De ce este 1 Aprilie Ziua Păcălelilor? Semnificație, tradiții, obiceiuri și superstiții

aprilie
Distribuie:

Ziua de 1 Aprilie, cunoscută sub numele de Ziua Păcălelilor sau Ziua Farselor, este una în care oamenii din întreaga lume se distrează păcălindu-se reciproc.


Obiceiul de a organiza farse inofensive, precum programarea la întâlniri fictive sau alte glume similare, este o tradiție îndelungată, care se regăsește încă din secolul al XVI-lea în multe țări europene.

În ceea ce privește originea acestei tradiții, se spune că Ziua Păcălelilor a început în 1582, când Franța a adoptat calendarul gregorian în locul calendarului iulian, așa cum a fost cerut de Conciliul de la Trento în 1563. În calendarul iulian, precum și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Cei care nu au fost informați despre schimbarea calendarului sau nu au realizat că noul an începe acum pe 1 ianuarie au continuat să sărbătorească tradițional în ultima săptămână din martie până pe 1 aprilie. Aceștia au devenit subiectele unor farse și glume, fiind „păcăliți de Aprilie”, în conformitate cu această tradiție.

În multe culturi, există și superstiții legate de Ziua Păcălelilor.

Se spune că aduce ghinion să nu participi la nicio farsă în această zi și că cei care nu se alătură distracției ar putea avea ghinion în cursul anului care urmează. Pe lângă farsele și glumele obișnuite, există și tradiții specifice în anumite țări sau regiuni, cum ar fi trimiterea la „păcăliți” sau „victime” ale farselor.

În această zi plină de glume și farse, există numeroase credințe și obiceiuri care își au rădăcinile în vechile tradiții românești.

Potrivit unei superstiții larg răspândite în România, păcăleala de 1 aprilie trebuie să fie făcută înainte de ora 12:00. Se spune că farsele desfășurate după această oră pot aduce ghinion celui care le-a pus în practică. O altă credință populară interzice căsătoriile în Ziua Păcălelilor, susținând că acestea sunt sortite eșecului sau că soțul va fi „sub papuc” pentru tot restul vieții.

În cultura românească, există și o tradiție care spune că, dacă nu păcălești pe nimeni de 1 aprilie, vei fi tu cel păcălit până la următoarea Zi a Păcălelilor. De asemenea, se mai crede că atunci când o fată frumoasă reușește să te păcălească în această zi, ar trebui să o iei de soție sau, cel puțin, să devii prietenul ei.

Există și credințe pozitive legate de Ziua Păcălelilor: copiii născuți în această zi sunt considerați a fi norocoși și vor avea succes pe aproape toate planurile, cu excepția jocurilor de noroc, care le-ar putea ruină viața.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: 1 aprilie, Ziua Pacalelilor
Distribuie:
Articolul anterior
În primele 2 luni din 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut la nivel național. Cazurile raportate în această perioadă indică 9.428 de agresori și 9.810 victime
Articolul următor
[CRITIC GUEST] Monica Tonea: „Vânzătorul de zmeură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie