Vandalism sau pasiune? Picturile murale cu Bătrâna Doamnă împânzesc Aradul

bătrâna doamnă
Distribuie:

Tot Aradul cunoaște situația amenzilor primite pentru pictura murală cu RED BOYS CREW de pe podul din Gădiște. Autorizate sau nu, picturile murale cu „Bătrâna Doamnă” dau bine pe pereții Aradului, mai ales când ei sunt dezafectați, mudari, decojiți – și au văzut ultima picătură de vopsea pe vremea lui Pazvante. 

Tinerii artiști (în general) aduc mai degrabă un serviciu orașului, atunci când autoritățile îl lasă în paragină, mult prea interesate, de alte lucruri, cum ar fi de gazonul de pe șinele de tramvai, adică „iarba mai specială” a lui Bibi.

La fel ca Red Boys Crew, oamenii despre care am să vă povestesc în acest material sunt și ei fani UTA, cu o mică mare pasiune pentru artă, dar și cu simț civic pentru clădirile fade, lăsate de izbeliște și deteriorate din oraș. Roxana Barbu, o tânără artistă din Arad își ia prietenii cu ea și împreună fac picturi murale.

Un serviciu adus orașului

Ei muncesc cu mult entuziasm, deși nu-i roagă nimeni, nici nu-i plătește nimeni. Pentru ei, pereții Aradului sunt muncă voluntară. Mânați de dorința de a înfrumuseța orașul și de a-și pune amprenta asupra clădirilor pricăjite, câțiva prieteni se strâng împreună și dau cu bidineaua și apoi cu pensula.

Stau zile întregi pe o lucrare, după ce vin …tot de la muncă. Se întâlnesc, vopsesc pereți și fac glume… E o gașcă îndemnată de „șefa lor” artistă, Roxi – așa cum îi zic prietenii.

Începutul, strâns legat de UTA
bătrâna doamnă

Profesional, Roxana Barbu și-a început activitatea în 2019 atunci când erau restricțiile. Când nimeni nu avea voie să iasă nicăieri iar tânăra simțea nevoia să recreeze sentimentul „de drag și dor de stadion”. Spune că totul a început de la câteva poze, pe care le lua și le picta.

Acum pictează contra cost, iar cel mai des este contactată de suporteri utiști, pentru picturi murale cu echipa lor favorită. Roxana trăiește din desenat, fiind artistă profesionistă full-time. Are și cont de Instagram, acolo unde își împărtășește munca.

Arta ca voluntariat

Prima lucrare voluntară de artă stradală este peretele de la piața Fortuna. L-a pictat, alături de un bun prieten în noiembrie 2022. Dacă nu l-ați văzut, este ditamai peretele cu ditamai pictura murală pe el.

murală fortuna

„Pur și simplu voiam să văd ceva drăguț în locul peretelui care arăta …cum arăta. Un prieten m-a ajutat să-l desenez, deși am avut lângă noi oameni drăguți care ne vizitau zilnic și ne aduceau câte ceva”, își amintește tânăra artistă.

Deși actul artistic a fost voluntar, costul materialelor folosite pentru peretele de la UTA a fost acoperit dintr-o sponsorizare, tinerii colaborând cu magazinul de vopsele Fluidix.

Gașca „lovește din nou”

Cea mai recentă contrucție pe care tinerii „vandali” au pus ochii se află tocmai lângă stadion. Situat în spatele blocurilor de pe Aurel Vlaicu, construcția, care până ieri nu ieșea în peisaj, acum așteapă meci după meci suporterii în culorile Bătrânei Doamne. Am putut să văd cu ochii mei cum peretele trist parcă „se schimbă la față”.

bătrâna doamnă
Pictura murală este o muncă meticuloasă

Artista petrece mult timp în picioare, urcată pe scune, pe butuci sau …pe unde apucă. Lucrarea le-a luat câteva zile, iar Roxana și prietenii ei și-au făcut sediu la UTA, câteva după-amiezi. Veneau după muncă, pictau în arșită. Nu-i deranja, spune Roxi, fiindcă pictează în funcție de umbră. La fiecare lucrare, repară puțin clădirea, o dă cu un strat de „bază”, cum îi spune ea, o vopsea albă, imaculată. Apoi așteaptă câteva zile să se usuce, iar apoi pictează, imitând modelele în variantă mică, pe care le-au schițat deja în prealabil.

Pe clădiri, desenele sunt schițate în creion, apoi pictate cu vopsea. Dacă primul perete de la Fortuna a fost o sponsorizare, costurile lucrărilor de la UTA le-au suportat din bani proprii, iar vopselele i-au costat în jur de 800 de lei.

După câteva ore de muncă, gașca a strâns gunoaiele la final, apoi s-au așezat să se odihnească pe bordură, la povești și la o ultimă doză de băutură rece.

În seara în care am fost cu ei, glumeau că ar trebui să strângă bani și să-i cumpere Roxanei de ziua ei o schelă. Ea a divagat subiectul răzând, spunând că n-are nevoie, dar prietenii ei au căzut de acord că i-ar folosi. Aceste discuții au avut loc deja la ceas de seară, când erau așezați pe trotuar, cu mânile albe de la vopsea și tricourile pătate de grafitty.

Acum, acea pictură aduce o pată de culoare Arenei Francisc Neuman și poate fi văzută și fotografiată de oricare suporter care vine la meci.


GALERIE FOTO
img 9408 3 scaled

 

 

Categorie: Reportaje
Etichete: pasiune, Pictură murală, Roxana Barbu, UTA, „Bătrâna Doamnă”
Distribuie:
Articolul anterior
IAN din Sălăjan și BUZNA din Gai au făcut un spectacol de înjurături în spatele scenei de la AOA Ghioroc mai tare decât cel de pe scenă!
Articolul următor
Au onorat derby-ul județean din Cupa României: Cermei – Ineu: 2-2 (9-10)

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie