[CRITIC GUEST] Alexandru Ovidiu Vintilă: „Așadar avem nevoie de zei ocrotitori”

vintila foto
Distribuie:

 

Alexandru Ovidiu Vintilă (n. 26 septembrie 1977, Suceava) este poet şi eseist. Doctor în istorie. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi şi preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni. Redactor-şef al revistei „Bucovina literară” şi membru în colegiile redacţionale ale publicaţiilor „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi) şi „Scriptum” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava.


Până în prezent a publicat următoarele cărţi:

caricatura de cretă, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2003 (apărută în 2004, Premiul Editurii Cartea Românească la Festivalul–Concurs de poezie „Porni Luceafărul…”, Botoşani, 2002; Premiul pentru debut al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, 2004; nominalizat la Premiul pentru debut în poezie al filialei ieşene a Uniunii Scriitorilor din România, 2004); miezonoptice. tradiţia rupturii, Iaşi, Editura Timpul, 2008 (Premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei, secţiunea poezie, 2009; un grupaj de poeme din acest volum a obţinut Premiul I în cadrul Concursului „Natale Oggi”, organizat de „Poesia Attiva”, Torino, decembrie 2008); cartea lui koch, Timişoara, Editura Brumar, 2009 (Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, secţiunea poezie, 2010).

La Editura Timpul din Iaşi, în 2011, a publicat viaţa preschimbată, un grupaj de versuri din această carte a obţinut Premiul pentru poezie Octavian Goga, Ciucea – Cluj-Napoca, 2010, precum şi Premiul Editurii Dagan, Paris, 2011.

La Editura Tracus Arte, în 2011, a publicat un volum de eseistică intitulat Demersul dialogic. Semne ale unei experienţe a înţelegerii (Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, secţiunea publicistică, 2012). Pe lângă acestea, a mai publicat tomul Traian Brăileanu. Întruchipările raţiunii. Fapte, idei, teritorii ale realităţii din interbelicul bucovinean, Bucureşti, Editura Paideia, 2012 (Premiul Restitutio al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi şi Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, ambele în anul 2013), precum şi monografia (teză de doctorat la origine) Traian Brăileanu. Dialectica unei istorii personale, Bucureşti, Editura Tracus Arte, 2013 (Premiul pentru studii interdisciplinare al Societății Scriitorilor Bucovineni și Premiul pentru studiu de istorie al Fundației Culturale a Bucovinei, ambele în 2014).

La editura bucureşteană Karth, un imprint Herg Benet, a publicat, în 2014, volumul de poezie intitulat obiecte psihice. În 2017, i-a apărut la Editura Eikon o carte de eseistică, Poetici ale sinelui. Faptul-de-a-fi-în-modul-cel-mai-propriu (Premiul pentru eseu, istorie și critică literară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, 2018).

În anul 2017 primește Premiul pentru critică literară al revistei „Convorbiri literare”. La finele anului 2019, la Editura Charmides, i se va tipări volumul de poezie, Transparența unui popor de foci (Premiul Nicolae Labiș al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași și Premiul pentru poezie al revistei Ateneu, ambele în 2020).

În 2021, tot la Editura Charmides, publică volumul de poezie intitulat Insectele imperiului [câte ceva despre orbirea șamanilor] (Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, 2022). La Editura Eikon, în anul 2022, îi apare o nouă carte de poezie, Iglu.

Cel mai recent volum al autorului e Magicul cirucumstanțial. Fețe și suprafețe – lecturi și relecturi din literatura modernă și contemporană, Iași, Editura Junimea, 2023.


Poezia lui Alexandru Ovidiu Vintilă e dăltuită într-un material preluat din memoria și conștiința unui creator mai degrabă discret și echilibrat care are simțul măsurii și al autocenzurii. El reușește prin aceste calități – care lipsesc în ultima vreme din peisajul publicistic – să ofere o
imagine panoramică și esențială a liricii sale, văzută ca o ieșire la lumină a părții abisale din om. Sunt imagini care conduc spre un limbaj al tăcerii, invocat simbolic, de natură să extindă orizontul poeziei, ca discurs revelator și metafizic.


Maki Haku

Prin dreptul ochilor noștri
nu ninge

doar crește un vis exorbitant

și devenea clar că
o asemenea frumusețe emana
de la albastrul de aragonit
al cerului

știam foarte bine

mă plimbam pe unul dintre podurile budapestei
cu un rucsac roșu în spate

mă simțeam fericit și liber

precum
interpreții unui mare
spectacol de music-hall

inima mea bătea la unison cu inima lor
inima lor imortaliza și
glorifica un
indefinibil altceva

apoi

nimic –

doar Dumnezeu –

și în uriașa Lui mărinimie și dragoste pentru noi

ne veghea

cu adevărat –

cu adevărat

vulpile argintii țipau insuportabil/

vedeau
tot

ce nu
se poate vedea


Așadar avem nevoie de zei ocrotitori

Putem observa că
alimentarele de cartier au dispărut

în treizeci de ani și
până în prezent

când granițele mentale
și condițiile de trai
s-au schimbat

și cerurile se amestecă
odată cu lumea

oriunde am fi avem nevoie de
zei ocrotitori

(care să orchestreze simfonia progresului
veșnic)

uneori nu ne îndoim de nimic

o tânără soție iubește enorm o pisică albastră

povestea ei e atât de
alambicată

pare o viziune de anvergură a unui dumnezeu
care ne gândește cu o seriozitate
exactă

în parcul cu lei
tata
a primit
un buchet de flori

și întotdeauna și-a amintit despre vizita sa
în republica sovietică socialistă estonia

la tallinn
a aflat cum e să fii viu
într-o vreme îndeosebi
tenebroasă

și între timp prețul aurului a crescut

acum i-au rămas tatălui meu doar poveștile
la persoana întâi

un discurs politic
specific

întregul univers casnic

și sentimentul că
în general
se spun
mult prea multe
lucruri
și nimic


Pentru

despre asta e vorba:

înflăcărarea post-umană
plus cireașa de pe colivă

așezată
cu zel
de unul
dintre
cei
șapte
magnifici


 

Categorie: Cultură, [CRITIC GUEST]
Etichete: Alexandru Ovidiu Vintilă, eseistică, literatură, poezie, scriitor
Distribuie:
Articolul anterior
Institutul „Marius Nasta” București – Patru medici reținuți sub acuzația de luare de mită
Articolul următor
Dr. Viorel Dejeu, primul medic din Europa acreditat în Chirurgie Bariatrică Revizională, specifică pentru cazurile cu complicații și risc crescut  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie