bine organizat partidul. Era o teorie ca nebunia e sa faci acelasi lucru asteptand rezultate diferite. Cam asa e si cu alegerea acelorasi partide(PNL si PSD) de 30 de ani asteptand altceva de la ei.

    Răspunde
  • avatar of alexandru bochiș
    Alexandru Bochiș
    21 iulie 2019 18:41

    Dom Cristi, USR nu e de dreapta. Dacă ai urmărit unele afirmații ale unor membrii, așa ziși, lideri, doctrina lor este neomarxistă.
    Analizează ce fac.. ….. Barna, a afirmat de mai multe ori că doresc să contruiască o „societate deschisă” ! Rețeta Soros! ….. Iar susținerile acelei doamne că „ar fi bine să trăim în comun” , în grupiri, face parte din doctrina societății deschise. ……. In legătură cu Cristoiou ai dreptate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie