Cionca – la Matern-Pediatrie. Vezi ce urmează…

cionca
Distribuie:

Să ne scuze cititorii noștri fideli pentru că am ignorat un comunicat vital pentru țară, trimis și primit ieri, 14 iunie. Am crezut că-i neimportant și l-am citit abia la miezul nopții în speranța că e suficient de plictisitor încât să ne dea somn. Din nefericire pentru noi, Cionca la Matern-Pediatrie ne-a deschis apetitul imaginației, reamintindu-ne și de Cionca – la Psihiatrie!…

Urmează Cionca la Obstretică-Ginecologie, Cionca la Dermato-venerice, Cionca la ORL și, tot așa, luând toate secțiile la rând, va veni și firescul Cionca la azilul de bătrâni? Și, pe același fir al imaginației, dacă va fi cumva Cionca la pușcărie, vom avea capitolele Cionca la periculoși, Cionca la semi-deschis, Cionca la Popa Șapcă și… în cel mai bun caz, Cionca liberat condiționat

Revenind la realitate, după comunicatul pe care-l redăm mai jos, urmează de fapt informația de interes preluată dintr-o postare separată a lui Iustin Cionca, pe pagina sa de facebook.
[COMUNICAT DE PRESĂ]

Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a avut o întâlnire de lucru cu dr. Cristian Furău, medic primar Obstretică-Ginecologie, coordonator bloc operator 3 și dr. Gheorghe Furău, șef secție Obstretică-Ginecologie, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Cei doi medici au abordat detalii legate de două proiecte considerate extrem de importante pentru sănătatea populației și pentru comunitate.

Discuțiile s-au axat și în jurul schimbărilor pe care noul Complex Matern-Pediatrie le va determina în actul medical de specialitate.

Astfel, s-a discutat despre Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, program din care face parte Spitalul Județean Arad, împreună cu județele Timiș, Hunedoara și Caraș, program național destinat Regiunii de Vest.

„Avem posibilitatea de a testa gratuit femei cu vârsta între 25 și 65 de ani, pentru depistarea cancerului de col uterin, realizând testul Papanicolau gratuit, fiind nevoie doar de un buletin sau de un act de identitate valid, care să ateste domiciliul în regiunea de vest a țării֨, a declarat doctorul Cristian Furău.

Acest proiect va avea două componente:

una adresată populației urbane, prin care femeile vor putea fi testate în cadrul spitalului, după un program stabilit în prealabil și o locație destinată pentru acest program. Pentru doamnele din zonele mai greu accesibile se va organiza o caravană, cu ambulanță mobilă, dotată corespunzător, cu medic și asistente, care va circula în județ, conform unui grafic agreat cu autoritățile și cu medicii de familie”, a spus dr. Gheorghe Furău.

Al doilea proiect discutat este inițiat chiar de Secția de obstretică-ginecologie.

„Dorim să pornim de la un proiect deja existent, prin care noi, deja de mai bine de 10 ani, poate chiar 15, lucrăm cu comunități defavorizate și comunități de romi, din municipiu și comuna Șiria și, cu ajutorul unui ONG, respectiv Networks, dar și al partenerilor din Suedia, institutul Karolinska, prin care oferim îngrijiri prenatale gratuite: ecografii de sarcină și analize specifice sarcinii femeilor. Ne dorim să implementăm proiectul acesta în tot județul”, a subliniat doctorul Cristian Furău.

Președintele Iustin Cionca a precizat că sănătatea este unul dintre domeniile cheie, în care trebuie să se intervină.

„Consiliul Județean Arad este partener în aceste demersuri. În primul proiect, am semnat, prin intermediul Spitalului Județean Arad, contractul cu Spitalul Județean din Timișoara, care este lider. În cel de-al doilea proiect, eforturile se vor îndrepta spre județ, țintind localități unde, cu ajutorul primarilor, a asistenților sociali și a medicilor de familie ne dorim să se identifice femei care au nevoie de aceste servicii, să se promoveze mesajul și să rezultate o acoperire cât mai bună în teritoriu și un procent cât mai mare de populație testată”.

„Programul de testare va debuta de la 1 iulie. Vom stabili un grafic, iar doamnele se vor putea adresa pentru programare prin medicii de familie sau prin administrațiile locale, pentru a evita aglomerația sau suprapunerea consultațiilor. Acest consult ar trebui făcut cel puțin o dată pe an, dar există cazuri când femeile nu mai merg deloc la consult ginecologic după ce au născut, riscul de cancer fiind crescut în cazul lor.

Ne dorim să ne axăm pe prevenție, să prevenim boli grave, care aduc prejudicii mari stării de bine și ne dorim să ajutăm viața care vine. Acest proiect urmează să fie scris și urmează să îl depunem prin CJA, pentru a le oferi șansa copiilor care se nasc în județul Arad, chiar și din medii defavorizate, să aibă acces la servicii de calitate”, a completat domnul doctor Cristian Furău.

Biroul de presă al CJA

 

***

Pe pagina personală de facebook, Iustin Cionca a postat ( numai pentru prieteni) lista celor 12 companii care au depus ofertele pentru proiectare. Cică Pro Arhitectura (cu asociații și subcontractanții ei ) este unul dintre ofertanți.
„Complexul Matern-Pediatrie, care va fi construit de Consiliul Județean Arad, a ajuns in faza de finalizare a evaluării in vederea desemnării proiectantului câștigător pentru elaborarea documentației tehnice necesare obținerii autorizației de construcție.
Câștigătorii desemnați vor elabora si proiectul tehnic si detaliile de execuție și vor asigura serviciile de asistenta tehnica din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor. Valoarea contractului de proiectare este de 4 milioane de lei.
La licitație s-au înscris un număr total de 12 companii și asocieri, etapa de evaluare financiară și tehnică a acestora având termenul de finalizare stabilit la 19 iunie 2023.
Cele 12 oferte înscrise la licitație sunt:
  • Rheinbrucke, cu subcontractantii: Alis Tech Solutions, ABC Development Aviation, Instgat, Atelier Decumanus, Contact Plus, K-Box Construction Design, Linkstal Engineering;
  • Blank Arhitecture, cu subcontractantul Instal5F Construct;
  • Electroproiect, cu subcontractantul Popp & Asociatii;
  • Popaescu & CO, cu subcontractantii: Mira Proiect Consult, Aes Solution Systems, D&D Eurocom;
  • Concrete & Design Solutions, cu subcontractantii: ABC Development, Aviation, Con Gaz Prest, Rockware Utilities, Global Gis Consulting AG, CES Consulting Services, MC General Construct Alfa;
  • Tesseract Architecture, cu subcontractantii: Art Electric Solutions, IRIGC Intreprinderea de Reparatii SI Instalatii Gaze si Constructii Impex, NTI Instal, Dromcons;
  • Asocierea Pro Arhitectura (lider) – Professional Tech Construct Design, cu subcontractantii: Sermac Construct & Design, ABC Development Aviation, Geosond, Topovas Plan, Selfconsulting, Constructii Erbasu;
  • Asocierea Poliart (lider) – Struktoplan;
  • Asocierea Unith2b (lider) – Asix Design, cu subcontractantii: Iproplan Planungsgesellschaft mbH, Cross Structural Design;
  • Asocierea Atelierul Arhitext (lider) – Path’s Rout – Capabil, cu subcontractantii: Instgat, Capabil, Daro Proiect;
  • Asocierea Cubicon Invest (lider) – Mansart Corporate, cu subcontractantii: CSP Proiect Line, ABC Development Aviation, Topometric Intelligence;
  • Asocierea Aduro Impex (lider) – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SPA -We Project Engineering, cu subcontractantii: Eurocerad International, Specialist Consulting, VRD Proiect Invest, CS Style Security.
Proiectul presupune realizarea unei clădiri DS+P+7E+E-tehnic+heliport, cu o suprafață desfășurată totală de 25.165 mp, respectiv o arie utilă de 18.256 mp, și 312 paturi în regim de spitalizare continuă. Valoarea totală a investiției este de 115 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin PNRR.”– a postat Iustin Cionca indicând sursa Agenda Contrucțiilor.
Categorie: Politice
Etichete: Complex Matern-Pediatrie, ela falca, Gheorghe Falca, gheorghe furau, Iustin Cionca, pro arhitectura
Distribuie:
Articolul anterior
Dorian Curcanu: „Prima victorie pentru salariile sportivilor de performanță”
Articolul următor
Președintele Uniunii Compozitorilor conferențiază la Biblioteca Județeană Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie