Publicăm acest material pe care l-am primit în format electronic (după mai multe discuții telefonice prealabile) exact așa cum apare aici, ca introducere la o investigație mai largă pe care o avem în vedere de mai multă vreme privind abuzurile (în serviciu dar și de altă natură… mai violentă) care se petrec în Primăria Comunei Tauț și sub tutela ei nu de ieri, de azi… dar de ieri, de azi din ce în ce mai „săritoare în ochi”, mai „pe față” și, mai ales, mai păguboase pentru localnici.
E o introducere destul de „soft” la ce urmează… și e bine că vine chiar din partea unui cetățean cu domiciliul acolo, care știe mai bine decât noi… decât oricine care nu e de acolo ce se întâmplă la el în comuna cu 4 sate întinse pe 10617 de hectare (80% „semi-sechestrate” în litigiul juridic dintre DNA și familia Colțeu), 2177 locuitori (din care 98,7% români, 0,2% maghiari, 0,4% rromi, 0,5% ucrainieni şi 0,2% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată).
(colaj foto: Comunitatea Tauț, Nadăș, Minișel, Minișul de sus)
………………………………………………
Curtea de Conturi a României constată la UAT Tauț prin DECIZIA nr. 87 din 18.11.2022 următoarele abuzuri ale Primarului Lela Florin:
Primarul Lela Florin se îmbogățește nejustificat din banii contribuabililor suplimentându-și prin propria Dispoziție de primar nr.67 din 01.09.2021 începând cu luna august a anului 2021, stabilind propriul salariu la 8920 lei/lună și al viceprimarului la 6690 lei/lună, cauzând Comunei un prejudiciu cert de 15.806 lei.
Totodată Curtea de Conturi constată că primarul Lela Florin, în calitate de ordonator principal de debite, nu păstrează Registrul Agricol în conformitate cu prevederile legale, respectiv nu dispune reînnoirea o dată la 5 ani, în vederea realizării corespondenței atât cu poziția din registrul agricol pentru perioada anterioară, cât și cu numărul din rolul nominal unic atribuit fiecărui contribuabil. Cauzând un prejudiciu comunei Tauț prin neînscrierea imobilelor în Registre și prin urmare neîncasarea impozitelor aferente acestor imobile.
Din surse proprii am aflat că Primarul Lela Florin procedează exact invers:
el însuși dispune să nu fie înscrise imobilele cetățenilor în Registrul Agricol și Registrul Fiscal potrivit art. 6 (3) din Ordinul nr.25/2020 publicat în Monitorul Oficial nr. 307 din 13.04.2020 și, mai mult, dispune ștergerea din Registrele Agricole si Registrele Fiscale a imobilelor după bunul plac. Aceste nereguli au fost constatate de Curtea de Conturi a României, acordându-se un Termen de remediere stabilit până la data de 28.04.2023. conform Auditului CCR 17.02.23.
În concret, am primit material probator din care rezultă că primarul Lela Florin încalcă obligația de a înscrie în Registrul Agricol a suprafeței de 22,0567 ha teren agricol arendat,
posedat, lucrat și ulterior cumpărat de fermierul Bădoiu George Vichente, potrivit art. 6 (3) din Ordinul nr.25/2020, conform declarație notariala 627/17.05.2022 date de fermierul Bădoiu George la BIN Fildan Teodor. Anul trecut acesta susține că pe campania 2022 în urma refuzului Primarului Lela Florin de a trece în Registrul Agricol a suprafeței de 22,0567 ha și prin urmare neeliberarea Adeverinței APIA pe această suprafață lucrată de fermier a cauzat acestuia o pagubă de aproximativ 25000 lei.
Primarul Lela Florin comite în continuare abuzuri față de același fermier și dispune ștergerea nelegală din Registrul Agricol și Registrul Fiscal a suprafeței 135,47 ha teren agricol lucrat, posedat și cumpărat de fermier, pe motivul că nu este încă trecut în Cartea Funciara. In acest sens nu s-a schimbat Legea de anul trecut.
Prejudiciul cauzat comunei Tauț constă în neîncasarea impozitului pentru suprafața respectivă de teren agricol
Prejudiciul cauzat fermierului prin ștergerea din Registrul Fiscal a terenului constă în împiedicarea acestuia de a se înscrie în Cartea Funciara, Primăria neputând elibera un certificat fiscal pe un teren scos din Registrul Fiscal.
Prejudiciul cauzat fermierului prin ștergerea din Registrul Agricol și neeliberarea Adeverinței APIA (obligatorie pentru depunerea cererii la APIA) constă în împiedicarea acestuia de a obține subvenția pe diferența de 135,47 ha, prejudiciu care se ridică la aproximativ 170.000 lei. Suprafața pentru care s-a încasat impozit in 2023, de 9,98 ha intabulate a rămas în Registrul Agricol și Registrul Fiscal, pentru care s-a eliberat Adeverința APIA. Fermierul face proba cu Patrimoniu 2022 145,25 ha si 2023 pe 9,98 ha si Adeverința APIA 2022 145,25 ha si 2023 9,98 ha, Cerere Adev. APIA 2023.
Iată și declarația fermierului păgubit:
„Sunt posesor de teren în baza Legii 7/1996, a peste 150 hectare în comuna Tauț, sat Minișul de Sus. Cumpărând la notar prin procurile speciale de vânzare terenul care a fost înscris în Registrul Fiscal și Registrul Agricol în Patrimoniul Fiscal începând cu anul 2014.
Până anul trecut nu au existat probleme. Parcelele lucrate, cumpărate, posedate și înscrise în Patrimoniul Fiscal și Registrul Agricol de subsemnatul se pot vinde de mine în baza procurilor speciale încheiate cu foștii posesori/utilizatori, proprietari extratabulari în baza titlurilor de proprietate eliberate pe raza loc. Minișul de Sus, care fiecare în parte a «încasat intreg prețul vânzării agreat de către aceștia.
Nu au avut nicio pretenție de nicio natură nici prezentă nici viitoare în ceea ce privește terenul vândut», precum se menționează în fiecare procură specială în parte. Reclamantul nu solicită Primăriei Tauț recunoașterea proprietăți asupra terenurilor cumpărate, precum greșit se interpretează, ci solicită recunoașterea posesiei și prin urmare eliberarea adeverinței fiscale și adeverinței de posesie pentru toate parcelele înscrise în Patrimoniul Fiscal Nr. 3780/16.03.2022, adeverințe necesare potrivit Art.9, Art 34 si Art 35 din Regulamentul din 07.01.2020 ANCPI pentru înscrierea posesiei în Cadastru.
Ca o paranteză, în baza unor acte notariale identice, procuri speciale s-a înscris posesia în Cadastru pentru toate parcelele cumpărate, utilizate și posedate de subsemnatul reclamant în localitatea Șiștarovăț. Depun un extras CF ca exemplu, e greu de crezut că aceeași lege se aplică complet diferit în două comune din același județ”.
Omul a depus și o PETIȚIE la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a Camerei Deputaților:
Primarul comunei Tauț, Florin Lela:
„George Bădoiu nu are actele făcute pe cale legală. El are procuri speciale pe care trebuie să le ducă la îndeplinire. Avem trei dosare cu el în judecată. El în proprietate are 9 hectare și ceva, pe celelalte nu are acte. Nu poate să fie proprietar cu o procură. Nimeni nu se opune, dar trebuie să intre în legalitate”, a declarat primarul comunei Tauț.
Spețe identice care au făcut obiectul unor litigii ale unor persoane care se află în exact situația fermierului din Tauț și care au apărut, în ultima vreme, în presa din toată țara:
- Mesaj disperat către Primărie: Solicit de urgență eliberarea adeverinței APIA pe toată suprafața din Registrul agricol! (https://www.agroinfo.ro/politic/mesaj-disperat-catre-primarie-solicit-de-urgenta-eliberarea-adeverintei-apia-pe-toata-suprafata-din-registrul-agricol)
-
Cum a reuşit un fermier să obţină despăgubiri uriaşe de la primăria care a refuzat să-i dea o adeverinţă (https://adevarul.ro/stiri-locale/suceava/cum-a-reusit-un-fermier-sa-obtina-despagubiri-2127391.html)
- Primarul care a inventat noi reguli ca să nu dea fermerilor adeverințe APIA (https://agrointel.ro/188145/caz-primar-liviu-tomulea-adeverinte-apia/)