Ziua Națională a Indiei sărbătorită la Brașov | INTERVIURI

ziua nationala a indiei 2024 brasov4 1
Distribuie:

Oraș multicultural prin definiție, în primul rând prin configurația sa etnică și mai apoi prin faptul că este vizitat anual de mii de turiști din toate colțurile lumii, Brașovul a găzduit și în vara aceasta o serie de evenimente culturale dintre care cel mai recent s-a desfășurat săptămâna trecută. „Ziua Independenței Indiei” a fostă sărbătorită de comunitatea indiană din România, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București. Evenimentul a avut loc în perioada 15-16 august, fiind găzduit de Coresi Shopping Resort.

După cum se menționează în comunicatul de presă aferent evenimentului, potrivit datelor recente, România găzduiește o comunitate semnificativă de imigranți din sudul și estul Asiei, inclusiv India, Pakistan, Bangladesh și Sri Lanka. Aceste comunități contribuie la diversitatea culturală și economică a țării, aducând cu ele bogăția tradițiilor și valorilor lor culturale.

Ziua Independenței Indiei: Pe 15 august 1947, India a obținut independența față de Marea Britanie, marcând nașterea unei națiuni libere, suverane și democratice. Această zi este sărbătorită anual pentru a onora luptele și sacrificiile făcute pentru libertatea țării.


Doamna Ritu Sinha, inițiatoarea și organizatoare evenimentului afirmă: 

În 15 august, se împlinesc 77 de ani de când a fost proclamată independența Indiei. În această zi, în 1947, India a obținut independența față de Marea Britanie și a devenit o națiune liberă, suverană și democratică. Pe parcursul celor două zile au fost programate mai multe activități prin intermediul cărora publicul are ocazia să descopere cultura, valorile, tradițiile și o mică parte a istoriei noastre. Spiritul Indiei este reprezentat de activități care surprind arta, ținuta vestimentară, creația și gastronomia cu specific indian.

Video – interviu cu doamna Ritu Sinha:

La deschiderea oficială a evenimentului s-a intonat Imnul Indiei, iar Ambasadorul Indiei în România a transmis indirect, printr-un mesaj înregistrat, aprecieri legate de organizarea acestui eveniment care contribuie la întărirea legăturilor politice și culturale între cele două țări. A urmat apoi un documentar despre India, care a evidențiat specificul istoric, cultural și spiritual al acestei țări.


Cei prezenți la eveniment au avut ocazia să participe la activități diverse, cum ar fi:
  • Gastronomia cu specific indian

Iubitorii de gusturi exotice au avut ocazia să experimenteze aromele aparte ale mâncărurilor și băuturilor specifice bucătăriei indiene.

  • Arta tradițională cu henna

Admiratorii desenelor tradiționale (mulți tineri și copii, dar nu numai) au fost atrași de frumusețea modelelor cu henna, realizate de către artiști pricepuți.

  •  Prezentare de modă

Doamne din România și din Asia au prezentat o colecție de haine, deosebită, cu piese reprezentative atât pentru vestimentația tradițională, cât și pentru cea contemporană.

  • Spectacole culturale

Spectacolele de muzică și dans au constituit atracția celor două zile ale evenimentului. Interpreți ai muzicii tradiționale indiene din diverse formații muzicale s-au constituit oarecum ad hoc în echipe multinaționale (alcătuite din intrepreți din India, Ucraina și România), care au ilustrat frumusețea și profunzimea genurilor muzicale specifice artei indiene.

Principalul partener al evenimentului de la Brașov a fost Asociația Sahaja Yoga – România, care, în paralel, este organizatoarea unui alte manifestări culturale, desfășurate la nivel național: turneul Raga rang – acolo unde sunetul întâlnește culoarea și ritmul.

Invitatele speciale ale acestui eveniment sunt doamnele Mahuya Mukherjee (voce și armoniu) și Sanchita Roy (dans) din India, care, în cadrul turneului colaborează cu artiști din Ucraina – Serhii Puchkov (tabla) și România – Dan Huideș, Brașov (voce și armoniu) și Malina Vasile, Ploiești (voce).

  • Spiritualitate si Yoga

Nu în ultimul rând, poate cea mai importantă dimensiune a spațiului cultural al Indiei, dimensiunea spirituală, a fost ilustrată de activitatea voluntarilor Asociației Sahaja Yoga – România, prin mici ateliere care au avut rolul de a-i ajuta pe căutătorii aspectelor profunde ale existenței să trăiască experiența activării energiei Kundalini, așa cum a fost ea prezentată, timp de multe decenii, de către Shri Mataji Nirmala Devi, una dintre cele mai mari personalități ale spiritualității contemporane.



Doamna Florentina Costache, unul dintre membrii echipei directoare a asociației, ne-a declarat

Pentru noi este o mare bucurie să colaborăm la organizarea acestui eveniment, atât prin implicarea artiștilor care participă la turneul Raga rang – acolo unde sunetul întâlnește culoarea și ritmul, cât și prin intermediul atelierelor dedicate tuturor celor interesați să își descopere Sinele și adevăratul Scop al existenței. Metoda de dezvoltare personală și de evoluție spirituală pe care noi o propunem este cea ale cărei baze au fost puse de doamna Shri Mataji Nirmala Devi încă din anii 70, și care a devenit apoi cunoscută în întreaga lume. Eu am devenit inițial membru fiind atrasă să descopar în fiecare zi noi dimensiuni ale ființei mele interioare. Încetul cu încetul, am învățat o altă modalitate de a mă cunoaște în profunzime pe mine însămi, dar și de a-i cunoaște cu adevărat pe oameni și de a-i înțelege.

 Mai mult, întreaga activitate desfășurată aici este pe bază de voluntariat, iar accesul la cursurile de inițiere este gratuit.

Trezirea energiei vitale Kundalini este un eveniment unic și fără precedent la nivel de masă până în anul 1970; un proces care, în India sau în alte spații culturale, era extrem de restrâns și aproape inaccesibil omului de rând. Odată activată această energie interioară acționează asupra sistemului nervos central și începe o călătorie frumoasă interioară, fără de sfârșit. Dar mă opresc aici, pentru că este foarte dificil să exprimi în cuvinte o experiență. Experiențele trebuie trăite, individual, și sunt diferite pentru fiecare persoană în parte.



Am avut ocazia deosebită de a sta de vorbă cu cele două artiste din India, care au prezentat în câteva cuvinte specificul muzical, respectiv cel coregrafic al artei indiene. 

Video – interviu cu Mahuya Mukherjee:

În cuvintele de mai sus, doamna Mahuaya Mukherjee afirmă că muzica tradițională (clasică) indiană este strâns relaționată cu dimensiunea spirituală, cu transcendența. În India, muzica are nu atât un rol de divertisment, cât mai ales o valoare spirituală: aceea de a uni sufletul nostru cu Puterea care ne-a creat. 

Pe de altă parte, atunci când cântăm, facem de fapt un schimb de energie cu publicul, și ne-am bucurat că ceea ce am transmis spre public, starea vibratorie a melodiilor, bucuria emanată, s-a recanalizat spre noi ca o frumoasă recompensă a ceea ce noi am oferit. Problema cu omul contemporan e că el gândește prea mult, dar genul de muzică interpretat de noi este menit să ajute publicul să intre într-o stare în care omul devine complet lipsit de gânduri și astfel să se relaxeze cu adevărat.


Video – interviu cu Sanchita Roy:

Doamna Sanchita Roy s-a referit mai întâi la bucuria de a reveni în România, țară extrem de ospitalieră, unde se simte ca acasă. Publicul român este receptiv, deschis, flexibil și cunoaște destul de multe lucruri despre unele dintre dansurile tradiționale indiene, mai ales stilurile kathak și bharatnatyam. Genul de dans, numit odissi, pe care îl interpretează artista este unul dintre cele mai vechi, aparținând estului Indiei. Acest dans este menit să mulțumească zeitățile din templu. O vreme, oamenilor obișnuiți le-a fost intrezis să vadă acest dans. El era cunoscut numai de dansatorii templului, și doar preotului și regelui le era îngăduit să admire acest spectacol. Mai târziu, dansul a fost ușor modificat și făcut cunoscut publicului larg.


Finalul acestui eveniment a fost marcat de un moment „bollywoodian”, internațional ca participare. Indieni, români, francezi, germani și alte nații prezente au exprimat, prin dans, bucuria de a trăi, dar și bucuria de a fi împreună. Privită detașat această izbucnire spontană de entuziasm a alcătuit, pentru moment, expresia unui vis frumos: al comunității planetare care, dincolo de multiculturalitate și de diversitate (de rase, ideologii, mentalități etc.) își dezvăluie identitatea umană comună. 

Video – dansul final multicultural al participanților:

Video – secvențe spectacole și atmosfera:

Foto/video Janina Flueraș


 

Categorie: Reportaje, Dialoguri
Etichete: 15 august, Ambasada Indiei la București, Brașov, Ziua Independenței Indiei
Distribuie:
Articolul anterior
I.P.J. Arad recrutează din sursă externă: posturi disponibile în mai multe domenii
Articolul următor
Artista pop timișoreană Yvonne, a lansat clipul piesei „Pocket of Love”

1 comentariu. Leave new

  • Au fost momente f frumoase ,am întâlnit fiinte frumoase care și au primit Realizarea Sinelui și multumim d nei Ritu pentru organizarea acestui eveniment la Brasov….
    Voluntar,As Sahaja Yoga

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie