Despre MAREA CORUPȚIE – Episodul III. SPAȚIILE VERZI și alte „găuri negre” din „Universul firmelor de casă”… sau cum arată „Aradul frumos” de la ferestrele celor ce numără banii pe „proiecte”

rlsv arad4
Distribuie:

 

Nu poți avea o imagine de ansamblu a spațiilor verzi din Arad dacă nu ai trecut, măcar o dată pe an în ultimele decenii, de limita plăcuțelor pe care scrie Arad, la ieșirile din municipiu. Nu poți compara o poveste servită reîncălzită despre spații verzi cu realitatea altor orașe (unele atât de aproape de noi) care se pot lăuda cu parcuri în adevăratul sens al cuvântului. Se pot lăuda cu zonele verzi nu numai ca suprafață, ci cu tot ce implică: integrare urbană, peisagistică inedită, întreținere, amplasament, atmosferă boemă, activități pentru toate vârstele etc.
Aradul are spații verzi mai mult pe hârtie și în decontările primăriei, după calculele făcute de un singur om… de același om, Gheorghe Falcă. După valoarea „investițiilor” putem concluziona că, cel puțin pentru el însuși și pentru firmele de casă, la matematică stă puțin mai bine decât la gramatică – dar din păcate matematica sa a afectat exclusiv bugetul local, confortul arădeanului de rând, estetica unui oraș altădată boem… spiritul acestui loc.
Nici în acest episod nu facem altceva decât să punem cap la cap, cronologic, informații la care se poate avea acces pe site-ul oficial al primăriei Arad, informații și sume din comunicate și din diverse articole de presă din perioada 2010-2020. O sinteză despre o altă fâșie de corupție prin care s-au scurs zeci de milioane de euro din bugetul Aradului care să ne ajute să tragem o linie matematică, tranșantă, fără interpretări pentru că o cifră (o sumă) e mai mult decât orice concluzie mai ales atunci când realitatea se vede cu ochiul liber.

În 2011  – Elaborarea Registrului local de spații verzi ca un sistem informațional de tip GIS a costat 415 803,87 EURO, după ce în 2009  au mai fost plătite servicii de elaborare registru local de spații verzi ca un sistem informațional tip GIS (de această dată către SC GISCAD SRL) în sumă de 19. 990,87 EURO (conform centralizărilor de achiziții de pe pagina HartaBanilorPublici.ro). 

Cadastrul verde al Municipiului ARAD – Registrul Spaţiilor Verzi – articol din anul 2011:

„Primăria Arad a adjudecat licitaţia pentru elaborarea unui sistem complex privind evidenţa spaţiilor verzi. Deşi licitaţia a fost programată pentru luna decembrie a anului trecut şi a fost adjudecată la finele lunii ianuarie, anunţul câştigătorului licitaţiei s-a făcut abia acum. La licitaţie s-au depus patru oferte, câştigătoare fiind desemnată cea a unei firme specializate din Bucureşti: S.C. THEOTOP S.R.L.

În octombrie 2010, Primăria Arad anunţa faptul că are de gând să plătească aproape două milioane de lei pentru spaţiile verzi din municipiu. Nu pentru crearea efectivă de spaţii verzi, ci pentru realizarea unui inventar: „Elaborarea registrului local de spaţii verzi ca un sistem informaţional de tip GIS”. Pentru inventarierea spaţiilor verzi din oraş, Primăria a anunţat că este dispusă să plătească 1,8 milioane lei.

Se are în vedere inventarierea unei suprafeţe de spaţiu verde estimată la aproximativ 900 de hectare din intravilanul localităţii cuprinzând cartierele municipiului Arad. Excepţie face cartierul Alfa şi parţial cartierul Aurel Vlaicu, care deja au fost inventariate. Contractul de servicii de cartografiere a zonelor urbane are o durată de şase ani (72 de luni). Valoarea contractului este de-a dreptul impresionantă: 1.774.193,55 lei (fără TVA), sumă care nici măcar în urma numărului important de oferte nu a fost redusă. La aşa sume vehiculate, nici garanţia de participare la licitaţie nu este de neglijat: 17.742 lei (1% din valoarea contractului). Primăria precizează faptul că anual se va emite comandă pentru inventarierea de suprafeţe verzi, în funcţie de sumele alocate în buget, şi că plata serviciilor prestate se va face în baza facturilor emise de prestator.

Planuri pentru parcuri şi grădini

Firma bucureşteană va trebui să inventarieze, pe parcursul a şase ani, toate spaţiile verzi: spaţii verzi publice cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri, fâşii plantate), spaţii verzi publice cu folosinţă specializată, cele pentru agrement (baze de agrement, poli de agrement, complexuri şi baze sportive), spaţii verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă, culoarele de protecţie faţă de infrastructura tehnică, pădurile de agrement etc. Registrul local al spaţiilor verzi va cuprinde un set de date, informaţii şi planuri privind identificarea terenurilor definite ca spaţii verzi şi a celor degradate, posibil de a fi reabilitate ca spaţii verzi (cu identificarea stării de viabilitate a vegetaţiei de pe aceste terenuri, a caracteristicilor ei, a indicilor de cantitate şi calitate aferenţi).

Inventarierea

Potrivit datelor din caietul de sarcini, „registrul local al spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor se constituie ca o componentă a unui sistem informaţional de evidenţă şi inventariere sistematică a terenurilor din intravilanul localităţilor definite ca spaţii verzi.Inventarierea se realizează sub aspect tehnic, economic şi juridic, precum şi sub aspectul descrierii şi stabilirii caracteristicilor cantitative şi calitative ale vegetaţiei de pe aceste terenuri”.

Hărţi în format electronic

În urma derulării contractului, Primăria va dispune de planuri şi hărţi, în format digital, cuprinzând terenurile definite ca spaţii verzi, va avea un sistem informaţional cu date şi informaţii specifice privind speciile de arbori şi vegetaţia existentă şi soluţii de reabilitare a spaţiilor verzi degradate.

rlsv arad5

THEOTOP SRL – VALERIU MIHALACHE – Profilul firmei prevede elaborarea unor planuri topografice, cartografie digitală, hărți tematice sau cadastru imobiliar. La finalul lui 2011, firma deținută de Valeriu Mihalache (la acea vreme consilier general al capitalei și apropiat al lui Sorin Oprescu) a câștigat un contract de 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro) chiar cu Primăria Capitalei, pentru un proiect care prevedea crearea unui „cadastru verde” al Bucureștiului, adică un sistem informatic de înregistrare și de evidență a spațiilor verzi, aflate pe teritoriul intravilan și despre care Curtea de Conturi a constatat la un moment dat că a fost un eşec, întrucât s-au cheltuit degeaba banii publici. Această „inutilitate” nu a împiedicat mai multe administrații locale din toată țara să contracteze astfel de lucrări cheltuind milioane de euro și, evident, Aradul nu putea lipsi de pe această listă a celor care au cheltuit aiurea banii publici.

În 2015 s-a anunțat finalizarea registrului verde – conferință de presă Gheorghe  FALCĂ. Potrivit specialiştilor care au elaborat registrul verde, Aradul are 129.297 de arbori, adică 0,7 arbori pe cap de locuitor (n. red. avea la momentul 2015). Au fost număraţi toţi copacii, nu doar cei de pe domeniul public, ci şi cei din curţile oamenilor, statistica incluzând la toate categoriile atât domeniul public, cât şi cel privat al oraşului, inclusiv cimitirele și o parte din Pădurea Ceala. Mai mult, și la momentul 2015 Gheorghe Falcă „trăgea de urechi” arădenii…

rlsv arad4

Din cei 129.297 de arbori, 1.111 sunt mai bătrâni de 80 de ani, iar 34 mai înalţi de 20 de metri. Per total, în municipiu, spun cei care au elaborat studiul, sunt 219 specii de arbori, dar, din păcate, spune Gheorghe Falcă, „cu unele specii nu ne putem mândri pentru că nu ar trebui să intre în categoria oraşelor precum Aradul” (plopii şi salcâmii fiind trecuţi la capitolul „specii cu care nu ne putem mândri”). Ba, mai mult, din cei peste 100.000 de arbori, nu mai puţin de 35.000 sunt… pruni, o statistică care ar cam trebui să ne dea de gândit. Au fost număraţi aici toţi copacii, nu doar cei de pe domeniul public, ci şi din curţile oamenilor (n.red. apreciem că majoritatea, având în vedere că Aradul are multe cartiere de case!), statistica incluzând la toate categoriile atât domeniul public, cât şi cel privat al oraşului.

După prezentarea pe scurt a acestor cifre, concluzia edilului local devenea evidentă: „E clar că Aradul este un oraş verde, căci avem 85,71 mp de spaţii verzi pe cap de locuitor! Ceea ce trebuie să discutăm este problema calităţii acestui spaţiu verde. Aici avem probleme. Şi trebuie, în plus, să ne punem întrebarea: ce fel de pomi vrem să avem în oraş: plopi, pruni, salcâmi, corcoduşi? Sau să avem un spaţiu verde de calitate, cu plante şi arbori ce se potrivesc unor oraşe occidentale? Iar calitatea spaţiului verde din oraş o ridică atât primăria, cât şi locuitorii oraşului, în zonele din vecinătatea locuinţelor lor. Toţi trebuie să fim atenţi la verdele din jurul nostru”, a punctat Falcă la acea vreme.

Așa că, am putea spune că din start s-a pornit cu stângul în această „statistică” din moment ce au fost incluși toți copacii și pomii fructiferi, inclusiv cei din grădinile și curțile oamenilor, din zona cartierelor de case.

Tot în anul 2015 Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, anunța intenția să investească suma de 8,9 milioane de lei pentru întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi, plantarea arborilor, amenajările de spații verzi în scuaruri și adiacent carosabilului din cartiere – mai jos un comunicat de presă din 2015

„Cele mai importante lucrări se vor executa în acest an, în cartierele Gai și Bujac ale municipiului, în fiecare dintre acestea urmând a se amenaja câte un parc nou și, respectiv spații verzi în scuaruri”, a precizat primarul Gheorghe Falca.

Primele investiții vor fi alocate amenajării pentru două parcuri de cartier, care vor avea o suprafață totală de 24.500 mp, promite edilul Aradului. Parcul din cartierul Gai va fi amenajat pe un teren din zona Bisericii Ortodoxe Sârbe, având o suprafață de 17.800 mp, tema parcului fiind inspirată din istoricul acestui cartier. Parcul va fi îngrădit cu gard viu, proiectul având prevăzută realizarea unui loc destinat unor întâlniri de grup, cu alei, avându-se în vedere de asemenea plantarea de vegetație din diferite categorii, compoziții florale, arbuști pitici și de talie medie.

Parcul din cartierul Bujac, care va fi amenajat într-o zona de case particulare, va avea o suprafață de 6.790 mp. El va fi destinat în primul rând tinerilor din acest cartier, dar va avea și o zonă destinată celor vârstnici. De asemenea, în acest an este prevăzută și amenajarea de spații verzi în scuaruri, în Piața Bujac și Piața Gai, pe o suprafață de circa 26.000 mp.

Lucrările ce se vor executa aici vor consta în pregătirea și curățarea terenului, completarea cu pământ unde este cazul, nivelarea terenului și gazonarea acestuia, plantări de arbori din soiuri de foioase și de conifere. De asemenea, se vor achiziționa arbori pentru completarea aliniamentelor stradale și realizarea de plantări în parcuri, acest lucru fiind impus de faptul că, în ultimii ani au fost tăiați foarte multi arbori uscați sau a căror stare vegetală impunea acest lucru.

Spațiile verzi din municipiul Arad au o suprafață totală de aproape 1,256 milioane metri pătrați, pentru amenajarea și întreținerea acestora fiind încheiate contracte de prestări servicii cu SC Gospodărirea Comunală SA Arad și respectiv SC ‘Universul Verde’ SRL Arad”, – insista la acea vreme primarul Gheorghe Falcă.

În anul 2017 – 1.300. 000 euro pentru instalaţii de irigat spaţii verzi în municipiu din care aproape 80.000 Ron doar pentru sistemul de irigaţii aferent fâşiei de teren din faţa Liceului Moise Nicoară, pe care chipurile, administraţia locală îl evaluează la 747 mp

„Astăzi, consilierii municipali ai PNL Arad au legitimat prin vot unul dintre cele mai mari jafuri pe bani publici din era Falcă. În ciuda opoziţiei echipei social-democrate din CLM, consilierii liberali au ridicat în mod complice mâna pentru ceea ce putem numi o veritabilă devalizare a arădenilor sub pretextul implementării unor instalaţii de irigat spaţii verzi în municipiu. Noi cunoaştem apetenţa primarului Falcă pentru iarba de calitate, însă să arunci în mod banditesc 1.300.000 Euro pentru nişte amenajări mai degrabă virtuale, constituie un afront la adresa bugetului local, un adevărat atentat la buzunarele arădenilor.  Astăzi, vin cu cifre concrete şi spun opiniei publice că edilul s-a gândit să aloce o sumă usturătoare, aproape 80.000 Ron doar pentru sistemul de irigaţii aferent fâşiei de teren din faţa Liceului Moise Nicoară, pe care chipurile, administraţia locală îl evaluează la 747 mp. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că acelaşi Gheorghe Falcă ne crede atât de naivi încât să ne închipuim că este capabil să înghesuie 16.000 mp de gazon în zona Biserica Sârbească-Gai şi în spaţiul aferent buclei de tramvai. Şi, atenţie! Totul la un cost al irigaţiilor în acel perimetru de aproape 854.000 Ron. Pot să vă dau oricâte exemple de acest fel, concluzia este doar una, preţurile sunt umflate masiv, la fel cum extrem de scump şi irelevant este şi studiul de fezabilitate, întocmit de către una dintre firmele de casă ale primarului.” – este reacția consilierului local Beniamin Vărcuș la data de 9 mai 2017, după o ședință cu scandal în CLM.

Februarie 2018 – Extras din raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre al primăriei Arad- suprafața întreținută în Municipiul Arad este de 1.096. 000 mp. Această suprafață a fost împărțită în 5 obiective ( I,II,III,IV,V). Ca urmare a procedurii de licitație publică au fost atribuite către trei societăți : SC Gospodăria Comunală Arad SA , SC Universul Verde SRL și SC Rogera SRL. În luna aprilie pentru trei obiective va expira contractul de prestări servicii de întreținere a acestora. Pentru a asigura continuitatea serviciului de întreținere și amenajare spații verzi autoritatea publică se poate folosi de prevederile art. 31 din Legea 98 /19 mai 2016, de a atribui serviciul prin încredințare directă la societatea SC Gospodărirea Comunală SA, având în vedere că operatorul este o societate cu capital 100% al Municipiului Arad (cu un singur acționar) .

Cum elocvent puncta, încă din 2013, prof. univ. dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu într-un articol publicat de Asociația Peisagiștilor din România, , “UNIVERSUL VERDE” AL LOR ÎL FACE CENUŞIU PE AL NOSTRU și, din păcate, încă este valabil…

Începând cu anul 2010, o companie din Arad, despre care mai multe surse locale afirmă că este apropiată de conducerea Primăriei Municipiului Arad, primește fără licitație contracte privind amenajarea și întreținerea spațiilor verzi în centrul orașului condus de Gheorghe Falcă. Unul dintre aceste contracte a făcut, anul trecut, obiectul unui raport al Curții de Conturi, care a concluzionat că municipalitatea a plătit către această societate, nelegal, peste 70.000 de lei. Firma în cauză a fost implicată, în anul 2012, în defrișarea unor arbori seculari din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, fapt reclamat de un fost deputat, inclusiv autorităţilor de control. Anul acesta, compania în cauză a mai primit încă un contract de la primăria lui Falcă, în valoare de aproximativ un milion de lei fără TVA, tot fără licitație, prin negociere directă. Astfel, firma cu pricina se ocupă, în mod exclusiv, de spațiile verzi aflate în zona centrală a Municipiului Arad.

Conform celor patru anunţuri de atribuire publicate de Primăria Municipiului Arad pe SEAP, instituția condusă de edilul Gheorghe Falcă nu neglijează absolut deloc spațiile verzi din orașul pe care îl păstorește. În 27 ianuarie 2011, Primăria Municipiului Arad a negociat direct, fără să publice în prealabil un anunț de participare, un contract vizând amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, în Obiectivul „IV” din localitate. Este vorba de zona centrală a Aradului (bd. Avram Iancu, Piața Romană, Calea Romanilor). Conform anunțului de atribuire, procedura negocierii directe a fost aleasă de autoritatea contractantă deoarece contractul viza lucrări și servicii noi’, constând într-o repetare a unor servicii și lucrări deja existente. Prețul de pornire al negocierii a fost, la vremea respectivă, de 588.235,3 lei fără TVA, iar valoarea finală a contractului s-a ridicat la 181.129,03 lei fără TVA. Singura firmă care a depus o ofertă, considerată de către autoritatea contractantă și admisibilă, a fost aceea a SC Universul Verde SRL Arad, care, în 27 ianuarie 2011, a și fost declarată câștigătoare. Universul verde şi negocierea directă În 2013, relația companiei SC Universul Verde SRL cu Primăria Municipiului Arad a fost reluată. De această dată, municipalitatea a organizat o licitație deschisă pentru încheierea unui contract având ca obiect „contractarea de servicii de amenajare și întreținere a spațiilor verzi în municipiul Arad – Obiectivele I și V”, pentru o perioadă de șase luni. Lotul 2 al acestui contract, vizând Obiectivul V, a fost adjudecat de aceeași companie SC Universul Verde SRL, care a oferit un preț de 685.483,87 de lei fără TVA. Zona vizată cuprinde Piața Sporturilor, Parcul Europa, Ștrandul Neptun, Faleza III și zonele industriale Vest, Sud și Est. O sumă identică a fost licitată și câștigată de către SC Green City Andliv SRL Timișoara, care a adjudecat lucrări similare aferente Obiectivului I.

În 25 mai 2015, Primăria Municipiului Arad a decis să reorganizeze o procedură de negociere directă pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, în Obiectivul IV din municipiul Arad, contractând astfel, potrivit documentelor aferente, servicii de arhitectură, servicii de inginerie, servicii integrate de amenajări urbane, servicii de arhitectură peisagistică, servicii conexe de cercetare științifică și servicii de testare și analiză tehnică. Prin aceeași procedură a negocierii directe, contractul a fost atribuit singurei entităţi private care a depus o ofertă, anume SC Universul Verde SRL Arad. Interesant este că valoarea inițială pe care autoritatea contractantă s-a arătat dispusă să o cheltuiască pe aceste lucrări este identică cu valoarea ofertată de SC Universal Verde SRL, respectiv de 967.741,13 lei fără TVA. La doi ani după parafarea acestui contract, SC Universul Verde SRL a primit de la primăria lui Gheorghe Falcă un al patrulea contract, în valoare tot de 967.741,13 lei fără TVA, pentru continuarea lucrărilor în zona de interes a Obiectivului IV. Contractul a fost atribuit, de asemenea, fără licitație, prin negociere directă, în data de 3 mai 2017. Nefiind vorba de contracte atribuite prin licitație, singura documentație tehnică la care am avut acces, referitoare la tipul de lucrări și servicii contractate de Primăria Arad de la SC Universul SRL, s-a regăsit în caietul de sarcini aferent licitației din anul 2013. Cu acest prilej am aflat că municipalitatea era interesată, în derularea acestor contracte, de salubrizarea spațiilor verzi (parcuri, scuaruri, zone verzi adiacente carosabilului, inclusiv scuarurile aflate între ansamblurile de clădiri și cele aferente firmelor private). Operațiunea constă în pregătirea terenului pentru plantarea gazonului (inclusiv prin defrișări și tăieri de arbori), instalarea gazonului, udatul terenului cu furtunul, întreținerea peluzelor gazonate, plantarea de arbuști ornamentali, flori și plante perene. Firma, preluată de Claudia Precup de la un italian SC Universul Verde SRL este o companie deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerţului, de către o anume Claudia Teodora Precup, domiciliată în Arad, în calitate de asociat unic. Aceasta deține în întregime capitalul social al companiei și are și calitatea de administrator încă din anul 2011, după ce fostul ei asociat, italianul Silvano Morelli, a decis să-i cedeze româncei jumătate din acțiunile la această societate, cu titlu gratuit. Firma care beneficiază de contractele Primăriei Arad aferente întreținerii spațiilor verzi din zona centrală a făcut parte, până în 2011, dintr-un consorțiu românesc cu investitori italieni ce activează în zona horticulturii. Astfel, potrivit unei încheieri de la Registrul Comerțului din data de 2 iunie 2011, aflăm că patroana SC Universul Verde SRL a făcut parte din structura acționariatului unei alte companii, pe nume SC Vigneto Consult SRL, deținând 50% din capitalul social, alături de același italian Silvano Morelli. Însă în vara anului 2011, arădeanca Claudia Teodora Precup a decis, în compensație pentru cedarea gratuită a acțiunilor la SC Universul Verde SRL din partea italianului, să-i întoarcă acestuia gestul și să-i cedeze, cu titlu gratuit, toate acțiunile pe care le deținea în SC Vigneto Consult SRL. De altfel, SC Universul Verde SRL Arad și SC Vigneto Consult SRL (devenită, între timp, SC Vitepex Consult SRL) dețineau acțiuni în cadrul unei alte companii arădene, pe nume SC Casa Verde SA Arad, din acționariatul căreia mai făceau parte Silvano Morelli, Damiano și Ruggero Bressan. Tot în iunie 2011, după ce a devenit asociat unic la SC Universul Verde SRL, Claudia Teodora Precup a decis să scoată compania din acționariatul SC Casa Verde SA prin cedarea, cu titlu gratuit, a acțiunilor către SC Vigneto Consult SRL. Tot în 2011, în data de 6 septembrie, firma Claudiei Teodora Precup a reușit să câștige, în calitate de lider al unei asocieri, un contract atribuit prin procedură simplificată de către Primăria orașului Ineu, județul Arad, referitor la lucrări de reamenajare a parcului din localitate. Valoarea contractului s-a ridicat la 580.527,17 lei fără TVA.

Scandalul defrișării arborilor seculari din curtea Spitalului Județean

Relaţia strânsă dintre SC Universul Verde SRL și Primăria Municipiului Arad a fost devoalată, în anul 2012, de către fostul deputat PSD Ciprian Luca, după ce în oraș a izbucnit un imens scandal legat de tăierea unor arbori. Un număr de 30 de copaci seculari aflați în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au fost culcați la pământ de către SC Universul Verde SRL, cu voie de la primăria lui Falcă. Motivația conducerii spitalului pentru derularea acestei operațiuni a fost aceea că respectivii copaci stăteau în calea elicopterelor de prim ajutor, care nu aveau cum să aterizeze pe heliportul spitalului. După ce arădenii și mai multe organizaţii nonguvernamentale au sesizat această defrișare, fostul deputat Ciprian Luca a cerut autorităților publice locale să investigheze acest „abuz”, atrăgând atenția asupra „dezastrului ecologic” produs în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. „Este știut faptul că reprezentanții firmei care s-a ocupat de tăierea arborilor sunt apropiați ai primarului Aradului. Firma Universul Verde poate fi numită, fără exagerare, firma de casă a primarului Gheorghe Falcă”, spunea fostul deputat. Acesta a adăugat că „pentru arădeni, tăierea acestor arbori ce cresc într-un ritm extrem de lent, fiind nevoie de zeci sau chiar sute de ani pentru a ajunge la maturitate, este o pierdere majoră. Cer verificarea legalității acestor tăieri”. De altfel, nu este singura dată când acţiunile Primăriei Arad au generat scandaluri legate de situația spațiilor verzi. În anul 2015, mai multe ONG-uri au protestat față de proiectele lui Gheorghe Falcă privind modificarea planului urbanistic referitor la Parcul Eminescu, pe care edilul intenționa să-l transforme într-o parcare auto. Alt protest a vizat tăierea unor plopi din incinta unui ștrand, dar și intenția de a betona alte spații verzi în Piața Nicoară.

Curtea de Conturi a verificat la un moment dat un contract încheiat de primăria Arad cu Universul Verde și a constatat un prejudiciu la bugetul local. Chiar dacă suma stabilită ca și prejudiciu poate părea nesemnificativă (71.157 de lei), acest raport scoate în evidență o „practică” banală pentru o administrație coruptă: o firmă privată de casă, emite facturi și situații de lucrări cu ce vrea ea, autoritatea contractantă nu verifică dacă acestea sunt reale ba, mai mult, le și plătește. Dacă are ghinion aceste „scurgeri” sunt verificate de Curtea de Conturi dar, de regulă, nu are ghinion și hoțul neprins, negustor cinstit. De fapt, acest banal proverb ar trebui scris pe piatra funerară, simbolică, a administrației arădene din perioada 2006-2020. 

Ultimul contract încheiat de Primăria Municipiului Arad cu SC Universul Verde SRL, la sfârșitul lunii mai a anului curent, a fost atribuit în condițiile în care, la sfârșitul anului trecut, Curtea de Conturi a finalizat un raport, ca urmare a efectuării unui control la primăria lui Gheorghe Falcă. Printre obiectivele verificate s-au numărat și contractele încheiate cu SC Universul Verde SRL Arad. Conform acestui raport, „din verificările plăților efectuate pentru «lucrările de amenajare și întreținere a spațiilor verzi din Obiectivul IV», lucrări finanţate de la capitolul 62.02 – «cultură, recreere și religie», la articolul «alte bunuri și servicii», a rezultat faptul că au fost facturate și plătite lucrări în valoare de 62.851 de lei, majorate în mod nelegal către SC Universul Verde SRL Arad”. Din același document al Curții de Conturi reies următoarele: „cauzele și împrejurările care au condus la apariția acestei deficiențe sunt determinate de faptul că persoanele care au făcut parte din comisia de recepție nu au verificat ca prețurile din situațiile de lucrări ale materialelor pentru reparația sistemelor de irigat, precum și ale materialului dendrofloricol să fie cele din facturile de achiziție ale acestora”. Potrivit raportului Curții de Conturi, „consecințele economico-financiare ale angajării unor cheltuieli bugetare, în condițiile în care nu au fost respectate cerințele de economicitate privind efectuarea cheltuielilor bugetare, constituie diminuarea resurselor financiare ale entității, respectiv crearea unui prejudiciu în rezervele bugetului local estimat la nivelul sumei totale de 71.157 de lei, din care 62.851 de lei diferență în plus la materialele achiziționate, la care se adaugă beneficiul nerealizat în sumă de 8.306 lei”. – scria Jurnalul.ro în august 2017.

Dintr-o statistică publicată de Republica.ro  cu raportare la perioada 2010 – 2015 primăria Arad a plătit 25.198.240 lei ( 5.300.000 Euro în 5 ani!). La o populație de 162.900 persoane, rezultă un cost per locuitor de 154,7 lei. Firmele care se ocupau de contract au fost SC Gospodărirea Comunală SA, SC Rogera SRL, SC Universul Verde SRL.

În 2012, s-a plătit suma de 1. 422. 965,71 EURO către SC GREEN SHOP SRL pentru „Executarea instalatiei de irigat pentru suprafetele gazonate amplasate în sensuri giratorii, parcuri, scuaruri, faleze de pe domeniul public al al municipiului Arad, conform Studiului de fezabilitate,Proiectarea instalatiilor de irigare spatii verzi va consta din elaborarea Proiectului Tehnic, a Caietului de sarcini si a Detaliilor de executie, a Documentatiilor pentru obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiei de construire”.

În 2015, costul total pentru întreținerea spațiilor verzi a fost de 1.167.766 lei, iar fiecare cetățean a plătit în anul 2015 suma 7,2 lei.

Din 2015 începe cursa pentru „Capitală Verde a Europei 2018” și Aradul apare pe site-ul Comisiei Europene în lista celor 7 oraşe a căror candidatură pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 a fost acceptată: 1) Arad- România, 2. Gent – Belgia, 3. Nijmegen – Olanda, 4. Hertogenbosch – Olanda, 5. Tallinn- Estonia,6. Umeå- Suedia și 7. Varşovia- Polonia

Înscrierea s-a făcut online, iar selecţia pentru 2018 s-a realizat prin evaluarea pe baza unor indicatori din douăsprezece domenii:
1. schimbările climatice: atenuare şi adaptare; 2. transporturile locale; 3. spaţiile verzi urbane care încorporează utilizarea durabilă a terenurilor; 4. natura şi biodiversitatea; 5. calitatea aerului ambiant; 6. calitatea mediului acustic; 7. producţia şi managementul deşeurilor; 8. gestionarea apei; 9. epurarea apelor reziduale; 10. inovarea ecologică şi ocuparea durabilă a forţei de muncă; 11. performanţele energetice; 12. managementul integrat al mediului.

Câți dintre cei 12 indicatori a bifat Aradul, habar nu avem oficial, din motiv că nu a mai pomenit nimeni de acea „competiție” și cum s-a finalizat… dar știm sigur că Aradul nu e capitală verde. Pentru cine mai poate citi rapoarte SF de sute de pagini de bătut apa-n piuă- AICI se poate citi integral RAPORTUL PRIVIND STAREA ECONOMICĂ, SOCIALĂ și de MEDIU a MUNICIPIULUI ARAD. (217 pagini) și  STRATEGIA INTEGRATĂ DE DEZVOLTARE URBANĂ A MUNICIPIULUI ARAD 2014-2020

Titlul de „Capitală Verde a Europei 2018” a fost câștigat de „cel mai vechi oraș din Țările de Jos, Nijmegen, cu o viziune entuziastă, clară și persuasivă, potrivit juriului acestei competiții prestigioase. Politicile exemplare privind adaptarea la schimbările climatice, ciclismul, gestionarea deșeurilor și a apei și implicarea profundă a cetățenilor fac orașul Nijmegen un adevărat ambasador al schimbării”.  – scrie site-ul oficial al Comisiei Europene.

Mai aproape de zilele noastre, nici regenerarea urbană nu a exclus spațiile verzi, cel puțin la nivel de intenție și de comunicare 

Regenerarea urbana – comunicat 2019

Potrivit informaţiilor primite de la Primăria Municipiului Arad la momentul demarării proiectului, în Vlaicu ar urma să fie spaţii verzi amenajate pe o suprafaţă de 10.019 mp, iar în Micalaca spațiile verzi amenajate vor ocupa o suprafață totală de 18.806 mp, din care în Zona 500 – spaţii verzi vor fi amenajate pe o suprafaţă de 8.079 mp, în Zona Miorița pe o suprafaţă de 4.899 mp, iar în Zona 300 pe 5.828 mp. În Alfa – spaţii verzi amenajate în acest proiect ar trebui să vizeze o suprafaţă de 28.389 mp, iar în Confecții – alţi 2.778 mp.

Desigur reamenajarea spațiilor verzi ar trebui să fie una dintre ultimele intervenţii în fiecare dintre zonele vizate, însă, cum până acum nici măcar un spaţiu verde nu a intrat în atenţia executantului, deşi în unele dintre cartiere s-au marcat până şi locurile de parcare, semn că investiția acolo se apropie de final, arădenii se tem că regenerarea urbană din Arad înseamnă doar asfalt.

Jurnaliști arădeni au adresat două întrebări Primăriei Municipiului Arad: Când vor începe lucrările de amenajare a spațiilor verzi în cadrul proiectului de regenerare urbană? Ce presupun aceste lucrări? Răspunsul pe care l-au primit a fost unul sec: „În fiecare zonă prevăzută în proiectul municipalităţii arădene de Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri, amenajarea spaţiilor verzi este ultima etapă de lucrări programată şi presupune doar însămânţări cu gazon”. Cu greu s-a aflat că pe toți cei 60 de mii de metri pătrați de spațiu verde va fi însămânțat gazon. Ca atare, în niciuna dintre zone nu vor fi plantați pomi, nu va fi ridicat un gard viu, nu vor fi semănate flori.

11 martie 2019- Municipalitatea căuta companii cu care să semneze un acord-cadru pe o perioadă de patru ani pentru întreținerea spațiilor verzi din municipiul Arad. Contractul a fost împărțit pe două loturi, pentru fiecare dintre ele putând fi alese companii diferite. Acordul cadru a fost împărțit în cel puțin patru contracte subsecvente anuale, Primăria fiind dispusă să plătească între 6.66 milioane de lei și 55 de milioane de lei cu TVA inclus.

Dotări tehnice

Companiile care doresc să se ocupe de amenajarea, întreținerea, tăierile de corecție, toaletările și defrișările din municipiu trebuie să îndeplinească anumite condiții. Printre acestea, și un anumit număr de angajați și dotări tehnice specificate în Caietul de Sarcini al licitației. Pentru fiecare lot în parte va fi nevoie de un inginer horticultor sau peisagist, un tehnician horticultor, cinci muncitori calificați, trei șoferi, șapte cosași și opt muncitori necalificați.

În ceea ce privește dotările tehnice, pe lista celor necesare se regăsesc și două autoutilitare, o autocisternă, autoscară cu înălțime de 20-30 de metri, șapte motocoase, un motocultori, mașini și tractorașe de de tuns iarba și un tocător de resturi vegetale. La fel ca în cazul personalului necesar, și aceste dotări tehnice trebuie să fie separate pentru fiecare lot în parte.

Primul lot

Lotul I este compus din spațiile verzi de pe Calea Timișorii, Ștefan Cel Mare, Gara Aradul Nou, Piața Veche, Piața Olimp, Legătura Aradul Nou-Micălaca, Subcetate, taluze, poduri, faleza, Ștrand Neptun, Bulevardul Revoluției, Piața Primăriei, Bulevardul Dragalina, Bulevardul Decebal, Piața Avram Iancu, Piața Romana, Piața Sârbească, Piața Catedralei, Parcul Reconcilierii, strada Ogorului, Tarafului, Lenau, Scuarul Eroilor, Scuarul 13 Generali și străzile din cvartalul delimitat de Faleză, strada Eugen Popa, Troiei, Pompei, Ștefan Cel Mare, Muncii, Orșova, Ogorului, Gladiolelor, Calea Timișorii și Strada Cetății.

În total, lotul 1 are o suprafață de 335.201 metri pătrați de spațiu verde, din care 295.514 metri pătrați de gazon, 4.849 mp de trandafiri, 5.504 mp de gard viu, 4.564 mp de flori și 24.770 mp de alei.

Cel de-al doilea lot

De cealaltă parte, Lotul II este format din spațiile verzi din Piața Sporturilor, Parcul Europa, Faleza III, zonele industriale Vest, Est, Sud, sensurile giratorii de la Expo, Antoni, Sergros, Zădăreni, Zona Industrială Est, Parcul Copiilor, Parcul Eminescu, zona Tribunal, Palatul Cultural, Ștrand Vechi, Școala Sportivă, Faleza II și străzile din cvartalul cuprins între străzile Nicolae Lenau, Tarafului, Clopotului, Vântului, Nucului, Frunzei și Flacăra. În total, peste 325 de mii de metri pătrați, din care 264.472 mp de gazon, aproape două mii de metri pătrați de trandafiri, aproape cinci mii de metri pătrați de gard viu, peste 1.600 mp de flori și peste 52.000 de metri pătrați de alei.

„Regenerarea” încă nu este finalizată dar știm sigur că nu s-au înmulțit copacii… știm sigur și că, de exemplu, strada Poetului a rămas, pe gardul Eternității, fără copaci. Sau că de zona verde a Ștrandului Neptun nu se mai bucură nimeni. Sau că mai avem un Parc Eminescu pentru că au protestat arădenii… 

Articole asociate:

Despre MAREA CORUPȚIE – Episodul II. Iluminații de la „ELBA” sau „de ce filează lampa?” când se pun la bătaie 72 de milioane de euro din bugetul local

Despre MAREA CORUPȚIE. (ANTI)PISTELE DE BICICLETE: 130 de kilometri de BANI SIFONAȚI. BILANȚUL INVESTIȚIILOR „realizate” în Arad [1]

Categorie: Investigații
Etichete: parcuri, SC Gospodăria Comunală Arad SA, SC GREEN SHOP SRL, SC Rogera SRL, SC Universul Verde SRL, spații verzi Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Un test pozitiv la UTA anulează meciul cu CFR Cluj
Articolul următor
Curtea de Conturi a constatat „grave încălcări ale legii, falsuri și furturi” și la DSP Arad în gestionarea resurselor publice din perioada stării de urgenţă
Bagă un „16”

2 comentarii. Leave new

 • avatar of aici sunt banii d-voastră!
  Aici sunt banii d-voastră!
  13 august 2020 11:18

  Felicitari pt.articol si documentare!
  S-ar impune o documentare asemanatoare si despre CET Arad.
  Concluzia? Au furat ca-n codru!
  Sunt jalnici cand se plang ca nu sunt bani cand bugetul e facut sita de contracte păguboase de la festivaluri la regii locale si contracte cu dedicatie pe toate domeniile.
  Păcat de acest oraș!

  Răspunde
 • avatar of un susținător al zonelor verzi.
  Un susținător al zonelor verzi.
  2 februarie 2021 10:55

  Constatăm noi cetățenii anonimi trecând pe străzile Aradului,împuținarea de la an la an a zonelor verzi din Arad.Iată bună oară un singur exemplu: pe faleza Mureșului,zona pod Decebal-pod rutier Micălaca. Din motive naturale câteva zeci de arbori specia Tuia s-au uscat,fiind cu timpul tăiați de către cei ce îngrijesc zona.În locul nu s-a mai plantat nimic.Din loc în loc se văd încă cioturile arborilor tăiați.Ce se plantează nu se îngrijește.Nu se udă susținut până arborii se prind și formează rădăcini.Nu toți copăceii nou plantați se asigură cu tutori până se dezvoltă și fac rădăcini.Se plantează la întâmplare,specii de arbori care nu se aclimatizează,piperniciți care în scurtă vreme se vor usca.Așa că…este foarte ușor,la birou să-ți crească iarba din vârful pixului și să falsifici realitatea.Cred ,convins fiind că în sectorul spații verzi se sifonează mulți bani din buget.Noul primar,domnul Călin Bibarț,fiind de meserie inginer silvic ,se va implica într-o eventuală campanie ,,Să facem Aradul din ce în ce mai verde,,și să pună capăt jafului nerușinat al firmelor de casă ale fostei conduceri a primăriei.Avem noi alegătorii,avem această doleanță.Țineți cont de ea domnule primar!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

bd3c3627 5c54 4451 a2ae fd1d64e78a54

Aradul – orașul în care absolut orice incompetență este posibilă! Asociația Europeană a Universităților (EUA) EVALUEAZĂ în aceste zile Universitatea „Aurel Vlaicu” – dar rectorul Ramona Lile „v-a pupat pe portofel” și a plecat în… Dubai!

  Conform autodescrierii de pe site-ul propriu, Asociația Europeană a Universităților (EUA) este organizația reprezentativă a universităților și a reuniunilor rectorilor naționali în 47 de țări europene. „EUA joacă un…