E despre LUCRURI GRELE emisiunea de pe TVR „DISPĂRUȚI FĂRĂ URMĂ”: despre LUCRURI GRELE, SPUSE PE FAȚĂ!
Echipa Ruxandra Ţuchel, Rafael Udrişte, Silviu Andrei a fost în vară la Arad, iar când am fost contactat telefonic de Rafael, știindu-l exclusiv „de pe sticlă” ca jurnalist specializat pe emisiuni cu caracter creștin-ortodox, m-am… autobulversat aflând că am fost recomandat (nu am întrebat de către cine… și cred că e mai bine că nu știu cui să-i mulțumesc pentru onoare 🙏) pentru a discuta, pe cameră, în cadrul unei emisiuni nișate pe persoane dispărute și trafic de carne vie – în cazul nostru din / prin Arad… cazuri neelucidate de Poliție în general… nici măcar ajunse în fața Instanțelor de judecată.
Am stat de vorbă de două ori, în două locații publice diferite, în săptămâna în care jurnaliștii de la București s-au documentat (impecabil – din ceea ce cunoaștem noi despre PRESĂ în general și ceea ce am văzut cu ochii noștri că se-ntâmplă aici, în ultimii 20 de ani) asupra câtorva dintre cazurile de „dispariții” (nimeni și nimic nu dispare: totul se transformă, conform LEGILOR UNIVERSALE) de oameni. Am expus PE FAȚĂ, fără niciun fel de emoție că aș putea fi „demontat cu argumente”, tot ce gândesc când sunt întrebat de către ORICINE care e „părerea mea, pe scurt” despre traficanți de persoane… de minori mai cu seamă, de la noi în județ, dar și – DEFEL COLATERAL – de țigări, droguri GRELE, despre cine, ce cultivă, ce importă, prin cine vinde și de ce, despre legătura intrinsecă dintre aceste mafii.
Despre „subiectele noastre-marotă” de fapt am discutat: despre polițiștii corupți cu „ajutorul” cărora persoanele astea DISPAR, între timp ei PROSPERĂ, după care cad la pușcărie, „vomită toată rețeaua – dar REȚEAUA SUNT EI… așa că ce naiba să facă: să se urce singuri în autobuze și să se aresteze încolonați?!… N-ai să vezi!” Despre Cazul DINCĂ și „Caracalul Vestului” am discutat, despre cazuri de polițiști arestați pentru toate porcăriile din registrul infracțiunilor cu caracter mafiot, despre „uzurparea de calități interlope” de care aceștia abuzează am discutat și, sincer, nu mă așteptam să-i lase să dea pe postul național asemenea afirmații (cum i-am mărturisit unui apropiat după ce „am văzut ce-a trecut…”).
Am înțeles că nu discut cu niște „papagali ai sistemului” mai ales după ce am citit ACEASTĂ COPERTĂ asumată ca profesiune de credință de către jurnalistul care m-a uimit nu atât prin profesionalismul său (profesioniști am mai văzut), nici prin curaj (nici eu nu-s vreun bocanc anonim) cât prin originalitatea de a fi ALTCEVA: CEVA CE AȘA A FOST DE LA ÎNCEPUT, DAR S-A DEGRADAT ÎN TIMP… și asta nu din vina noastră:
Emisiunea echipei de la București a ieșit EXACT conformă cu PRINCIPIILE enunțate mai sus:
………………………………………………………
Episodul I de la Arad:
[TITLUL INIȚIAL] (3 octombrie, 2020) Emisiunea marca TVR „Dispăruți fără urmă” a ajuns la Arad. Echipa de jurnaliști de la București a investigat PATRU CAZURI NEREZOLVATE de zeci de ani
„În România, peste 2.800 de cazuri de copii şi adulţi dispăruţi au fost sesizate în prima parte a anului 2019, dupa cum precizează Poliţia Română. Chiar dacă numarul este atât de mare, pe site-ul Poliţiei la secţiunea persoane dispărute nu apar decât 17 astfel de cazuri. De ce? Pentru că doar 17 familii şi-au dat acordul pentru mediatizarea dispariţiei copiilor sau rudelor lor.
Emisiunea „Dispăruţi fără urmă” revine la TVR 1 după cinci ani, într-o nouă formulă de realizare şi cu un nou amfitrion. Rafael Udrişte, jurnalist cu o experienţă de 25 de ani la Televiziunea Română, aduce în atenţia publicului cazuri de persoane dispărute, copii şi adulţi, neelucidate încă. Emisiunea, într-un format de documentar cine verite, încearcă să readucă la viaţă poveştile unor oameni de negăsit.
Rafael Udrişte este cel care scormoneşte prin arhive, stă de vorbă cu familiile personajelor noastre, dar şi cu autorităţile, încercând să îi menţină vii pe aceşti oameni în memoria apropiaţilor. Dincolo de dramatismul destinelor individuale, emisiunea îşi propune să analizeze în profunzime şi să semnaleze disfuncţiile unei societăţi din ce în ce mai închise şi surde la problemele membrilor ei. De ce ne fug copiii de acasă? De ce îi acceptă cu uşurinţă pe străini în preajma lor? De ce ne ascundem? De ce căutăm fericirea departe de familiile noastre? De ce părinţii îşi abandonează copiii sperând că astfel le vor oferi o viaţă fericită? Iată doar câteva dintre întrebările la care se va căuta răspuns în noua serie difuzată joi, de la ora 22.20, la TVR 1.” – este prezentarea acestui poiect media, așa cum apare pe pagina web a Televiziunii Naționale.
Rafael Udriște și echipa sa au aujuns la Arad pentru a investiga câteva cazuri de dispariții misterioase,
„persoane simple, care și-au dus viața în medii mai puțin sofisticate, și tocmai de aceea nu au fost căutate niciodată cu prea mare interes nici de autorități, ba uneori nici măcar de familiile lor.”
Iată CAZURILE Rafael Davidescu, dispărut acum 12 ani din Piața Catedralei, un băiat cu probleme psihice, a cărui mamă a fost mai bună anchetatoare decât anchetatorii; Rebeca Jucu – o mamă de 18 ani crescută într-o familie cu probleme, care a fugit de acasă la 18 ani cu copilul născut dintr-o relație clandestină în brațe, mai întâi la Arad și apoi în străinătate, după care a lăsat copilul în grija unei mătuși și l-a abandonat… de peste 4 ani de zile nemaștiindu-se nimic de ea; Mihai Mălăeș, fiul de 18 ani al fostului director al Direcției Agricole, dispărut la sfârșitul lunii octombrie, 2010, fără urmă, într-o vineri seara, la o petrecerea de majorat în cantina liceului din Ineu, după ce avusese o altercație pe fond de gelozie, consum de alcool și droguri, cu fiul unei judecătoare și Jenică Truț, dispărut inexplicabil în iulie, 2005 , așa cum sunt abordate de jurnaliștii Televiziunii Române:
Emisiunea a avut premiera pe 1 otombrie, 2020 și este prima din cele două părți în care a fost gândită.
1 comentariu. Leave new
va admir d-le Udriste si va doresc mult succes in ceeace v-ati propus,Doamne ajuta !