[ACTUALIZARE] Tăierea stejarului secular din Parcul Eminescu s-a transformat dintr-o reacție pe Facebook, într-un dosar penal

stejar parcul eminescu
Distribuie:

[ACTUALIZARE] Tăierea stejarului secular din Parcul Eminescu, s-a transformat dintr-o reacție pe facebook într-un dosar penal. Procurorii au dispus urmărirea penală pentru folosirea dispozitivelor speciale de marcatfără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare

Tăierea unor arbori dintr-un parc din centrul municipiului, la solicitarea Primăriei, între care cel mai bătrân stejar din oraş, a fost un caz care a declanşat un val de reacţii critice din partea populaţiei la acel moment (vezi titlul inițial de mai jos). Abia luni, 28.08.2023, aceste practici contra naturii au stârnit și interesul procurorilor: Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a anunţat că s-a sesizat din oficiu în legătură cu tăierea arborilor.

„S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 63 fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, faptă prevăzută de art. 1071 alin. 1 din Legea 46/2008. Totodată, prin ordonanţa procurorului din data de 24.08.2023 s-a dispus predarea de îndată de către Primăria Arad, prin reprezentant legal, a tuturor înscrisurilor care au stat la baza adoptării deciziei de a tăia cei doi arbori din Parcul Mihai Eminescu în luna mai, respectiv luna iunie a anului 2023. Cercetările continuă, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale”, a transmis Parchetul.

În luna mai, când s-a doborât stejarul bătrân de peste 100 de ani, inginerul silvic Ovidiu Pârv, fost director al Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului, a criticat vehement și argumentat demersul Primăriei într-o postare pe Facebook. Un fel de explicații ca de la un inginer silvic, la alt inginer silvic. Un fel de dezbatere între „pădurari”, dar care ar fi fost bine să aibă loc înainte de a „ucide” stejarul. Pentru că nu-i interzis prin lege ca un primar să consulte oameni de specialitate când vrea să ia acest tip de decizii. Dar ar trebui să fie interzis prin lege ca în funcții de conducere la Gospădărirea Comunală să fie numiți habarniști de la partid. S-ar putea să avem o revelație și găsim soluții mai bune pentru spațiile verzi.

De urmărit cum decurge și cum se va finaliza această anchetă. Poate fi doar o pisică arătată cu puțin timp înainte de alegeri. O pisică sălbatică arătată unui pădurar căruia i s-a confiscat pușca.


[TITLUL INIȚIAL](29.05.2023): Primăria Arad – precizări cu privire la tăierea celui mai vârstnic stejar din parcul Eminescu

După ce la sfârșitul săptămânii trecute imaginile cu stejarul secular din parcul Eminescu care a fost tăiat au dat curs unui val de reacții virulente în mediul online, luni, 29 mai, primăria Arad a transmis un punct de vedere în scopul de a clarifica dacă era necesară această intervenție. Din punctul de vedere al administrației,  acesta „ era scorburos, prezenta stare de putrefacție și fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condițiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranța cetățenilor.”  

PUNCTUL DE VEDERE AL PRIMĂRIEI ARAD
Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitor la stejarul exploatat din Parcul Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:

S-a constatat că la aproximativ 1,5 m de trunchi și la 5 m înălțime în coronament,  stejarul era scorburos și prezenta stare de putrefacție. Totodată fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condițiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranța cetățenilor.  Ca urmare, s-a decis tăierea lui, însă numai după obținerea tuturor avizelor legale.

„În orașul Arad primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci.  Vom continua să evaluăm starea de sănătate a arborilor din municipiu, iar acolo unde este nevoie se va interveni, însă numai după obținerea tuturor avizelor necesare. Vă reamintesc faptul că pentru fiecare arbore exploatat, în municipiul Arad se plantează alți trei copaci tineri. Ne dorim un oraș verde pentru cetățenii Aradului. ”, a subliniat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.


Primăria afirmă că tăierea este acoperită de autorizațiile necesare

Având în vedere faptul că în cuprinsul comunicatului apărea mențiunea că „s-a decis tăierea lui, însă numai după obținerea tuturor avizelor legale” din care nu reiese în mod clar că acestea au fost efectiv obținute, am solicitat o clarificare suplimentară dacă acestea  chiar există.  Ni s-a comunicat doar „Da, au fost obținute”.


Postarea din mediul online de la care au pornit reacțiile:
„26 mai 2023 zi tristă pentru Orașul Arad.
Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros și monumental stejar din oraș, un copac situat la câțiva zeci de metri de primărie.
I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai, pe angajații de la serviciul edilitar din primărie, persoane bine intenționate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranța populației nu intră în discuție în acest caz, aducând argumente cum este prezența unei scorburi situate la 2 m înălțime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost și reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar, în toate secțiunile că lemnul nu are nici o urmă de putrefacție și dacă venem peste 100 de ani în parc stejarul era tot acolo.
Primăria Arad în 2019 achiziționat un tomograf cu ajutorul căruia se trebuia să diagnostice copacii înainte să se decidă care trebuie tăiaţi, pentru că reprezintă pericol public. Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la garda de mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta nici un pericol public pentru populație și ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei.”

 


 

 

Categorie: Știri
Etichete: cel mai bătrân stejar din Arad, parcul eminescu, tăiere stejar
Distribuie:
Articolul anterior
LIGA 4 ARAD – ETAPA a 2-a pe înțelesul tuturor
Articolul următor
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – semnificație creștină

3 comentarii. Leave new

 • avatar of pa-ra-ti-ci
  PA-RA-TI-CI
  29 mai 2023 18:04

  Ordinari care sifoneaza bugetul public. Problema e ca nici printr-o demisie sau condamnare acest arbore secular nu va mai fi recuperat! Si nu este singurul in pericol, conform propunerilor locale!!!

  Răspunde
 • Bibi, primarul pădurar, s-a gândit că este momentul să facă o schimbare și să-și încerce norocul într-o altă meserie. Astfel, a hotărât să deschidă un restaurant în mijlocul pădurii. În timp ce servea clienții, unul dintre ei l-a întrebat curios: „Bibi, cum de te-ai apucat de gătit în pădure?”. Primarul a răspuns cu un zâmbet: „Păi, dragul meu, am realizat că pot satisface două nevoi în același timp: foamea oamenilor și dorința mea de a tăia copaci!”.

  Răspunde
 • Bibi, primarul pădurar, a organizat un concurs în oraș pentru a promova grija față de mediul înconjurător. Într-o zi, a anunțat: „Dragi cetățeni, avem un concurs în care puteți câștiga un weekend în natură! Tot ce trebuie să faceți este să aduceți cele mai frumoase fotografii cu copaci tăiați și să ne convingeți că au fost „tunsori la modă” pentru a proteja mediul!”. Când reporterul l-a întrebat despre ironie, Bibi a răspuns cu un zâmbet: „Dacă nu putem evita tăierea copacilor, măcar să-i facem să arate bine!”

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie