[ACTUALIZARE]
Joi, 29 iunie, la sediul Primăriei Păuliș a avut loc dezbaterea publică pe tema emiterii Acordului de Mediu în ceea ce privește deschiderea unei noi cariere de piatră pe raza comunei Păuliș. În funcție de rezultatul acestei dezbateri, APM ar fi putut lua una din cele două tipuri de decizii conform atribuțiilor legale: fie se emite acordul de mediu, fie se respinge solicitarea pentru obținerea acestui acord formulată de MAXAGRO CENTER SRL. Deocamdată însă, a fost aleasă o cale de mijloc, în sensul în care au fost solicitate mai multe clarificări din partea investitorului MAXAGRO CENTER SRL și, în funcție de răspunsurile punctuale formulate și transmise de această societate către APM se va decide dacă i se eliberează acordul sau i se respinge solicitarea.
În cadrul dezbaterii publice, în prezența conducerii APM Arad,
cetățenii comunei Păuliș (dintre cei care au și semnat petiția prin care informau autoritățile de mediu că „nu sunt de acord cu amenajarea (deschiderea) unei noi cariere pentru exploatarea de piatră pe raza UAT Păuliș (Păuliș Vie)”) și-au expus și susținut motivele pentru care se opun. Aceștia au fost chestionați punctual, iar punctele lor de vedere au fost luate în calcul, pe lângă cele ale APM, în vederea solicitării de clarificări de la societatea MAXAGRO CENTER SRL.
Agenția pentru Protecția Mediului Arad
a insistat pentru clarificări în special în ceea ce privește Proiectul și studiul de impact asupra mediului, în care există neconcordanțe și, în cazul în care acestea nu pot fi corectate/justificate Acordul de Mediu nu va putea fi eleiberat.
În plus, APM Arad a precizat la modul ferm faptul că, pentru eliberarea Acordului de Mediu, pe lângă clarificările solicitate cu raportare la proiect și studiul de impact,
investitorul trebuie să depună la APM și cel puțin următoarele documente: acordul pentru folosința drumului de acces, aviz din partea CNAIR și un punct de vedere din partea Direcției de Sănătate Publică Arad (DSP) cu raportare la riscurile la care este expusă populația comunei în cazul unei asemenea exploatări din perspectiva emisiilor de dioxid de carbon, inhalarea prafului ca urmare a exploatării și transportului de piatră etc.
Mai mult, APM a reamintit și faptul că în luna august 2023 va expira inclusiv Certificatul de Urbanism
emis de primăria Păuliș având ca beneficiar MAXAGRO CENTER SRL, iar o eventuală opoziție fermă din partea cetățenilor ar putea împiedica emiterea unui nou Certificat de Urbansim, ceea ce ar constitui un motiv în plus pentru neemiterea Acordului de Mediu de către APM.
Singurul nemulțumit în urma dezbaterii publice, pe lângă reprezentanții investitorului, a fost chiar primarul comunei Păuliș
care, și de această dată, nu a identificat niciun motiv pentru care nu s-ar putea deschide o nouă carieră de piatră pe raza comunei. Mai mult, și alte voci din cadrul primăriei, susțin această investiție, sub orice formă (legală sau mai puțin legală) s-ar materializa: „Degeaba v-ați strofocat cu petiția, firma (n.red. MAXAGRO CENTER SRL) oricum va exploata pe cariera veche.” – fiind replica din partea unui funcționar din primăria Păuliș într-o discuție cu petiționarii. Or, acest fapt se traduce simplu prin „firma poate face ce vrea, cu sau fără acordul autorităților de mediu, dar cu girul primăriei Păuliș”. Nu ar fi nici prima, nici ultima societate care ar exploata o carieră de piatră în condiții de nelegalitate…
În concluzie,
dezbaterea publică nu a avut drept rezultat emiterea Acordului de Mediu și nici nu a fost stabilit în cadrul întâlnirii un termen limită până la care investitorul MAXAGRO CENTER SRL să depună clarificările. Probabil acest termen va fi stipulat în adresa de clarificări ce urmează a fi transmisă de APM către investitor. În aceste condiții, cel puțin până în acest moment, cetățenii comunei Păuliș, cu suportul Agenției pentru Protecția Mediului au înregistrat un succes în acțiunile lor.
[TITLUL INIȚIAL] (20.06.2023): O nouă carieră de piatră pe raza comunei Păuliș, lângă Roca Brună, a încins spiritele printre locuitori
O nouă carieră de piatră pe raza comunei Păuliș a încins spiritele printre locuitori. Aceștia se opun vehement amenajării unei noi cariere de piatră și, într-un număr semnificativ de mare (418 de cetățeni ai comunei) au formulat o petiție în atenția Agenției pentru Protecția Mediului Arad dar și a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.
Textul integral al petiției:
„Către,
AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI – Spl. Mureșului, FN, Cod, ARAD
MINISTERUL MEDIULUI, APELOR Și PĂDURILOR – B-dul Libertății nr.12, sector 5, BUCUREȘTI
Prin prezenta vă informăm că suntem un grup numeros de cetățeni riverani ai comunei Păuliș care vă învederăm că nu suntem de acord cu amenajarea (deschiderea) unei noi cariere pentru exploatarea de piatră pe raza UAT Păuliș (Păuliș Vie), având ca beneficiar/investitor societatea SC Maxagro Center SRL.
Comunitatea rezidentă din comuna Păuliș, județul Arad, nu este de acord cu activitatea de exploatare a zăcământului de piatră existent în zonă, deoarece ar perturba și mai mult, în condițiile în care există deja în exploatare o carieră de piatră.
Exploatarea actuală și cea previzionată oprește dezvoltarea turismului și cea de loisir care are un potențial major în zonă. Totodată, prin utilizarea utilajelor de mare tonaj, se îngreunează traficul în zonă, producând astfel și un disconfort prin emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Deja prin exploatarea existentă, pentru noi și viitorul uman, ecosistemul este distrus pe o raza extinsă. Astfel, nu vedem necesară extinderea acestei activități disturbatoare.
Pentru accederea la terenul de exploatare al carierei, SC Maxagro Center SRL a avut încheiat un Acord de reabilitare a drumurilor de exploatare care a avut termen 30.06.2022 și care nu a fost finalizat și nici început întru-cât nu există pană la ora actuală emisă o Autorizație de construire în acest sens. Drept urmare, nu există nici o cale de acces care poate fi utilizată până la perimetrul de exploatare.
În contextul actual, cu activitatea seismică din zonă, considerăm că ar putea avea un impact serios, ceea ce ar aduce prejudicii la fondul construit existent.
Nu putem să stăm pasivi la distrugerea habitatului nostru,
care în legislația Uniunii Europene este bine protejat. Politica de mediu europeană se bazează pe principiile precauției, prevenirii și corectării poluării la sursă. Principiul precauției este un instrument de gestionare a riscurilor care poate fi invocat atunci când există o incertitudine științifică cu privire la un posibil risc la adresa sănătății umane sau a mediului, provenit dintr-o anumită acțiune sau politică.
Uniunea Europeană este parte la numeroase acorduri mondiale, regionale sau subregionale în domeniul mediului, care vizează o gamă largă de chestiuni, printre care protecția naturii și biodiversitatea, schimbările climatice și poluarea transfrontalieră a aerului sau a apei.
Anumite proiecte (private sau publice) care ar putea avea efecte semnificative asupra mediului, fac obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului.
În cazul acesteia, aspectele ecologice sunt deja integrate în etapa de planificare, iar posibilele consecințe sunt avute în vedere înainte de aprobarea sau autorizarea unui proiect, pentru a se asigura un nivel ridicat de protecție a mediului. Astfel, consultarea publicului reprezintă un aspect fundamental.
Acest lucru se datorează Convenției de la Aarhus, un acord multilateral de mediu sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, care a intrat în vigoare în 2001 și la care UE și toate statele sale membre sunt părți. Convenția garantează publicului trei drepturi: participarea publicului la luarea deciziilor în probleme de mediu, accesul la informațiile referitoare la mediu deținute de autoritățile publice și accesul la justiție în cazul încălcării celorlalte două drepturi.
Atașat, vă transmitem în copie lista cu semnături (418 semnături) a persoanelor din comuna Păuliș, care nu văd oportună și necesară o astfel de investiție.” ( n.red. lista cu numele și datele personale ale semnatarilor nu o publicăm, aceasta va fi transmisă doar autorităților).
Societatea comercială care intenționează să exploateze cariera este SC MAXAGRO CENTER SRL.
Agenția pentru Protecția Mediului Arad a publicat anunțul privind dezbaterea publică pe această temă, programată pentru data de 29.06.2023, ora 13, la Primăria Comunei Păuliș. În funcție de rezultatul acestei dezbateri, APM poate lua una din cele două tipuri de decizii conform atribuțiilor legale: fie emite acordul de mediu, fie respinge solicitarea pentru obținerea acestui acord formulată de MAXAGRO CENTER SRL.
La începutul lunii martie 2023, APM Arad a elaborat și un Îndrumar pentru SC MAXAGRO CENTER SRL privind problemele de mediu care trebuie analizate în raportul privind impactul asupra
mediului astfel încât să poată fi efectuată evaluarea impactului asupra mediului și să poată fi obținut Acordul de mediu.
Cele mai importante aspecte precizate în acest îndrumar și care, în mod obligatoriu trebuie să fie cuprinse în Raportul privind impactul asupra mediului:
Discuțiile pe tema acestei cariere au fost demarate încă din anul 2021, când primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens.
Conform extrasului din stenograma procesului-verbal de ședință al CL Păuliș ( Proces-verbal al Ședinței ordinare a CL Păuliș din 24.06.2021), proiectul de hotărâre privind „aprobarea utilizării unor drumuri de exploatare situate pe raza Comunei Păuliş de către SC MAXAGRO CENTER SRL în vederea deschiderii unei cariere de exploatare a pietrei” nu a întrunit cvorumul necesar pentru a fi adoptat.
Așadar, cum primarul comunei Păuliș nu are nimic împotriva unei asemenea exploatări, locuitorii comunei iau atitudine și se opun acestei decizii. Aceștia nu mai vor exploatări de acest gen pe raza comunei, cu atât mai mult cu cât sunt înconjurați din toate părțile de cariere și balastiere – vezi articol asociat: MAFIA BALASTIERELOR și CARIERELOR din Arad și nu numai pe înțelesul tuturor