[ACTUALIZARE] Comisarii Gărzii de Mediu Arad s-au deplasat în teren pentru verificări. Totul este în regulă…

excavare ilegala zadareni scaled
Distribuie:

[ACTUALIZARE] (ora 16.00): După publicarea articolului inițial, comisari ai Comisariatului Gărzii de Mediu Arad s-au deplasat în teren pentru verificări

Într-adevăr, perimetrul în care au fost surprinse imaginile este autorizat în vederea exploatării, beneficiarul avizelor/autorizațiilor fiind SC CAVE PERINO SRL. Conform competențelor, Garda de Mediu a putut verifica doar aspectele legate de avize/autorizații, nu și pe cele legate de programul de muncă al salariaților, verificarea aspectelor legate de înregistrarea în evidențele contabile a materialului exploatat duminica, avize de cântar/ însoțirea a mărfii etc, care intră în competența altor instituții.

Astfel, Garda de Mediu ne-a transmis în urma controlului că:

  • s-au obținut Autorizațiile de mediu nr. 164/19.08.2022 pentru perimetru și autorizația de mediu 1154/18.07.2023 pentru stația de sortare
  • Există Avizul de gospodărire al apelor/autorizația de gospodărire a apelor: Autorizațiile de gospodărirea apelor nr. 158/23.11.2022, valabila 1 an, pana la 23.11.2023 pentru perimetru și Autorizația de gospodărirea apelor nr 84/26.07.2021 valabilă până la 26.07.2026 emisă pentru Plop Periam transferată prin adresa nr. 31/28.04.2023 către SC CAVE PERINO SRL
  • Permisul de exploatare: Permisul de exploatare a agregatelor minerale nr. 25134/17.11.2022, valabil pana la 17.11.2023, emis de ANRM, pentru un volum de 51.000 mc anual.
  • Există avizul emis de custode în situația încadrării în arii protejate: Adresa nr 5/30.06.2022 emis de RNP ROMSILVA-ADMINISTRATIA PARCULUI NATURAL LUNCA MURESULUI privind avizul favorabil pentru desfasurarea activității de exploatare, cu interzicerea activității în perioada 16.03 – 14.07 în fiecare an.

În concluzie, dacă RNP ROMSILVA-ADMINISTRATIA PARCULUI NATURAL LUNCA MURESULUI nu are nicio problemă cu exploatările în asemenea arii, autoritățile emit fără probleme avize/autorizații, alte autorități competente nu verifică orarul de funcționare/programul salariaților etc, ni s-a sugerat că mai bine pentru noi este să ne vedem de treabă.


Apelul nostru către cetățeni, rămâne același: dacă sunt martori la asemenea exploatări, să apeleze numărul de urgență 112, de la fața locului și să raporteze.  Nu este treaba lor să verifice legalitatea exploatării, dar este obligația lor să fie vigilenți și să contribuie la descurajarea fenomenului în sine.


Cât despre operatorii economici care se simt „lezați” de asemenea sesizări, le dorim să se obișnuiască. Dacă nu au nimic de ascuns nu vedem niciun motiv să fie deranjați de controale, chiar dacă sunt în baza unor sesizări neîntemeiate cum susțin ei.


[TITLUL INIȚIAL] (ora 11): Exploatatorii de nisip și balast preferă weekendul… EXCAVĂRI la Zădăreni, în zona protejată Parcul Natural Lunca Mureșului

Nimeni și nimic nu poate opri dezastrul natural și jaful  nici măcar într-o zonă teoretic protejată cum este Parcul Natural Lunca Mureșului.

Un mesaj scurt, însoțit de câteva fotografii poate strica ziua liberă a oricăruia dintre noi. Un asemenea mesaj care nu mai are nevoie de niciun comentariu suplimentar, l-am primit în dimineața zilei de duminică, 30 iulie: „29.07.2023 în jurul orei 15, pe raza localității Zădăreni se extrage din albia Mureșului nisip, locația fiind în Parcul Natural Lunca Mureșului.”

Fotografiile și scurta înregistrare video de sâmbătă, 29 iulie:


Citește și:


Au revenit și duminică…


 

Categorie: Investigații
Etichete: ANRM, APM, exploatare ilegală în albia Mureșului, GNM, Parcul Natural Lunca Mureşului, zadareni
Distribuie:
Articolul anterior
Se dă startul pentru programul Rabla local. Cei care doresc vouchere pentru mașinile vechi sunt așteptați să se înscrie
Articolul următor
Remember: prof. univ. dr. VIRGIL VINTILESCU
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

imigranti

Au migranții covid? Poliţia de Frontieră: „Peste 10.000 de persoane au fost depistate încercând să treacă fraudulos frontiera în ultimul an. Aceștia sunt din Afganistan, Siria, Irak, Turcia, Maroc, Algeria, Pakistan, Bangladesh şi Somalia. Doar DSP poate comunica numărul de teste COVID19 efectuate”

  Fiind curioși să aflăm cum se gestionează măsurile împotriva răspândirii Covid19 în cazul  migranților, dacă sunt testați și câți au fost depistați pozitiv, am transmis un set de întrebări…