Toți s-au lăudat degeaba: panglica de la „noul complex matern-pediatrie” s-a dus pe plută…

complex matern pediatrie anulat
Distribuie:

După ce de ani buni s-au lăudat cu viitoarea mega-realizare a Complexului matern-pediatrie Arad, au trimis comunicate de presă de zici că mai puțin și se preda lucrarea, au flendurat în on-line poze cu randările clădirii plus cu ei înșiși, iată că a venit momentul să-și tragă singuri niște palme să se trezească la realitate. Măcar să nu se mai laude anticipat, spre scârba noastră a tuturor.  

Știrea care a stricat sfârșitul săptămânii trecute și care, probabil, i-a lovit atât de rău la ficați pe toți politicienii locali care s-au erijat în „moașele” acestul proiect încât n-au mai trimis niciun comunicat de presă prin care să dezmintă celelalte comunicate de presă din ultimii ani. Totuși, în acest context ne-am amintit de expresia „copilul cu multe moașe rămâne cu buricul netăiat”, astfel că și „maternitatea cu mulți politicieni lipiți de fațadă rămâne neconstruită”:

„Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza ‹riscului ridicat› de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.

Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare.

Cele șase proiecte sunt, potrivit documentului obținut de Economedia și G4Media, următoarele:

  • Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare constructii existente (C1-C15), relocarea statiei de oxigen si relocarea gospodariei apa (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sanatatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro)
  • Constructia de secții de obstretică și ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrică și pediatrie Arad – unități noi (95 milioane euro)
  • Constructia Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota intr-o noua locatie (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro)
  • Spitalul Juidetean de Urgenta Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)

Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document.”


Remember declarații:

Iustin Cionca:

„Cel mai important proiect pe sănătate al Consiliului Județean, de la înființarea instituției, a fost semnat astăzi! Finanțarea Complexului Matern-Pediatrie, în valoare totală de 115 milioane de euro, a fost semnată de președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Timișoara.” (comunicat CJA, 30 martie 2023).

„Consiliul Județean Arad a obținut finanțare prin PNRR pentru construirea Complexului Matern-Pediatrie, estimat la 115 milioane de euro.” (ne transmitea Iustin Cionca în 22 mai 2023).

„Ne dorim ca la finalul anului să avem și autorizația de construcție, ca în primăvara anului viitor să putem începe, efectiv, lucrările. Suntem presați de termenul scurt, în anul 2026 Complexul Matern-Pediatrie trebuie finalizat” (Iustin Cionca, 25 mai 2023).

Am discutat despre proiectele pe dezvoltarea sistemului de sănătate, în condițiile în care am câștigat aprox. 220 de milioane de euro pentru spitale noi și aparatură și gestionăm acum cel mai mare proiect din sănătatea publică arădeană, Complexul Matern-Pediatrie, în valoare de 115 milioane de euro!” ( tot citat din Iustin Cionca, 09 iunie 2023).

Citește și:


Andrei Ando a atins chiar apogeul penibilului fiind recompensat cu o diplomă, în 05 iulie 2023, la Aeroport în cadrul AOA,cică pentru „Complexul Matern – Pediatrie, cel mai popular proiect al judeţului în viziunea cititorilor ARQ” :

ando-matern

Citește și: [REBOOT] „Cel mai popular scriitor profesionist”, Andrei Ando, își revendică inclusiv maternitatea „Maternității”


Gheorghe Falcă a moșit și el acest proiect, pe pagina sa de Facebook, putându-se observa cum 5 milioane de euro s-au pierdut pe drum (proiectul nu mai era 115 milioane de euro cât credea Cionca, ci 110 milioane de euro):

„ 110 milioane euro pt Arad!❤️❤️Felicitari domnule Cionca!

Investitie majoră pentru Arad! Investiție pentru sănătatea arădenilor!
Un complex matern-pediatric nou, un spital de care Aradul are atât de multă nevoie și care a primit finanțare prin programul PNRR va fi construit. Astăzi, Consiliul Județean Arad a prezentat oficial proiectul spitalului, aceasta fiind poate cea mai mare investiție pe care o aștepta Aradul.
110 milioane de euro vor fi asigurați prin proiectul depus pe PNRR, un proiect de anvergură în care administrația PNL Arad a crezut și pentru care a luptat să se obțină finanțare.
Complexul Matern-Pediatrie va fi cel mai important spital pe care Aradul îl va construi.”

gf matern


Lipitoarea Sergiu Bîlcea a supt și el tema „Investiția în Spitalul Matern arată că Aradul este respectat!”:

Pentru zona de spitale, cel mai important proiect de după 1989 este construirea noului spital matern. Acum, spitalul matern funcționează într-o clădire revendicată, care nu mai corespunde normelor. Proiectul câștigat de Consiliul Județean, în valoare de peste 93 de milioane de euro, pentru care președintele Iustin Cionca și echipa sa merită felicitați, este cel mai important din istoria modernă pe zona de sănătate. Sunt mai multe investiții pe în sistemul de sănătate, dar noul matern este proiectul cel mai mare. PNRR este un program prin care România trebuie să se dezvolte. Arad beneficiază de fondurile europene și pentru că este reprezentat corect la București și respectat de o guvernare condusă de PNL. Aradul reintră pe lista proiectelor majore naționale prin spitalul matern și toate celelalte investiții amintite” ( Sergiu Bîlcea, 02 martie 2023 – conferință de presă PNL).


Ca să nu lase mai prejos, și Mihai Fifor pe acest subiect:

„Eforturile de ani de zile ale colegului nostru, reputatul specialist dr. Gheorghe Furău, dau acum roade. Este meritul exclusiv al organizației PSD Arad care, cu mult efort, a reușit să aducă argumentele necesare pentru ca această investiție importantă să fie aprobată pentru Arad.

Ministrul PSD al Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a anunțat lista spitalelor care vor fi construite prin finanțări PNRR, printre care se află și noua maternitate de la Arad, pentru care noi milităm de mulți ani de zile.” ( comunicat din 12 ianuarie 2023).

Citește și: Mihai Fifor: Veste uriașă pentru arădeni: Aradul va avea un nou spital de obstetrică-ginecologie, un nou MATERN!


Altfel spus, toți s-au lăudat degeaba… 


 

Categorie: Politice
Etichete: Andrei Ando, Complex Matern-pediatrie Arad, Iustin Cionca, Mihai Fifor, PNRR
Distribuie:
Articolul anterior
A doua ediție a Festivalului gastronomic cu scop caritabil din Checheci a încântat peste 300 de invitați din comunitatea romă
Articolul următor
Incendiu la o hală a stației de vopsire a fabricii METEOR, din Zona Industrială. Personalul s-a autoevacuat

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

predare cf halmagiu2 1 large

Comuna Hălmagiu este cadastrată integral

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de înregistrare sistematică pe întreg teritoriul comunei Hălmagiu. Au fost predate administrației locale 13 000 de cărți funciare și…
cionca charlie ottley ghioroc1 1 large

Cionca, acum și pe Netflix!

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru celebrul serial „Flavours of Romania”, a filmat miercuri în județul Arad, pentru sezonul trei al producției difuzate de Netflix. În baza prevederilor Legii 544…