[VIDEO] Un vulcan islandez a erupt – cea mai puternică erupție din ultimele trei luni

vulcan islandez varsă lavă în a patra și cea mai puternică erupție din ultimele trei luni
Distribuie:
Vulcanologii au detectat semne ale unei erupții cu doar 40 de minute înainte ca fântânile de lavă să explodeze de la sol.

Din nou, una dintre țările nordice se confruntă cu spectacolul aprig al lavei, pe măsură ce un sistem vulcanic din sudul Islandei prinde viață pentru a patra oară din decembrie. Cu toate că oamenii de știință anticipau o altă erupție, activitatea vulcanică din acest weekend s-a desfășurat doar cu câteva minute de avertizare.

Sub Peninsula Reykjanes, rocile semi-topite s-au adunat timp de săptămâni, marcând trezirea unui sistem vulcanic după o perioadă de adormire de 815 ani. Această regiune a fost martora erupțiilor acum trei ani, cu evenimente ulterioare care au avut loc lunar în decembrie, ianuarie și februarie.

Cu toate acestea, cea mai recentă erupție a luat observatorii prin surprindere, oferind un avertisment scurt înainte de debutul său exploziv. Descriindu-se ca fiind cea mai puternică erupție din secvența recentă, aceasta a început puțin după ora locală 20:00 sâmbătă, deschizând o fisură lungă de aproape doi mile între două munți, reflectând scala și locația erupției din februarie. Serviciile locale de monitorizare au detectat semne ale unei posibile erupții doar 40 de minute înainte de începerea acesteia, iar Biroul Meteorologic Islandez a emis primele avertismente publice cu doar 15 minute înainte ca pământul să înceapă să vome lavă.

,,Erupția a fost destul de viguroasă, cu o cantitate semnificativă de material expulzat, depășind erupția anterioară„, remarca Halldor Geirsson, profesor asociat la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Islanda. ,,Ca urmare, fluxul de lavă a fost remarcabil de rapid.”

,,Acest lucru este în primul rând o preocupare pentru persoanele care se află în zonă„, a declarat Kristín Jónsdóttir, șefa departamentului de vulcanologie de la Biroul Meteorologic Islandez, pentru radiodifuzorul național islandez RÚV, potrivit lui Darren Adam. ,,Nu vedem lacuri de lavă foarte mari sau ceva de genul acesta, dar aceasta este doar una dintre lucrurile care trebuie monitorizate.

Până luni, mai puțin de 820 de metri separau marginea lavă de Suðurstrandarvégur, principala șosea din regiune, deși autoritățile spun că cred că șoseaua va fi în siguranță, relatează Iceland Monitor. Lava se apropia și la doar 200 de metri de conducta principală care transportă apa de la centrala geotermală Svartsengi în oraș din duminică. Centrala, care furnizează apă și energie electrică pentru aproximativ 30.000 de persoane de pe Peninsula Reykjanes, a fost operată la distanță începând cu prima erupție și protejată cu diguri, scrie Jon Henley pentru Guardian.

Autoritățile locale urmăresc și posibila direcție de curgere a lavă către mare – dacă lava fierbinte ajunge la oceanul mult mai rece, ar putea provoca explozii minore și ar crea un nor toxic de abur și gaze de lavă cunoscut sub numele de ,,laze”.

Pe măsură ce echipele de intervenție în situații de urgență și oficialii regionali continuă să răspundă și să planifice viitorul zonei, erupțiile de iarnă au oferit și o nouă înțelegere a istoriei geologice a sudului Islandei.

Studiile recente au arătat asemănări chimice neașteptate între lava din fiecare erupție. ,,Vulcanii apar în locuri diferite – nu ar trebui să comunice între ei„, a declarat Edward Marshall, un geochemist de la Universitatea din Islanda, pentru revista Smithsonian, în luna trecută.

Cercetătorii sugerează că sistemul ar putea fi profund conectat, cu magmă distribuită în subteran – și că o nouă perioadă de activitate vulcanică regională ar putea fi doar la început.


Sursa: Smithsonian Magazine

Categorie: Externe
Etichete: Eruptie, Islanda, Lava, vulcan
Distribuie:
Articolul anterior
Aradul sigur și frumos | Bătaie în tramvai, între UTA și Lebăda
Articolul următor
ATENȚIE, șoferi! Timp de două zile, traficul va fi restricționat pe strada Șiriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie