[Consultare publică] Codul-cadru de etică și deontologie universitară. Sancţiuni pentru plagiatori și pentru universităţile în care sunt atestate titluri ştiinţifice obţinute cu încălcarea normelor de deontologie

cod etica si deontologie universitara proiect
Distribuie:

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede „sesizarea comisiei de etică universitară în vederea analizării modului în care şi-au îndeplinit obligaţiile legale angajaţii instituţiei de învăţământ, inclusiv referenţi sau conducători de doctorat care au coordonat elaborarea de teze de doctorat dovedite a fi plagiate”. Universităţile în cadrul cărora nu sunt respectate normele de etică şi deontologie la obţinerea documentelor şi titlurilor universitare pot fi sancţionate – de la avertisment public, până la retragerea unor acreditări sau chiar suspendarea dreptului instituţiei de învăţământ superior de a organiza susţineri de teze de abilitare pe o perioadă de la 1 la 3 ani. 

Este de notorietate cazul rectorului Universității „Aurel Vlaicu” Arad, Ramona Lile care, deși i-au fost dovedite plagiatele și a fost dată decizia de plagiat de către CNECSDTI în 28.01.2021, este încă „pe poziție”, mai având tupeul să candideze pentru al patrulea mandat de rector (vezi articole asociate). Rezultatul alegerilor din luna decembrie 2023 a fost invalidat de Ministerul Educației, Ramona Lile nu a fost confirmată rector prin Ordin al Ministrului Educației. Cu toate acestea, Ramona Lile a atacat în instanță acel ordin, acțiunea fiind înregistrată la Curtea de Apel Timișoara.


Documentul supus consultării publice are rolul de a stabili un set de norme de etică şi deontologie care să fie aplicat unitar la nivel universitar, prevede sancţiuni atât pentru universităţi, cât şi pentru cadrele universitare care coordonează teze de doctorat dovedite a fi plagiate.

„Pentru nerespectarea normelor de etică şi deontologie în obţinerea documentelor şi titlurilor universitare, Ministerul Educaţiei, pe baza unui raport întocmit de CNATDCU, poate lua următoarele măsuri: atenţionarea publică a instituţiei de învăţământ superior cu privire la aspectele constatate; sesizarea instanţei competente în vederea anulării rezultatelor concursului, respectiv a anulării atestatului de abilitare; sesizarea comisiei de etică universitară în vederea analizării modului în care şi-au îndeplinit obligaţiile legale angajaţii instituţiei de învăţământ, inclusiv referenţi sau conducători de doctorat care au coordonat elaborarea de teze de doctorat dovedite a fi plagiate, personalul implicat în organizarea concursurilor din instituţia de învăţământ superior sau a procedurii de acordare a atestatului de abilitare”, prevede unul dintre articolele proiectului de act normativ supus dezbaterii.

Documentul stabileşte şi alte sancţiuni pentru universităţile în care sunt atestate titluri ştiinţifice obţinute cu încălcarea normelor de deontologie.

Printre acestea se numără: suspendarea dreptului instituţiei de învăţământ superior de a organiza susţineri de teze de abilitare pe o perioadă de la unu la 3 ani; suspendarea dreptului instituţiei de învăţământ superior de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de conferenţiar şi profesor universitar pe o perioadă de la unu la 3 ani; retragerea acreditării domeniului din cadrul IOSUD (Instituţii organizatoare de studii de doctorat), ceea ce implică retragerea dreptului IOSUD de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi în domeniul respectiv; retragerea autorizaţiei de funcţionare provizorie a instituţiei de învăţământ superior.

Conform proiectului Ministerului Educaţiei, în cazul nerespectării normelor de etică şi deontologie universitară de către instituţia de învăţământ superior,

Ministerul Educaţiei poate monitoriza pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an instituţia de învăţământ superior, dar poate şi dizolva structurile de conducere responsabile, respectiv consiliul departamentului, consiliul facultăţii ori CSUD, sau elibera din funcţie  rectorul după consultarea senatului universitar. De asemenea, în caz de abateri, ministerul de resort are dreptul, conform proiectului, de a propune Guvernului iniţierea unui proiect de hotărâre sau lege, după caz, de reorganizare sau desfiinţare a instituţiei de învăţământ superior în cauză.

„În cazul nerespectării normelor de etică şi deontologie universitară de către instituţia de învăţământ superior, Ministerul Educaţiei poate lua următoarele măsuri:  monitorizarea pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an a instituţiei de învăţământ superior, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului educaţiei privind constituirea comisiei de monitorizare. Din comisia de monitorizare vor face parte cel puţin câte un reprezentant al ARACIS şi al CNEMU; dizolvarea structurilor de conducere responsabile, respectiv consiliul departamentului, consiliul facultăţii ori CSUD, sau eliberarea din funcţie a rectorului după consultarea senatului universitar; solicită ARACIS desfăşurarea unei proceduri de evaluare externă a calităţii cu privire la respectarea standardelor şi indicatorilor de performanţă; propune Guvernului iniţierea unui proiect de hotărâre sau lege, după caz, de reorganizare sau desfiinţare a instituţiei de învăţământ superior în cauză”, prevede unul dintre articolele Codulului-cadru de etică şi deontologie universitară.

AICI – integral, Codul-cadru de etică și deontologie universitară 


Citește și: 


 

Categorie: Știri
Etichete: CNATDCU, Codul-cadru de etică și deontologie universitară, ministerul educației, Ramona Lile
Distribuie:
Articolul anterior
[CRITIC GUEST] Ioan Matiuț: „Cum era să devin vecin cu Regele Charles al III-lea”
Articolul următor
Un bărbat de 28 de ani a decedat în urma unui accident pe A1, în apropiere de Nădlac

2 comentarii. Leave new

  • Duamnei Lile îi este foarte foame, trebuie să rămână pe funcții cu orice preț, că altfel își pierde privilegiile. Mă îndoiesc că lumea, inclusiv angajații universității, cunosc toate amănuntele acestor privilegii și avantaje pe care ea le are în funcția de rector, și nu este vorba doar de salariul uriaș, cu mult peste al celorlalți angajați ai instituției. Aceste avantaje sunt păstrate și prin frica indusă celorlalți, exact ca în regimurile totalitare

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tigari - contrabanda

Prins în trafic burdușit de țigări, un contrabandist notoriu din Sântana n-a mai scăpat ca la alte flagrante: 13.400 de pachete de țigarete netimbrate și două autoturisme i-au confiscat polițiștii de la SICE

[COMUNICAT DE PRESĂ] CONTRABANDĂ, PERCHEZIȚIE DOMICILIARĂ ȘI REȚINERE În cadrul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul…