[ACTUALIZARE] Filmul lui Alexandru Solomon „Arsenie. Viața de apoi” are viață grea la Arad. Ultrașii ortodocși au amenințat că „dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal”. Autoritățile au cedat presiunii, așa că va rula în FLEX

arsenie. viata de apoi 1 septembrie
Distribuie:

E scandal din nou… n-aveam cum să evităm unul și pe „partea cultural-artistică”. Se vorbește despre cenzură în scop electoral, despre „pumni în gura artei” în capitală și peste tot în lumea bună a culturii liberale  după ce autoritățile care manageriază banii publici în cultura ardădeană au decis ca filmul să nu se mai proiecteze pe nicio scenă aflată sub tutela statului în municipiu.
Cu atât mai mult cu cât respectivele autorități sunt, de asemenea, produse liberale.
Regizorul filmului, Alexandru Solomon, a dezvăluit, într-un status pe facebook care stârnește reacții deloc flatante la adresa „cenzorilor arădeni”, ce i s-a întâmplat, punctual:

„În seara asta Arsenie. Viața de apoi urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?” 


Problema a fost rezolvată, pe ultimele momente, cum s-a putut: ROCKERII au fost cei care i-au oferit lui „Arsenie. Viața de apoi” un ecran

Dorothea Iordănescu – later edit de la @citizenit: Proiecția documentarului Arsenie. Viața de apoi va avea loc în această seară, 20 septembrie, pe Terasa Flex, de la ora 20:30, în prezența regizorului Alexandru Solomon.
„Din păcate atât Biblioteca Județeană Arad, cât și Cinema Arta Arad și-au retras acordurile inițiale de a găzdui proiecția acestui film.
Suntem de părere că arădenii merită să aibă ocazia de a-și forma propria opinie cu privire la acest documentar, astfel că vă invităm la proiecția din această seară, urmând ca la finalul filmului să rămânem la o discuție deschisă despre realizarea și impactul filmului cu regizorul Alexandru Solomon.
Menționăm că nu va mai avea loc o a doua proiecție joi, 21 septembrie, Terasa Flex având o capacitate mai mare, astfel că spectatorii interesați își pot rezerva în continuare locuri prin intermediul formularului: https://forms.gle/cFLHEERVm4si4osWA.
Rezervările realizate deja rămân valabile, iar intrarea va fi în continuare liberă.
Mulțumim Terasei Flex pentru deschidere și găzduirea acestui eveniment!”

[TITLUL INIȚIAL] (19 sptembrie, 2023) Filmul „Arsenie. Viața de apoi“ va fi proiectat în curtea Bibliotecii Județene Alexandru D. Xenopol din Arad

Filmul „Arsenie. Viața de apoi“, un documentar despre societatea românească privită din prisma cultului călugărului Arsenie Boca va rula în curtea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol din Arad“.

Din cauza unor probleme tehnice, Asociația Citizenit a fost nevoită să facă o schimbare în programul evenimentului. Astfel, proiecția va avea loc miercuri, 20 septembrie 2023, începând cu ora 20:00 și va fi urmată de o discuție cu regizorul Alexandru Solomon.

Nu mai este necesară rezervarea locurilor.


Părintele Arsenie Boca este un simbol al speranței pentru mulți, oferind o lumină în vremuri tulburi și un imbold pentru schimbare.

Regizorul Alexandru Solomon explică: „În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut.

Filmul nu reprezintă o biografie a lui Arsenie Boca, ci mai degrabă prezintă viața de apoi a lui Arsenie Boca, semnificația cultului născut după moartea lui, felul în care societatea românească se oglindește în acesta.

Unul din rosturile filmului documentar este să creeze această punte de dialog între segmente sociale altfel complet separate, cumva dincolo, care trăiesc dincolo de niște bariere, nu comunică… Eu am încercat ca filmul să meargă așa, pe o sârmă foarte subțire între doi poli opuși și să nu cadă nici într-o parte, nici în alta. Deci, ca oamenii să poată să-și recepționeze propriul lor film, până la urmă, să vadă fiecare dintre ei în această viață de apoi, unde se plasează. Asta ar fi idealul pentru mine” – declară Alexandru Solomon într-un interviu recent la hotnews.ro.


Alexandru Solomon, regizor şi director de imagine, este cunoscut pentru lungmetraje documentare ca „Marele jaf comunist“ (2004), despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), „Război pe calea undelor“/ Cold waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, „Kapitalism – rețeta noastră“ (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri, „România: patru patrii“ (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea, și „Ouăle lui Tarzan“ (2017), despre primul institut de primatologie din lume. Începând cu anul 2010, Alexandru Solomon predă la UNArte și este președintele Asociației One World Romania. În 2016, a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: arsenie, arsenie boca, Biblioteca județeană A. D. Xenopol din Arad, film arsenie
Distribuie:
Articolul anterior
Super oportunitate: Fitness pentru femei, cu Bianca!
Articolul următor
Pestă porcină africană în două exploatații nonprofesionale din satul Sintea Mică. Au fost instituite măsuri de protecție și pe raza localităților NĂDAB, CINTEI, ȚIPAR, CHERELUȘ, SELEUȘ, CAPORAL ALEXA, SÂNTANA și OLARI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie