[ACTUALIZARE] Tăierea stejarului secular din Parcul Eminescu, s-a transformat dintr-o reacție pe facebook într-un dosar penal. Procurorii au dispus urmărirea penală pentru folosirea dispozitivelor speciale de marcatfără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare
Tăierea unor arbori dintr-un parc din centrul municipiului, la solicitarea Primăriei, între care cel mai bătrân stejar din oraş, a fost un caz care a declanşat un val de reacţii critice din partea populaţiei la acel moment (vezi titlul inițial de mai jos). Abia luni, 28.08.2023, aceste practici contra naturii au stârnit și interesul procurorilor: Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a anunţat că s-a sesizat din oficiu în legătură cu tăierea arborilor.
„S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 63 fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, faptă prevăzută de art. 1071 alin. 1 din Legea 46/2008. Totodată, prin ordonanţa procurorului din data de 24.08.2023 s-a dispus predarea de îndată de către Primăria Arad, prin reprezentant legal, a tuturor înscrisurilor care au stat la baza adoptării deciziei de a tăia cei doi arbori din Parcul Mihai Eminescu în luna mai, respectiv luna iunie a anului 2023. Cercetările continuă, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale”, a transmis Parchetul.
În luna mai, când s-a doborât stejarul bătrân de peste 100 de ani, inginerul silvic Ovidiu Pârv, fost director al Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului, a criticat vehement și argumentat demersul Primăriei într-o postare pe Facebook. Un fel de explicații ca de la un inginer silvic, la alt inginer silvic. Un fel de dezbatere între „pădurari”, dar care ar fi fost bine să aibă loc înainte de a „ucide” stejarul. Pentru că nu-i interzis prin lege ca un primar să consulte oameni de specialitate când vrea să ia acest tip de decizii. Dar ar trebui să fie interzis prin lege ca în funcții de conducere la Gospădărirea Comunală să fie numiți habarniști de la partid. S-ar putea să avem o revelație și găsim soluții mai bune pentru spațiile verzi.
De urmărit cum decurge și cum se va finaliza această anchetă. Poate fi doar o pisică arătată cu puțin timp înainte de alegeri. O pisică sălbatică arătată unui pădurar căruia i s-a confiscat pușca.
[TITLUL INIȚIAL](29.05.2023): Primăria Arad – precizări cu privire la tăierea celui mai vârstnic stejar din parcul Eminescu
După ce la sfârșitul săptămânii trecute imaginile cu stejarul secular din parcul Eminescu care a fost tăiat au dat curs unui val de reacții virulente în mediul online, luni, 29 mai, primăria Arad a transmis un punct de vedere în scopul de a clarifica dacă era necesară această intervenție. Din punctul de vedere al administrației, acesta „ era scorburos, prezenta stare de putrefacție și fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condițiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranța cetățenilor.”
PUNCTUL DE VEDERE AL PRIMĂRIEI ARAD
Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitor la stejarul exploatat din Parcul Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:
S-a constatat că la aproximativ 1,5 m de trunchi și la 5 m înălțime în coronament, stejarul era scorburos și prezenta stare de putrefacție. Totodată fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condițiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranța cetățenilor. Ca urmare, s-a decis tăierea lui, însă numai după obținerea tuturor avizelor legale.
„În orașul Arad primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci. Vom continua să evaluăm starea de sănătate a arborilor din municipiu, iar acolo unde este nevoie se va interveni, însă numai după obținerea tuturor avizelor necesare. Vă reamintesc faptul că pentru fiecare arbore exploatat, în municipiul Arad se plantează alți trei copaci tineri. Ne dorim un oraș verde pentru cetățenii Aradului. ”, a subliniat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.
Primăria afirmă că tăierea este acoperită de autorizațiile necesare
Având în vedere faptul că în cuprinsul comunicatului apărea mențiunea că „s-a decis tăierea lui, însă numai după obținerea tuturor avizelor legale” din care nu reiese în mod clar că acestea au fost efectiv obținute, am solicitat o clarificare suplimentară dacă acestea chiar există. Ni s-a comunicat doar „Da, au fost obținute”.
Postarea din mediul online de la care au pornit reacțiile:
3 comentarii. Leave new
Ordinari care sifoneaza bugetul public. Problema e ca nici printr-o demisie sau condamnare acest arbore secular nu va mai fi recuperat! Si nu este singurul in pericol, conform propunerilor locale!!!
Bibi, primarul pădurar, s-a gândit că este momentul să facă o schimbare și să-și încerce norocul într-o altă meserie. Astfel, a hotărât să deschidă un restaurant în mijlocul pădurii. În timp ce servea clienții, unul dintre ei l-a întrebat curios: „Bibi, cum de te-ai apucat de gătit în pădure?”. Primarul a răspuns cu un zâmbet: „Păi, dragul meu, am realizat că pot satisface două nevoi în același timp: foamea oamenilor și dorința mea de a tăia copaci!”.
Bibi, primarul pădurar, a organizat un concurs în oraș pentru a promova grija față de mediul înconjurător. Într-o zi, a anunțat: „Dragi cetățeni, avem un concurs în care puteți câștiga un weekend în natură! Tot ce trebuie să faceți este să aduceți cele mai frumoase fotografii cu copaci tăiați și să ne convingeți că au fost „tunsori la modă” pentru a proteja mediul!”. Când reporterul l-a întrebat despre ironie, Bibi a răspuns cu un zâmbet: „Dacă nu putem evita tăierea copacilor, măcar să-i facem să arate bine!”