Concert simfonic sub egida Festivalului George Enescu la Arad. Cine sunt invitații

afis 1
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Un concert simfonic extraordinar, programat de Filarmonica Arad în parteneriat cu Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu, va avea loc joi, 14 septembrie 2023, la ora 19.00, în Sala Palatului Cultural, marcând în acest an una dintre cele mai elitiste manifestări muzicale ale Aradului.

Cuprins în seria evenimentelor conexe, desfășurate sub egida Festivalului  Internațional George Enescu, cea mai importantă manifestare culturală organizată sub înaltul patronaj al Președinției României, concertul îi are ca invitați pe Alexandru Ilie (dirijor) și Benjamin Kruithof, tânărul violoncelist luxemburghez, câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2022 (secțiunea violoncel).

Programul vizează unul dintre cele mai apreciate capitole ale literaturii simfonice universale, romantismul secolului al XIX-lea, reflectat prin  spectaculozitatea celei care a fost desemnată drept „cea mai îndrăzneaţă şi aventuroasă” partitură din literatura destinată violoncelului, Concertul în la minor op.129 de Robert Schumann, și Simfonia  nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” op.95 de Antonin Dvořák, o îmbinare ideală între limbajul tradițional european și acela al muzicii „noului continent”.

Splendida desfășurare de virtuozitate confirmă remarcabilele calități artistice ale tânărului violoncelist, prezent pentru prima oară pe scena de concerte a Filarmonicii din Arad. Benjamin Kruithof va fi acompaniat de orchestra simfonică și dirijorul Alexandru Ilie, cel care își va asuma în partea a doua a programului, versiunea bine-cunoscutei simfonii în mi minor de Antonin Dvořák.

Așa cum probabil știți, s-a ridicat cortina celei de-a 26-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional. Ineditul constă în faptul că anul acesta Aradul alături de alte șase orașe din țară – Craiova, Botoșani, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare – va găzdui unul dintre concertele conexe Festivalului Internațional George Enescu. Ne pregătim așadar pentru una dintre cele mai elitiste manifestări muzicale ale Aradului. Acest lucru nu face decât să confirme pe de o parte calitatea actului muzical pe care Filarmonica Arad reușește să-l aducă în fața publicului, iar pe de altă parte este o apreciere  față de acustica extraordinară pe care o are sala de concerte a Palatului Cultural. Felicit Filarmonica Arad pentru că a pus orașul nostru pe harta lumii în acest  domeniu.”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Am fost acceptați în cadrul festivalului datorită faptului că orchestra noastră este foarte bine privită pe plan național; în plus dispunem de o sală cu o acustică excepțională. Mulți dirijori și soliști care ne calcă pragul confirmă acest lucru. Practic avem toate ingredientele de care e nevoie pentru a fi prezenți la un festival de ținuta celui care este Festivalul George Enescu. În ceea ce privește solistul, Benjamin Kruithof este câștigătorul de anul trecul al Festivalului George Enescu. Asta înseamnă că este unul dintre cei mai buni soliști la ora aceasta la nivel mondial, cu cel mai bun concert de violoncel, cel puțin aceasta este aprecierea tuturor vizavi de Concertul în la minor op.129 de Robert Schumann.”, a punctat directorul Filarmonicii Arad, Laurențiu Muntean.

  Biletele au fost puse în vânzare de azi și pot fi achiziționate oricând, online de pe site-ul www.bilete.ro și în timpul programului casieriei la Casieria Filarmonicii.


Cine sunt invitații Festivalului
Benjamin Kruithof

benjamin kruithof

Violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof este câștigătorul ediției 2022 a Concursului Internațional George Enescu de la București (România), criticul Alexander Hall, de la site-ul britanic „Bachtrack”, descriind interpretarea acestuia „nobilă, cantabilă, frumoasă”.

În ultimii ani, Benjamin Kruithof și-a demonstrat cu succes talentul într-o multitudine de concursuri naționale și internaționale. În 2020 a câștigat premiul întâi, premiul publicului și premiul pentru cea mai bună interpretare a compoziției tematice la „Cello Biennale Competition” din Amsterdam. În plus, este laureat al Premiului Pablo Casals din Spania (premiu special), al Concursului Gabrielli din Berlin (premiul al doilea), al Marelui Premiu Anne și Françoise Groben din Luxemburg (premiul întâi și premiul publicului), al Concursului Flame din Paris (premiul întâi și premiul special), al Concursului Internațional Leopold Bellan din Paris (premiul întâi și premiul publicului), precum și al Concursului Internațional Knopf din Düsseldorf.

În calitate de solist, Benjamin Kruithof  a cântat cu orchestre, precum Orchestra Filarmonicii din Luxemburg (OPL), Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră din Luxemburg, Nordwestdeutsche Philharmonie Herford, precum și cu Phion Orchestra și a concertat în săli prestigioase, precum Concertgebouw Amsterdam, Gasteig din München, Kings Place din Londra, Guangzhou Opera House, Philharmonie Luxembourg-City, Salle Cortot din Paris, Ateneul  Român din București.

În viitoarea stagiune 2023/24, Benjamin Kruithof va debuta cu orchestra de cameră West-Eastern la Festivalul Enescu din București, cu Solistes Européens sub conducerea lui Christoph König, la Philharmonie Luxembourg și cu Liechtenstein Sinfonie Orchester, condusă de Yaron Traub.

Benjamin Kruithof este foarte activ în domeniul  muzicii de cameră. A participat la diverse academii de muzică de cameră, precum Academia Seiji Ozawa (2021,2022), iar în vara anului 2023 va cânta la festivaluri, precum Krzyzowa Music, Mecklenburg-Vorpommern, Grachtenfestival Amsterdam.

De-a lungul carierei sale, Benjamin Kruithof a cântat cu artiști, precum Hartmut Hänchen, Tito Munos, Conrad van Alphen, Adrian Adlam, Vadym Kholodenko, Alena Baeva și Vahan Mardirossian.

În februarie 2020 a înregistrat primul său CD, „Russian Mood”, cu orchestra Nordwestdeutsche Philharmonie Herford, pentru casa de discuri Ars Production. Pentru această înregistrare a fost nominalizat în 4 categorii ale „OPUS KLASSIK 2022″.

Benjamin Kruithof s-a născut în Luxemburg, într-o familie de muzicieni, și a început să cânte la violoncel la vârsta de 5 ani, la Conservatoire du Nord, cu Raju Vidali. În ultimii ani, Benjamin a studiat cu profesori, precum Mirel Iancovici (Conservatorul din Maastricht) și Maria Kliegel (Hochschule für Musik und Tanz Köln). Din 2017, Benjamin este student al profesorului Jens-Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin.

În prezent, Benjamin Kruithof cântă la un instrument valoros din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian Giovanni Battista Guadagnini, pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin. În plus, el cântă cu un arcuș rar, realizat de celebrul făuritor de arcușe francez, François Xavier Tourte.

 Alexandru ILIE

alexandru ilieAlexandru ILIE este un dirijor și muzician român, născut în București, pe data de 3 august 1988. A manifestat interes și talent pentru muzică încă din copilărie, iar părinții săi l-au susținut în alegerea unei cariere muzicale. A urmat studii muzicale la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București timp de 12 ani. Apoi, a continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, absolvind cu succes în 2011, sub îndrumarea maestrului Petru Andriesei. A continuat să studieze și să se perfecționeze în domeniul dirijatului, obținând în 2013 diploma de absolvire a secției de Stilistică Dirijorală în cadrul studiilor de master, la clasa maestrului Horia Andreescu.

În căutarea continuă a dezvoltării profesionale, Alexandru ILIE a participat la prestigioase Masterclass-uri susținute de dirijori de renume, precum: Christian Badea, Enrique Garcia Asensio, Jin Wang, Mark Stringer, David Crescenzi, Christian Ehwald și Sigmund Thorp.

De-a lungul timpului, Alexandru ILIE a participat la mai multe concursuri de dirijat, obținând diferite premii și recunoaștere pentru talentul său, dintre care se pot aminti: Premiul al III-lea la concursul de dirijat din cadrul proiectului POSDRU în 2010; un an mai târziu a obţinut Premiul I la concursul festivităţii de încheiere a aceluiaşi proiect şi Premiul al II-lea la concursul pentru Bursa Dorel Paşcu, iar în anul 2014, Premiul pentru Cel mai bine clasat dirijor român la Concursul Internaţional “Jeunesses Musicales” ediţia a V-a. Anul 2018 a fost unul în care Alexandru ILIE a atins de fiecare dată etapele finale ale concursurilor la care a participat: Concursul Național de Dirijat „Ionel Perlea”, în cadrul căruia s-a clasat pe primul loc, obținând Trofeul „Ionel Perlea”, finalist și locul al V-lea la Concursul Internațional de Dirijat BMI și locul al III-lea la prestigiosul Concurs Internaţional de Dirijat “Jeunesses Musicales”. Pe plan extern, în anul 2016 a atins etapa semifinală în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn”, clasându-se pe locul al 5-lea dintr-un total de 240 de participanți, iar în anul 2022 a fost semifinalist al Concursului Internațional de Dirijat „Arthur Nikisch”.

Cu o vastă experiență și talent recunoscut, Alexandru ILIE este invitat frecvent în cadrul stagiunilor filarmonicilor din Cluj, Timișoara, Iași, Oradea, Satu-Mare, Tg. Mureș, Brașov, Bacău, Craiova, Botoșani, Ploiești, Pitești, Vâlcea, Târgoviște. De asemenea, el colaborează cu orchestre naționale de renume, cum ar fi Camerata Regală, Orchestra Operei Braşov, Orchestra de Tineret din Iaşi, Orchestra Concertino – Cluj, Orchestra Simfonica Bucuresti, Philarmonia Bucuresti, Orchestra Națională Electrecord, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și Orchestra Română de Tineret.

În paralel cu activitatea sa în muzica clasică, Alexandru ILIE demonstrează o pasiune pentru conceptele de tip „fusion”, aducând în fața publicului reinterpretări inovatoare, ce combină muzica clasică cu elemente din muzica pop-rock. În cadrul conceptului „pop-simfonic”, Alexandru ILIE colaborează cu o serie de artiști consacrați din lumea muzicii ușoare, precum Moga & Friends, Nico, Marcel Pavel, Andra, Ovidiu Anton și alții. De asemenea, el explorează genul „pop-rock-simfonic”, prin colaborări cu artiști de referință, precum Paula Seling, Iris, Holograf, Lupii lui Calancea și Pasărea Rock, aducând astfel în prim-plan reinterpretări incitante ale pieselor lor celebre. Pe lângă aceste colaborări cu artiști din muzica ușoară și pop-rock, Alexandru ILIE îndrăznește să transpună muzica lăutărească pentru orchestră, colaborând cu soliști cunoscuți în acest sector specific de activitate.

În prezent, Alexandru ILIE deține poziția de dirijor permanent la două dintre cele mai importante instituții muzicale din București: Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. De asemenea, el este fondator și co-fondator al unor ansambluri muzicale remarcabile, precum Camera Intermezzo, Corul Regal și VIBE Orchestra.


 

 

 

Categorie: Cultură
Etichete: Alexandru Ilie, Benjamin Kruithof, Festivalul Geroge Enescu, filarmonica
Distribuie:
Articolul anterior
Nici vorbă de importuri, pentru care există INTERDICȚIE europeană!
Articolul următor
Bărbați cercetați penal pentru încălcarea ordinului de protecție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie