ZONA LIBERĂ CURTICI: de la „cea mai opacă afacere din județul Arad” pe stil nou – la „cel mai pervers teatru de manevre politico-securiste” pe stil vechi

243023611 985409775355672 7435883415213477782 n
Distribuie:

Războiul pervers pentru impunerea noii conduceri a Zonei Libere Curtici a devenit brusc „exclusiv-ul” și „breaking news-ul” presei locale.
Dar privind detașat derularea evenimentelor, nu-i nimic nici exclusiv, nici inopinat: e o răzbunare mizerabilă, anticipată și de mult conturată, aplicată după aceleași metode învechite de nimeni altul decât Iustin Cionca. Nu e nicio strategie în ceea ce se întâmplă, e doar o mizerie de demonstrație de forță în scopul de a acapara o zonă de interes și de a o face și mai opacă decât era.

Expirarea mandatelor membrilor CA al Zonei Libere Curtici (vezi articolul asociat) a fost prilejul declanșator al unui linșaj mediatic al fostului director, Cristina Bibarț.

Putem înțelege că doamna Bibarț nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor conducerii CJA în a cărei subordonare se află această entitate și putem înțelege și că a stârnit nemulțumiri legate de management.

Ce nu putem înțelege însă e de ce, până acum, CJA nu i-a avut treaba. Existau atâtea pârghii legale s-o verifice, s-o evalueze și s-o sancționeze pentru lipsa de rezultate. De ce acum? Pentru că nu managementul defectuos i-a trezit brusc, ci interesele din culise și miza acestui post.

În acest moment, CJA nu poate accepta ca Zona Liberă Curtici să fie gestionată și controlată de un „dușman pe față al partidului iubit”. Pentru că, dincolo de motivele reale care ar putea fi invocate și probate, este vorba exclusiv de faptul că doamna Bibarț s-a transformat, peste noapte, din „zâna cea bună” în „vrăjitoarea cea rea” în relația cu Iustin Cionca personal și cu partidul iubit. Și nicio răzvrătire nu poate rămâne nepedepsită.


Este evident și că Iustin Cionca nu duce lupta asta personal. Și-a trimis în prima linie soldații de „categoria Andrei Ando”

Și i-a trimis pentru că sunt executanți buni, au dovedit-o de-a lungul timpului. A mizat inclusiv pe faptul că acest tip de soldat nu se sfiește nici să devină penibil, nici să se dea cu fundul de pământ în public (vezi episodul „plânge Andrei” de luni, 27 septembrie, pentru că i-a fost obstrucționat accesul în incinta Zonei Libere descris de o altă zonă a presei locale). Cine putea face mai mult circ decât Andrei Ando? Pentru că acel episod putea fi evitat pe cale instituțională, prin dialog și într-o manieră diplomatică. Dar nu ăsta era scopul. S-a întâmplat fix cum s-a dorit să se întâmple, a făcut parte din planul de discreditare, iar Cristina Bibarț a căzut în această plasă.

La fel de calculat, pasul doi a fost făcut a doua zi (marți, 28 septembrie) prin aruncarea în peisaj a unui pion de forță: chestorul de poliţie Ioan Dascălu (actualmente pensionar, fostul șef al IPJ Arad,  fostul șef al IPJ Timiș, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, atașat Interne al Ambasadei României la Londra, participant la misiunea României in Kosovo și care a urmat cursuri organizate de FBI etc). Numele lui Ioan Dascălu apare menționat și în scandalul legat de operațiunea de aducere a  fostului director al FNI, Nicolae Popa, din Indonezia, cu un avion privat, în cursul lunii aprilie 2011, operațiune care a făcut obiectul unui dosar pe numele Laurei Codruța Kovesi pentru comiterea  infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Și să nu ingnorăm poziția soției sale de Consilier clasa 1 în Consiliul Județean Arad (printre multe altele).


Având în vedere CV-ul și profilul lui Ioan Dascălu se mizează și mai mult pe intimidare în acest război. Ceva de genul „dacă nu i-ai dat cheile lui Ando, i le dai chestorului”. Și „ai grijă, Dascălu știe să facă anchete!”. Atât a avut de transmis Iustin Cionca. Numai că, și aici se nasc niște întrebări:

1) De ce, chestorul Ioan Dascălu nu a făcut anchete legate de activitatea din Zona Liberă cât timp a fost activ și avea pârghiile?; 2) Nu avea informații atunci și acum a avut o revelație?; 3) De ce este nevoie de un profil de forță pentru director al Zonei Libere acum?

Aspectele legalității din înlăturarea directorului nu prea interesează pe nimeni

Informațiile de care se poate dispune deocamdată sunt doar pe surse. Cristina Bibarț ar fi recurs la varianta depunerii a trei acțiuni în instanță pe această temă. Confirmată este doar plângerea formulată împotriva ultimei hotărâri a CJA care a fost atacată de Administrația Zonei Libere Curtici și care a fost menționată de Cristina Bibarț (vezi articolul asociat) atunci când s-a dezbătut în ședința CJA  plângerea prealabilă împotriva hotărârii, prin care se invoca „nelegalitatea şi netemeinicia hotărârii adoptate; lipsa consultării autorității publice tutelare cu Consiliul de Administrație al Regiei la efectuarea și actualizarea analizei cerințelor contextuale; efectuarea analizei cerințelor contextuale ale întreprinderii publice fără a menționa viziunea generală a autorității publice tutelare asupra obiectivelor de dezvoltare a întreprinderii publice; neidentificarea criteriilor opționale în tabelul numit „Matricea Consiliului de administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad”.

Celelalte două acțiuni vizează litigii de muncă dar fostul director, Cristina Bibarț, a refuzat să dea o declarație pentru presă pe acest subiect, precizând doar că „a ales să ducă acest război pe cale legală, în instanță, fără expunere în public”.


 

Categorie: Investigații
Etichete: Andrei Ando, chestor Ioan Dascălu, CJA, Cristina Bibarț, Zona Liberă Curtici
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] E BĂTAIE pe cele 11 posturi de AJUTOR DE ȘEF DE POST scoase la concurs de IPJ Arad: 234 de CANDIDAȚI s-au ÎNSCRIS!
Articolul următor
A fost demarată campania #JosFacturile! Se strâng semnături pentru plafonarea facturilor la energie și gaze. Oricine poate semna și online
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

reteaua caracal

DENUNȚ înregistrat OFICIAL la DIICOT Arad împotriva FAMILIEI DINCĂ, sub acuzațiile de TRAFIC DE PERSOANE în scopul practicării PROSTITUȚIEI – „Baza MAFIEI caracalenilor” fiind la LEUL din Ineu, iar „ferma-pușcărie” la Șilindia

  La Șilindia și în satele aparținătoare Camna, Iercoșeni, Luguzău, Satu Mic, pe fondul unei depopulări masive și a unei sărăcii-lucii, s-a întemeiat o colonie de caracaleni condusă de familia Dincă – respectiv de Daniela și…