Alte 7 municipii reședintă de județ, interconectate la Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC

whatsapp image 2023 11 02 at 10.41.48 e1715941423721
Distribuie:

Începând de astăzi, încă 7 municipii reședință de județ sunt interconectate la Sistemul  Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC.


Cetățenii din municipiile reședință de județ Alexandria, Arad, Călărași, Oradea, Ploiești, Târgoviște și Târgu-Jiu, vor putea accesa, începând de astăzi, 16 mai 2024, digital serviciile de stare civilă naștere și deces.

Astfel, platforma destinată desfășurării activității ofițerilor de stare civilă este accesibilă, și în județele Arad, Bihor, Călărași, Dâmbovița, Gorj, Prahova și Teleorman.

Evenimentele de viată naștere și deces vor fi înregistrate în format digital. Eliberarea certificatului de naștere sau deces realizându-se în format digital, iar la cererea titularului/aparținătorului și în format fizic, printat pe un formular securizat.


Reamintim

Întrucât, extinderea Sistemului Informatic Integrat se realizează etapizat, fiind necesară interconectarea celor 3188 de unități administrativ-teritoriale, platforma destinată prestării serviciilor exclusiv on-line cetățenilor, la momentul actual, nu poate fi accesibilă.

În prezent, pentru a obține un certificat de stare civila naștere sau deces, persoana se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului

Extinderea, la nivel național, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.


Informații de background

Începând din 8 mai 2024, cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov pot obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces.

La data de 14 mai 2024 Ministerul Afacerilor Interne extins Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu alte 25 de localități pentru cetățenii din următoarele municipii, orașe și comune, după cum urmează:

  • Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii
  • Județul Iași: Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Butea
  • Județul Hunedoara: Hațeg, Brad, Simeria, Peștisu Mic, Băcia, Băița, Certeju de Sus, Șoimuș, Hărău
  • Județul Ialomița: Fierbinți-Târg, Căzănești, Sfântu-Gheorghe, Balaciu, Sinești, Dridu, Perieți, Jilavele, Coșereni, Movilița.

Accesarea serviciilor digitale a devenit accesibilă, la data de 15 mai, și pentru cetățenii următoarelor  municipii, orașe și comune:

»Județul Ialomița: Fetești și Tăndărei;

»Județul Cluj: Florești și Huedin;

» Județul Iași: Răducăneni, Țibănești și Costuleni;

»Județul Contanța: Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Năvodari, Ghidărești,

Valu lui Traian, Mircea Vodă, Saligny;

»Județul Sibiu: Mediaș;

» Județul Timiș: Lugoj, Recaș, Gătaia, Giroc, Satchinez, Uivar, Periam, Sag, Fibiș.


Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei și Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au implementat “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

În implementarea proiectului, un rol important l-a avut sprijinul acordat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național și 3.705,81 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului.

Obiectivul general a fost acela de a sprijinii digitalitalizarea de la nivelul administraţiei publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț și deces, prevăzuțe în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată.

Sistemului Informatic Integrat pentru Emietrea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din 5 platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C., integrează o platformă dedicată desfăşurării activității tuturor ofițerilor de stare civilă din România, o platformă dedicată cetățeanului, platforma instituțiilor publice partenere – prin intermediul căreia va fi asigurată interoperabilitatea cu administrația publică, și o componentă în care se regăsește o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate, cuprizând informații din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: SIIEASC
Distribuie:
Articolul anterior
CONTROL PARLAMENTAR
Articolul următor
Un bărbat și-a agresat tatăl fiind sub influența alcoolului și un alt bărbat și-a agresat concubinul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie