[ACTUALIZARE] Parchetul European (EPPO) a emis comunicatul oficial cu privire la perchezițiile efectuate la ARSAT Industrie de la Pecica. S-au confiscat peste 112 000 EUR, 17 300 RON, date și fișiere media stocate, inclusiv imaginile de pe camerele de supraveghere

perchezitii arsat industrie
Distribuie:

[ACTUALIZARE] 

Perchezițiile desfășurate luni, 11 martie, și coordonate de procurorii Parchetului European Biroul Teritorial Timișoara au avut loc la sediul grupului  Arsat Industrie, afacere deținută de familia Ghinea. Descinderile au avut loc loc la sediul companiei din Pecica, dar și la locuințele celor doi asociați. Au fost confiscate peste 112 000 EUR, 17 300 RON precum și date și fișiere media stocate, inclusiv imaginile de pe camerele de supraveghere.

Potrivit anchetei, administratorul firmei beneficiare a falsificat declarații pentru a declara lucrări care nu au fost executate integral. Se susține că facturile fiscale, rapoartele de lucru și ofertele de preț au fost transmise organismului intermediar pentru gestionarea fondurilor UE (ADR Vest), părând să ateste finalizarea unor lucrări care, în realitate, nu au fost executate integral. Prejudiciul a fost cauzat într-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu peste 3 milioane EUR finanțare nerambursabilă din surse UE și naționale.

Potrivit colaboratorilor societății, reprezentanții mai multor societăți comerciale (în principal constructori) sunt nemulțumiți de cum s-au derulat relațiile comerciale cu Arsat Industrie. După ce au efectuat lucrări de construcție (la reabilitarea Vechiului Cazino Arad, la construcția proiectului imobiliarAutograph Collection by Marriott – fostul Hotel Parc Arad dar și la mai multe imobile deținute de membri familiei Ghinea în municpiul Arad și în Timișoara)  au rămas cu facturile neachitate, ajungând la faliment. Mai mult, reprezentanții Arsat Industrie nu ar avea nicio intenție să recunoască acele datorii către constructori.

Conform informațiilor noastre, în cursul acestei săptămâni, organismul intermediar pentru gestionarea fondurilor UE (ADR Vest) va efectua o verificare a documentației dar și a stadiului lucrărilor efectuate în realitate la sediul societății de la Pecica. Această verificare a fost solicitată de Parchetul European Biroul Teritorial Timișoara.


Luxemburg, 12 martie 2024: 

„Ieri, Parchetul European (EPPO) din Timișoara și București (România) a efectuat percheziții în orașul Arad și în alte locații, în cadrul unei anchete privind o suspiciune de fraudă care implică un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu peste 3 milioane EUR finanțare nerambursabilă din surse UE și naționale.

Potrivit anchetei, administratorul firmei beneficiare a falsificat declarații pentru a declara lucrări care nu au fost executate integral. Se susține că facturile fiscale, rapoartele de lucru și ofertele de preț au fost transmise organismului intermediar pentru gestionarea fondurilor UE, părând să ateste finalizarea unor lucrări care, în realitate, nu au fost executate integral.

În timpul perchezițiilor, au fost confiscate peste 112 000 EUR, 17 300 RON și date și fișiere media stocate. Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.” a informat Parchetul European (EPPO) prin comunicat.

eppo


[TITLUL INIȚIAL] (11 martie 2024): [BREAKING NEWS] Percheziții la Pecica, la firma ARSAT Industrie, într-un dosar privind FRAUDE CU FONDURI EUROPENE. Este prima acțiune a Biroului Teritorial Timișoara al Parchetului European

(Foto / Video – criticarad.ro)Anchetatorii au informații că s-ar fi decontat lucrări printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro, lucrări care nu ar fi fost efectuate în realitate.

Din primele informații, reprezentanții firmei, care a câștigat un proiect pentru construirea unei hale de producție cu bani europeni, ar fi întocmit devize fictive pentru a deconta fonduri europene. Cu alte cuvinte, ar fi depus cereri de rambursare nereale.


Familia Ghinea este cea care a reabilitat Vechiul Cazino din Arad și care  inves­teşte 50 de milioane de euro în dezvoltarea Drăgălina 25/27, un proiect imo­biliar mixt din Arad, în cadrul căruia va fi deschis şi primul hotel Autograph Collection by Marriott din afara Bucureştiului – fostul Hotel Parc Arad.

ARSAT INDUSTRIE este firma folosită și de politicienii liberali arădeni ca model și „punct de atracție turistică” pentru diverși miniștri aflați în vizită în Arad

În 2022, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a vizitat cea mai mare fabrică pecicană, Arsat Industrie, alături de Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, eurodeputatul Gheorghe Falcă şi preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca. Fabrica şi activităţile companiei din domeniul industriei prelucrării mecanice, agriculturii şi energiei, printre care producerea scuterelor electrice Astreea, au fost prezentate de directorul general Valer Ghinea.

„Cu peste 40 de proiecte cu finanţare europeană implementate, în valoare totată care depăşeşte 40 de milioane de euro, compania este un lider în România în absorbţia de fonduri structurale. Cu această ocazie am discutat cu domnul ministru despre numărul record de proiecte pe care le derulăm în această perioadă la Pecica şi viitoarele programe de finanţare.” – era descrisă activitatea societății în articolele de presă de la acel moment.


Citește și:

 

Categorie: Știri, Investigații
Etichete: Arsat Industrie, familia Ghinea, Parchetul European Timișoara, Pecica, percheziții
Distribuie:
Articolul anterior
Eric Carmen, mort la 74 de ani
Articolul următor
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie