[ACTUALIZARE] Dosare penale, sancțiuni și trei agenți economici cu activitatea interzisă temporar în cazul zecilor de animale găsite moarte, la începutul lunii martie, pe Fondul de Vânătoare Gelu din Secusigiu

caprioare
Distribuie:

[ACTUALIZARE] 

Zeci de cadavre de căpriori, iepuri și vulpi au fost descoperite în ziua de 6 martie, pe Fondul de Vânătoare Gelu din zona comunei Secusigiu. Reprezentanții Gărzii de Mediu Arad și polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, care s-au deplata atunci la fața locului au găsit pe câmpurile din zonă câteva pliculețe cu otravă pentru rozătoare. S-a deschis o anchetă care a durat mai bine de două săptămâni și care s-a încheiat cu sancțiuni, sesizări penale și interzicerea activității unor agenți economici.

„Privind moartea în condiții suspecte a unor animale sălbatice din speciile căprior – 38 de bucăți, iepuri – 2 bucăți, și o vulpe, în perioada 06-25 martie 2024 comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Arad au efectuat, împreună cu agenți din cadrul IPJ Arad- SAESP, verificări la mai mulți agenți economici din UAT Secusigiu, care desfășoară activitatea de cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase și activități auxiliare pentru producția vegetală. În urma verificărilor, s-a constatat că 3 agenți economici nu dețineau acte de reglementare, depozitarea substanțelor periculoase era efectuată necorespunzător și nu existau încheiate contracte cu operatorii autorizați în colectarea deșeurilor. Au fost aplicate sancțiuni conform reglementărilor legale și au fost înaintate sesizări penale. A fost interzisă activitatea celor 3 agenți economici până la obținerea autorizației de mediu”, a informat Garda de Mediu Arad.


[TITLUL INIȚIAL] (06 martie 2024): Pe Fondul de Vânătoare Gelu din zona Secusigiu au fost găsite cadavrele a zeci de căprioare, iepuri și vulpi

Un alt eveniment șocant a avut loc pe un fond de vânătoare din zona Secusigiu. Zeci de căprioare, iepuri și vulpi au fost găsite moarte, într-un dezastru cinegetic ce se desfășoară pe teritoriul a două județe, Timiș și Arad.

Un incident asemănător s-a petrecut la începutul lunii februarie pe terenurile dintre Dorobanți și Caporal Alexa, ale unui fermier. La fel, zeci de cadavre de căprioare au fost găsite otrăvite cu otravă folosită împotriva rozătoarelor.


Fondul cinegetic Gelu, aflat administrativ în Secusigiu, Arad, a devenit locul unei tragedii ecologice, iar administratorii vorbesc despre un adevărat dezastru. Autoritățile au fost alertate, iar cercetările sunt în plină desfășurare pe o suprafață uriașă, unde capcanele cu otravă par a fi cauza acestui carnagiu

Primele verificări indică faptul că animalele au căzut victime capcanelor cu otravă, inițial destinate combaterea rozătoarelor, amplasate de către agricultori. Administratorii fondului de vânătoare sunt înspăimântați de amploarea dezastrului, anticipând că numărul cadavrelor va crește semnificativ în orele și zilele ce vor urma. Până la ora prânzului de miercuri, deja 30 de caprioare au fost descoperite moarte.


animale moarte 7

Sursa foto:  Opinia Timișoarei 


Cristian Andrasiu, directorul Fondului cinegetic Gelu, a declarat pentru Opinia Timișoarei că situația este mai gravă decât s-ar fi așteptat.

„30 de caprioare sunt puține. Eu zic că minim 50 vom găsi astăzi. Am găsit și peleți pentru șoareci, dar distribuția lor a fost neconformă, nu în galerii, cum prevede legislația.”, a declarat acesta.

Colaborând cu Garda de Mediu și Serviciul Criminalistic, echipa investigativă încearcă să strângă probe pentru a le trimite la București în vederea unui examen toxicologic. Cu o suprafață estimată la aproximativ 1000 de hectare și terenuri deținute de diferiți proprietari, anchetatorii încearcă să stabilească cine sunt cei responsabili pentru această tragedie.


Între timp, numărul victimelor a crescut adăugând o vulpe și trei iepuri la lista macabră a cadavrelor descoperite. Echipa de anchetă a obținut coordonatele terenurilor și va verifica la Registrul Agricol pentru a identifica cine cultiva aceste terenuri și dacă există legături cu evenimentul tragic.

Autoritățile și iubitorii de natură așteaptă cu respirația întretăiată rezultatele investigației, sperând că această tragedie ecologică nu va rămâne nepedepsită, iar responsabilii vor fi aduși în fața justiției pentru daunele aduse biodiversității locale.


Citește și: 


 

Categorie: Știri
Etichete: căprioare, fondul cinegetic Gelu, iepuri, otrava pe camp
Distribuie:
Articolul anterior
Proiectul „Big Brother” în școli: Ministrul Educației anunță supravegherea video în școli
Articolul următor
NASA va lansa rachete de sondare în umbra Lunii în timpul eclipsei solare de la începutul lunii aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tigari - contrabanda

Prins în trafic burdușit de țigări, un contrabandist notoriu din Sântana n-a mai scăpat ca la alte flagrante: 13.400 de pachete de țigarete netimbrate și două autoturisme i-au confiscat polițiștii de la SICE

[COMUNICAT DE PRESĂ] CONTRABANDĂ, PERCHEZIȚIE DOMICILIARĂ ȘI REȚINERE În cadrul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul…