[ACTUALIZARE 3]
Timp de mai multe luni, cei 9 inculpați trimiși în judecată de DNA în dosarul de „șpagă pentru permise” (din care cei 5 polițiști care nu au putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro) au încercat să blocheze dosarul în instanță, invocând excepții privind nelegala sesizare a instanței, nelegalitatea și neloialitatea administrării probelor în faza de urmărire penală precum și nelegalitatea actelor de urmărire penală.
Luni, 29 iulie, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad a dispus respingerea ca nefondate a tuturor cererilor și excepțiilor formulate. În consecință, a constatat competența și legalitatea sesizării instanţei, legalitatea și loialitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-i pe inculpați.
Tip solutie: Încheiere
Soluția pe scurt: În baza art. 345 alin. 1 Cod procedură penală respinge ca nefondate cererile și excepțiile privind nelegala sesizare a instanței, nelegalitatea și neloialitatea administrării probelor în faza de urmărire penală precum și nelegalitatea actelor de urmărire penală, formulate de inculpații B. D., B. M. I., G. I., M. V. B., S. I. T., D. C. I., S. P. I., B. V. și H. C..
În baza art. 346 alin. (2) Cod procedură penală constată competența și legalitatea sesizării instanţei, legalitatea și loialitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, în dosarul de urmărire penală nr. 127/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcția Națională Anticorupție- Serviciul Teritorial Timișoara, privind pe inculpații: B. D., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000 (2 acte materiale). B. M. I., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000. G. I., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000 (2 acte materiale). M. V. B., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000. S. I. T., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000. D. C. I., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 48 alin. 1 Cod penal, 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000. S. P. I., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 48 alin. 1 Cod penal, 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000. B. V., trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 290 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 6 din legea nr. 78/2000. H. C., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 290 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000.
Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpații B. D., B. M. I., G. I., M. V. B., S. I. T., D. C. I., S. P. I., B. V. și H. C..
Respinge cererea de îndreptare a erorii materiale formulată de inculpatului M. V. B. prin avocat ales, ca neîntemeiată. Dispune comunicarea prezentei încheieri procurorului și inculpaților. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunțată azi, 29.07.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței.
Document: Încheiere finală camera preliminară 85/2024 29.07.2024
[ACTUALIZARE 2] (15 februarie 2024): Cei 5 polițiști de la „Permise” trimiși în judecată în dosarul de șpagă nu au putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro. Care era metoda folosită pentru a intra în posesia banilor
Cei 5 polițiști de la „Permise” trimiși în judecată în dosarul de șpagă nu au putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro. Înainte de începerea examinării, intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată. Candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă. Procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu alți 13 inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.
COMUNICATUL DNA Timișoara:
Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timișoara au finalizat un dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad. În acest dosar au fost trimiși în judecată nouă inculpați, între care cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.
În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații:
MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
GHERHEȘ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent – șef principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
STOICA IONUȚ TIBERIU, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată,
D. C. I., la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
Și în stare de libertate, inculpații:
B.V. și H. C., pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată.
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În contextul menționat mai sus, cei cinci inculpați, polițiști – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere.
Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.
De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă.
În cauză, a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheș Ioan, Stoica Ionuț Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani / instrumente financiare / bunuri puse sub sechestru.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecată, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE al DNA
[ACTUALIZARE 1] (14 februarie 2024, ora 09.00): Dosarul „șpagă pentru permise” a ajuns în instanță, 9 persoane sunt inculpate. Dintre acestea 5 sunt polițiști
În luna august 2023, după o documentare care s-a întins pe parcursul a 6 luni și s-a finalizat cu o descindere la Serviciul de Permise Arad (vezi știrea inițială de mai jos), Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții MIRONESCU VASILICĂ-BOGDĂNEL – comisar șef de poliție, BEZERGHEANU DANIEL – comisar de poliție, GHERHEȘ IOAN – inspector principal de poliție și STOICA IONUȚ-TIBERIU – agent șef de poliție și BOZGAN MARIAN IOAN – agent șef de poliție, la data faptelor și a descinderilor fiind polițiști examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită. Alături de ei în dosar mai sunt inculpați 2 instructori auto și 2 elevi ai școlilor de șoferi care au dat șpagă. Menționăm că cei doi elevi au ajuns inculpați în acest dosar întrucât nu și-au recunoscut fapta. Alți 8 elevi care au fost cercetați în acest dosar au încheiat acorduri de recunoaștere.
[TITLUL INIȚIAL] (08 august 2023): Șase polițiști de la Serviciul Permise sunt ca și dovediți într-un dosar deschis de DNA vizând „șpaga pentru permise”. Astăzi e „ziua descinderilor”
Șase din cei nouă polițiști, majoritatea din cadrul Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad sunt ridicați în aceste momente și vor fi duși în fața magistraților Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă.
Dosarul care stă la baza acestor descinderi a fost instrumentat de către procurorul arădean Lucian Dolcu de la DNA Timișoara și avut la bază colaborarea unui martor care, prins într-un flagrant acum câteva luni dând o șpagă de 300 de euro unui patron de școală de șoferi ca să-i dea, la rându-i, polițistului de la „Rutieră” care îl examina în vederea obținerii carnetului de conducere, a ales să colaboreze cu anchetatorii în schimbul promisiunii că va scăpa de pușcărie.
Doi patroni de școli de șoferi din Lipova au colaborat, de asemenea, cu anchetatorii.
Astfel, au fost prinți și dovediți șase polțiști șpăgari – doi ofițeri și patru subofițeri – care, astăzi, au fost ridicați „cu surle și trâmbițe” de la serviciu. În ultimele 6 luni au fost monitorizați cu ajutorul unor instructori auto colaboratori ai DNA. Aceștia au fost de acord să instaleze aparatură tehnică de înregistrare în mașinile de „Școala”.
Din informațiile pe care le avem noi… nu vor fi arestați – și probabil nu vor fi plasați nici măcar sub control judiciar.
COMUNICAT DE PRESĂ DNA ( ora 15.44)
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții MIRONESCU VASILICĂ-BOGDĂNEL – comisar șef de poliție, BEZERGHEANU DANIEL – comisar de poliție, GHERHEȘ IOAN – inspector principal de poliție și STOICA IONUȚ-TIBERIU – agent șef de poliție, la data faptelor și în prezent polițiști examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2022 – martie 2023, cei patru suspecți menționați anterior, în calitate de polițiști examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad, ar fi pretins și primit de la mai mulți candidați la examenul de permis auto (prin intermediul unor instructori auto) sume de bani cuprinse între 200 și 400 de euro pentru a fi ajutați să promoveze proba practică în vederea obținerii permisului de conducere.
În concret, candidații la examenul de permis auto ar fi dat sumele respective de bani instructorilor pentru promovarea probei practice, care la rândul lor le-ar fi lăsat în compartimentul portierei dreapta față a autoturismului cu care se desfășura proba practică, iar la finalul probei, înainte de a se da jos din autoturism, polițiștii examinatori ar fi luat sumele astfel lăsate și i-ar fi declarat admiși pe aceștia.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
5 comentarii. Leave new
Și A3 CNN a dezvăluit mafia din Arad https://www.antena3.ro/emisiuni/exces-de-putere/mafia-vestul-romaniei-furat-schimbat-relieful-jaful-de-la-sambeteni-arad-681675.html
Emis de pe A3
https://youtu.be/aIj5UxmbR2A
si cedoi sifonari profesorii din serviciu ia scapat matusa tamara
DNA sau DGA ?
Dosar instrumentat de DNA cu sprijin DGA…