Cu doar 12 voturi „pentru”, venite de la consilierii USR-PLUS, PSD și PMP și trei abțineri – două de la consilierii UDMR și una de la viceprimarul Lazăr Faur – proiectul pentru cumpărarea (în al XIII-lea ceas) a Teatrului Vechi a căzut… cum cad cărămizile de pe clădirea construită DE UN INVESTITOR PRIVAT în 1817.
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Primarul Călin Bibarț apără interesele arădenilor și luptă corect pentru clădirea Teatrului Vechi
Ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de marți, 16 martie 2020, convocată de consilierii Alianței USR-PLUS și PSD nu s-a încheiat așa cum probabil și-ar fi dorit inițiatorii ei. Singurul punct de pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune cu privire la achiziționarea imobilului situat pe strada Gheorghe Lazăr nr. 3, nu a reușit să strângă nici de această dată cele 15 voturi necesare pentru a fi aprobat.
Primarul Călin Bibarț a pus o serie de întrebări retorice consilierului USR-PLUS Florin Stana, reprezentantul coaliției care a venit cu propunerea proiectului de hotărâre:
„Vreau să subliniez două lucruri: văd că sunteți foarte bine informat cine este potențialul cumpărător, cum şi-au dat avansuri de bani între ei, cum va cere proprietarul un preţ mai mare data viitoare. Să înțeleg că aveți un interes? La Primărie nu am primit niciun document cu astfel de detalii” a punctat edilul.
În încheiere, primarul Călin Bibarț a ținut să accentueze faptul că indiferent de rezultatul votului de azi…
„Nu pleacă nicio clădire din oraș, nu se demolează și nici nu se construiește nici măcar o mansardă, pentru că asta ar presupune ca Primăria să elibereze o autorizație de construcție. În ceea ce privește achiziționarea clădirii, chiar dacă ar exista capitol bugetar pentru așa ceva, nici atunci nu am putea să aprobăm o achiziție fără să avem mai întâi o evaluare. E ban public și nu ne putem juca cu el.” a concluzionat primarul Aradului.
Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad
***
USR Arad:
„Încă o șansă pentru achiziția Teatrului Vechi (Hirschl) a fost pierdută.
Consilierii PNL Arad au lipsit astăzi de la ședința CLM, unde trebuia votată exercitarea dreptului de preemțiune al municipiului, pentru achiziția Teatrului Vechi. Ca urmare, proiectul de hotărâre inițiat de echipa USR PLUS a fost respins, neîntrunind voturile a două treimi din membrii consiliului.
În cadrul ședinței, preocuparea executivului a fost să explice de ce nu se poate achiziționa clădirea, cu argumente care nu stau în picioare. În cele două luni de când se discută de acest subiect, un primar cu adevărat interesat avea timp să rezolve ce lipsește acum: evaluarea imobilului și prevederea acestor sume în buget.
În schimb, domnul Călin Bibarț a insinuat că noi, cei care susținem această achiziție pentru Municipiul Arad, am avea interese imobiliare, fiind în legătură cu părțile implicate în tranzacție. Îi spunem că nu pentru așa ceva este prezent primarul la ședințele Consiliului.
Consecința votului de astăzi este că după ziua de mâine, când se împlinește termenul de 15 zile acordat autorităților locale pentru a fructifica dreptul de preemțiune, actualul proprietar este liber să vândă imobilul ofertantului privat.
Mergând mai departe pe firul logic, dacă Municipiul Arad va dori vreodată să intre în posesia clădirii, aceasta cel mai probabil va fi achiziționată la un preț mai mare de 200.000 de euro, suma ce va fi achitată de un cumpărător privat actualului proprietar. Se vor adăuga taxe notariale, eventuale cheltuieli sau chiar profitul pe care acesta îl va dori.
Totodată, angajamentul arădenilor și al societății civile este puternic afectat e decizia autorităților de a nu achiziționa edificiul Teatrului Vechi. Emulația stârnită în aceste zile va fi pierdută, iar recuperarea acestui simbol al culturii arădene va rămâne, cel mai probabil, la stadiul de promisiuni neonorate.”
………………………………………………
[TITLUL INIȚIAL] (15 martie, 2021) Bibarț recunoaște, în sfârșit, că n-are 200.000 de euro ca să cumpere TEATRUL VECHI, îl vrea GRATIS de la cumpărător… dar nu pomenește de NEEXERCITAREA DREPTULUI DE PREEMȚIUNE emisă atât de Primărie, cât și de C.J.A.
Ani de zile a stat bannerul cu „de vânzare / de închiriat / de oferit cu titlu gratuit autorităților locale”, cu steaguri cu tot, pe balconul Casei Hirschl… toate campaniile electorale ale puterii au promis trecerea acestei clădiri-simbol a Aradului în patrimonul municipalității și s-au scris sute… mii de articole în presă, în care, cu toții, mai că nu ne-am pus în genunchi în fața Primăriei ca Falcă să dea și el naibii comisioanele, măcar o dată în activitatea sa de edil-șef și să-l cumpere, să-l restaureze și așa mai departe.
Nu există arădean care să nu fi fost izbit de urâțenia cu care te întâmpină și acum, când bannerul a fost dat jos, clădirea de pe Lazăr colț cu Revoluției.
Acum, după ce atât Consiliul Județean cât și Primpăria Municipiului Arad au emis NEGAȚII DE DATĂ RECENTĂ privind NEEXERCITAREA DREPTULUI DE PREEMȚIUNE ASUPRA CLĂDIRII… îl vrea gratis de la proprietarii care au achitat suma, sperând să acceseze fonduri europene pentru a o reblilita, motivându-se pueril și total neconvingător, cu argumentele pe care le etalează în următorul comunicat, după ce azi, de la ora 12.15, a susținut o conferință de presă în fața reprezentanților societății civile care, nici acum, nu înțelelee „care a fost lucrătura”:
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Primarul Călin Bibarț: „Sunt convins că se va găsi o soluție, astfel încât Aradul să-și păstreze acest imobil de referință”
„Sunt convins că se va găsi o soluție mai mult decât onorabilă, astfel încât Aradul să-și păstreze acest imobil de referință”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț în cadrul conferinței de presă susținută luni, 15 martie 2021, alături de reprezentantul societăţii civile, Gheorghe Schwartz.
„Ministerul Culturii şi Consiliul Județean Arad s-au spălat pe mâini în ceea ce priveşte situația clădirii Teatrului vechi. Insist ca proprietarii clădirii să se gândească serios dacă vor să doneze imobilul către comunitatea arădeană, având în vedere că zeci de ani au beneficiat de o scutire completă de la plata impozitelor, sub promisiunea că vor avea grijă de clădire. Acest lucru nu s-a întâmplat.”, a afirmat primarul Călin Bibarț.
În cazul în care actualii proprietari nu vor fi dispuși să doneze clădirea, există și un plan de rezervă.
„Se solicită plată a 200.000 de euro. Având în vedere birocrația, nu putem pune în termen de câteva zile suma de bani pe masă. De aceea împreună cu societatea civilă suntem dispuși să adunăm suma necesară pentru a putea achiziționa clădirea. Dacă între timp se schimbă proprietarul, iar acesta nu va fi dispus să dea comunității acest imobil vom merge până la expropriere.”, a subliniat edilul Călin Bibarț.
Ideea a fost susținută și de reprezentantul societății civile, Gheorghe Schwartz care consideră că primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României, ar putea deveni un centru multicultural care lipsește Aradului.
„Vrem să reintroducem în Arad ceea ce este al Aradului. Vrem să fie un centru cultural care ne lipsește și care poate să acopere foarte multe genuri artistice.Vrem să participăm în felul acesta și la Timișoara-Arad Capitală Culturală Europeană, să dovedim că suntem gatasă facem aceste lucruri. După discuția avută cu domnul primar am convingerea că acest proiect va prinde viață.”, a declarat Gheorghe Schwartz.
Articol asociat:
2 comentarii. Leave new
Foarte tare! Carevasazica, fortam proprietarul badjocorit de ani de zile de primarie sa doneze cladirea, findca nu a platit impozit pe cladirea pe care nu avea voie din cauza primariei sa o foloseasca. Societatea civila reprezentata de 6-7 oameni ONG, impotenti financiar, dar cu ganduri marete pe plan cultural, asista aprobator la jaf , din motivatii „culturale”… Primarul ameninta cu exproprierea! Sa va fie rusine!
Mutati-va bai in alt oras! Auzi la ei, „societate civila”! Luati-l si pe primar cu voi! Cam cati oameni din totalul populatiei reprezinta sectele voastre nu.ite pompos ONG? Adunati vreo 20 in total?
Domnu’ Valeriu, puteti sa specificati despre ce impozit e vorba (valoare) si in ce fel au putut proprietarii sa foloseasca cladirea, pentru al plati? Ca sa isi dea seama opinia publica ce fel de reprezentanti are?
O să întreb… nu cunosc acest amănunt, dar, da, e important!