Despre MAREA CORUPȚIE – Episodul II. Iluminații de la „ELBA” sau „de ce filează lampa?” când se pun la bătaie 72 de milioane de euro din bugetul local

podul traian
Distribuie:

 

[Episodul II – ILUMINAȚII DE LA „ELBA” Domnului Vasilescu– SINTEZĂ – inspirat de clipul de autopromovare electorală ediția 2020 a lui Sergiu Bîlcea care-și dorește un „Arad Strălucitor” dar care, observăm, nu a trăit în Aradul erei Falcă dacă nu știe că Aradul strălucește de la ELBA. Îi dedicăm acest material inocentului candidat dar și tuturor celor care au trăit în beznă cei 16 ani în ciuda faptului că „lumina” ne-a costat 100 de milioane de euro din bugetul local.]

Legendele urbane de underground despre corupție și șpagă, debutează cu povestea primei șpăgi ( elegant spus, primul comision) primite de intangibilul ( dacă ne raportăm în relația sa cu procurorii) Gheorghe Falcă chiar în primul său mandat de primar al Aradului, mai exact din prima seară a ocupării fotoliului de edil, în 2004. Legenda spune că „un enigmatic domn Vasilescu a uitat în baia proaspătului primar o geantă cu suma de 1.250.000 euro din partea ELBA”. Urmărind cronologic și doar din comunicatele oficiale relația Primăria Arad – ELBA și sumele din bugetul local puse la dispoziția acestei firme private, cunoscând de asemenea și practicile mioritice din atribuirea contractelor, legenda prinde conturul realității reinstalărilor succesive în funcția de primar a acestui personaj politic de tristă amintire care, în timp, și-a construit charisma pe modelul lui Hitler reușind performanța să rămână singurul păpușar al politicii locale.

 

Cât ne-a costat iluminatul public, sinteză din comunicatele de presă 2004-2020 (72.000.000 euro+ tva, sumă care nu include costuri suplimentare / sume alocate suplimentar prin acte adiționale. Prezentul material se raportează la sumele făcute publice prin declarațiile fostului edilul și la cele cuprinse în documente accesibile pe site-ul primăriei, în realitate acestea pot fi mai mari)

Iunie 2004: Primul contract de concesiune semnat cu Elba Timișoara, valabil 8 ani (adică două mandate de primar ale lui Gheorghe Falcă, cu posibilitate de prelungire încă 4 ani ( adică încă un mandat de primar), ceea ce s-a și întâmplat dar pentru 25 de ani!)

Comunicat de presă de la acea vreme: „Consilierii locali au aprobat forma finală a contractului de concesionare a iluminatului public – Investiții de 7 milioane de euro

Conform rezultatelor licitației desfășurate la sfârșitul lunii martie, serviciul de iluminat public din municipiu va fi concesionat societății S.C. Elba Timișoara, care a prezentat cea mai bună ofertă.

Chiar dacă cealaltă firmă înscrisă în cursa pentru iluminat și anume Romlux Târgoviște a contestat rezultatul licitației, comisia de analizare a contestațiilor a respins-o ca fiind nefondată.

În aceste condiții, nu mai era nevoie decât de votul consilierilor pentru aprobarea formei finale a contractului cu Elba Timișoara, după care va urma semnarea contractului între cele două părți.

Odată cu îndeplinirea ultimei proceduri, societatea timișoreană se va ocupa de iluminatul public din municipiu vreme de opt ani, cu posibilitate de prelungire a contractului cu încă patru ani, dacă părțile sunt de acord. ( n.red. posibilitatea prelungirii fără LICITAȚIE!, adică doar acordul dintre Gheorghe Falcă și reprezentanții Elba).

Lucrările prevăzute în caietul de sarcini sunt deosebit de ample și vor costa peste șapte milioane de euro.

Conform aceluiași document, lucrările de modernizare a sistemului de iluminat nu vor depăși suma de 2,8 milioane de euro, iar cele de extindere a iluminatului trebuie să se încadreze în valoare de 2,6 milioane de euro.

Nu a fost uitată nici nocturna ce urmează să fie amenajată pe stadionul UTA, unde lucrările se vor ridica la 1 milion de euro.

Valoarea redevenței anuale a fost stabilita la 400 de milioane de lei pe an și se va indexa, anual, cu rata inflației.

Oferta comercială depusă de Elba cuprinde: reabilitarea și modernizarea unui număr de 3.686 de puncte luminoase rutiere și 2.990 de puncte luminoase pietonale, ornamentale și arhitecturale; extinderea sistemului de iluminat public cu 2.408 puncte luminoase (becuri) rutiere, ornamentale și arhitecturale; modernizarea sistemelor de iluminat arhitectural pentru clădiri semnificative din municipiu cum ar fi Catedrala Neamului; întreținerea și menținerea sistemului de iluminat public pe toată perioada concesionării și executarea tuturor lucrărilor în opt luni de la data avizării documentației.

S.C. Elba va deschide un punct de lucru în municipiu, care va asigura activitatea de întreținere 24 de ore din 24 și va interveni de urgență pentru rezolvarea problemelor sesizate.

În funcție de necesități, se va înființa și o linie telefonică gratuită destinată cetățenilor care vor avea posibilitatea să sesizeze defecțiunile apărute în sistemul de iluminat.

În afară de cele prevăzute în contract, firma timișoreană oferă și câteva facilități cum ar fi: o perioadă de grație de maxim șase luni pentru plata lucrărilor efectuate; timp de opt ani, Elba va realiza gratuit lucrări de iluminat public festiv în valoare totală de 15.000 de euro anual; proiectarea sistemului de iluminat aferent municipiului va fi realizată gratuit de către specialiștii societății (valoare 15.000 de euro); auditul sistemului de iluminat va fi asigurat, de asemenea, gratuit (valoare 30.000 de euro); executarea de măsuri luminotehnice la cererea Primăriei, în condițiile determinării luminației medii pentru suprafața utilă a căii de circulație rutieră. Aceste măsuri se vor realiza gratuit pentru toate tronsoanele de stradă (valoare 38.000 euro).”

***

La 29 noiembrie 2012:

Primăria Municipiului Arad a încheiat cu SC Elba-Com SA un contract, în valoare de 2.748.934,1 lei cu TVA inclus (610.874,2 euro), pentru întreținerea sistemului de iluminat public în municipiu.

***

În anul 2013:

Semnarea contractului de concesiune pe 25 de ani a Serviciului de iluminat public din Municipiul Arad nr.68575/1.11.2013. – valoare 62.357.255,16 Euro cu TVA

***

28 mai 2015 – reducere valoare la 55.917.510,27 Euro cu TVA:

Prin Acordul de Proiect pentru finanţarea proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad” semnat la Bucureşti, la 28.05.2015 între Secretariatul de Stat Elveţian pentru Afaceri Economice, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se prevede finanțarea proiectului în proporție de 85 % de Guvernul elvețian și contribuția Municipiului Arad de 15%. Pentru a putea derula acest proiect și a beneficia de o cofinanțare de 85% din partea partenerului elvețian este necesară diminuarea programului de investiții derulate în baza contractului de concesiune a Serviciului de iluminat public din Municipiul Arad nr.68575/1.11.2013. Diminuarea se va face cu un număr total de 4042 puncte luminoase din care 3194 puncte luminoase de la capitolul de modernizare și 848 puncte luminoase de la capitolul de extindere. Prin derularea proiectului ”Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, se reduce de de la 62.357.255,16 Euro cu TVA la 55.917.510,27 Euro cu TVA.

***

În 2016, printr-un raport al Curții de Conturi s-a identificat faptul că, o mare parte din lucrările de investiții care făceau obiectul contractului de concesiune au fost cuprinse și în cadrul proiectului româno-elvețian, deci plătite de două ori! Conform acestui raport, ELBA, în perioada iunie-iulie a sifonat după cum urmează:  „S-a constatat faptul că, prin încheierea contractului de concesiune cu asocierea S.C. ELBA S.A. / S.C. ELBA COM S.A. au fost angajate cheltuieli pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public, în valoare de 2.477.252 lei, la care se adaugă beneficiu nerealizat în valoare de 647.450 lei, fără ca ordonatorul de credite să se asigure că măsura luată respectă principiile unei bune gestiuni financiare, în special al economiei cheltuielilor.  Această deficiență a fost cauzată de interpretarea eronată a factorilor de decizie din instituție a reglementărilor legale privind efectuarea cheltuielilor în sistemul bugetar. Consecința economico-financiară a acestei abateri de la prevederile legale rezidă în diminuarea resurselor bugetului local ca urmare a achitării unor sume către asocierea S.C. ELBA S.A., pentru care concesionarul nu a prezentat documente care justifice temeiurile includerii acestora în tarifele aplicate pentru lucrările de investiții.”  ( extras din raportul Curții de Conturi se poate citi în articolul asociat Curtea de Conturi a documentat PLĂȚI NELEGALE de 3,7 milioane lei efectuate de PRIMĂRIA ARAD în doar 45 de zile! „Campioana absolută a sifonărilor” este ELBA Timișoara”)

Nici până astăzi NU a fost nimeni găsit răspunzător și sancționat pentru „ interpretarea eronată a factorilor de decizie din instituție a reglementărilor legale privind efectuarea cheltuielilor în sistemul bugetar.”, întrucât, de regulă, Curtea de Conturi vine, verifică, pleacă, trimite un raport  care urmează să fie ignorat de către toată lumea, în special la partea de sancțiuni care s-ar impune pentru cei incompetenți care au permis asemenea găuri în bugetul local. Prejudiciile, tot de regulă, se recuperează, privatul restituie sumele ( cele descoperite, evident) ca să fie liniște și s-o ia de la capăt…

***

10 MAI 2016 ( an cu campanie electorală)– ILUMINAT PODUL TRAIAN:

„Podul Traian, monument istoric reabilitat de Primăria Arad cu fonduri europene, a fost pus în valoare prin iluminat arhitectural. Inaugurarea sistemului de iluminat arhitectural a avut loc luni seara, acesta fiind pornit după lăsarea întunericului.

Lucrarea a fost realizată de compania ELBA, operatorul serviciilor de iluminat public din municipiul Arad. Designul luminilor a fost inspirat de cel al Podului Libertăţii din Budapesta a cărui arhitectură a fost model pentru construcţia podului arădean de pe Mureş. „Municipiul Aradul, în ceea ce priveşte iluminatul arhitectural putem spune că are deja o experienţă vastă. În prezent sunt iluminate arhitectural clădirea Palatului Administrativ, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” şi Biserica Romano-Catolică. Iar începând de astăzi avem iluminată arhitectural o lucrare de artă, Podul Traian, o investiţie importantă a Aradului, faţă de care ne manifestăm, astfel, respectul. Podul Traian a fost reabilitat cu fonduri europene şi astăzi l-am pus în valoare. Următoarea clădire care va fi iluminată arhitectural va fi Biserica Evanghelică Luterană (Biserica Roşie)“, declara atunci primarul Gheorghe Falcă. Conform reprezentanţilor firmei care a realizat această lucrare au menţionat că totul a durat patru luni de zile, lucrarea fiind începută în luna decembrie a anului trecut.

„Lucrarea este realizată cu produse din România. S-au folosit 912 corpuri de iluminat, cu o putere medie pe corp de iluminat de 22 W, puterea totală a instalaţiei este de 22 de KW. Sistemul de iluminat este ecologic, numai cu leduri, ceea ce înseamnă un consum foarte scăzut. Lumina folosită este o îmbinare între alb cald şi galben amber. Coronamentul şi coroanele, în principal, şi pilonii principali sunt realizaţi cu lumină amber, iar grinzile verticale şi înclinate au lumină albă-caldă. Pe partea interioară a podului, din cauza existenţei liniei de alimentare a tramvaielor, s-a lucrat doar noaptea, între orele 0.00 şi 3.00”, a completat Romulus Povian, director general Elba Com.

***

27 septembrie 2017 – 1. 014. 433,88 EURO:

Proiectarea și execuția sistemului de iluminat public cu leduri în Municipiul Arad, proiect realizat în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, Aria de concentare 4 – Imbunătățirea mediului înconjurător, Obiectivul 1, în conformitate cu cerințele caietului de sarcini și ale Studiului de Fezabilitate. Valoarea estimată a contractului este cuprinsa între 9.198.243 lei fără TVA și 11.198.243 lei fără TVA. Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a achiziționa noi lucrări și servicii similare, în conformitate cu prevederile art. 104, alin. (8) din legea 98/2016 Opțiuni: AC își rezervă dreptul de a achiziționa lucrări suplimentare, conf. cu prev. art. 104, din L 98/2016.

Reprezentanții Municipiului Arad și ai SC Elba Com SRL au semnat marți, 26 septembrie 2017, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Lucrările vizează extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3114 puncte luminoase cu leduri care vor fi amplasate astfel:

-2541 puncte luminoase în cartiere și în zonele industriale (Centru 1111, Sânicolaul Mic 600, Drăgășani 284, Funcționarilor 246, ZIA Vest 172, ZIA Est 126);

-298 puncte luminoase în 70 de locuri de joacă din cartiere;

-185 puncte luminoase pe trei străzi de pe șoseaua de centură: Str. Ovidiu (secțiunea dintre Str. 6 Vânători și Calea Zimandului) Tenețchi (secțiunea cuprinsă între străzile Câmpineanu și Dunării) și  Str. Tribunul Corcheș;

-90 puncte luminoase pe coronamentul digului râului Mureș, în zona cuprinsă între Podul Decebal și Podul Traian.

Valoarea totală a contractului de lucrări este de 5.548.785,97 lei (cu TVA), iar termenul de execuție este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Noul sistem de iluminat public cu LED va genera costuri de întreținere mai mici, fiind mai economic decât cel clasic și totodată va contribui la îmbunătățirea calității mediului.

Aradul se numără printre cele patru orașe din țară (alături de Cluj-Napoca, Brașov și Suceava) care beneficiază de finanțarea unor proiecte locale în domeniul energiei și dezvoltării durabile, în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de Concentrare 4 – „Îmbunătățirea mediului înconjurător” din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

„Pentru mine acest proiect închide un capitol început în 2004, anul în care Aradul licita pentru prima dată un serviciu de intervenţie şi dezvoltatre a iluminatului public. Nu ştiu câţi îşi amintesc cum arăta Aradul în 2004,  câte puncte luminoase erau atunci şi ce consum de energie aveam în perioada respectivă. Putem spune că în 16 ani, peste 15 000 corpuri de iluminat vor fi reabilitate. Aradul va deveni un oraş  iluminat ecologic”, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

„Consider că acest proiect ne-a dat ocazia să gândim altfel în aceşti ani, ţinta fiind pusă pe reducerea emisiilor. De altfel noi am intrat în reţeaua oraşelor care pun accent pe condiţiile de mediu, împreună cu finanţatorii din partea Fondului Elveţiano-român.”, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar.

„Vreau sa felicit din toată inima Primăria Municipiului Arad şi echipa de proiect pentru atragerea de fonduri elveţiene. Privind la nivel naţional, eu consider că este o mare realizare că Primăria Municipiului Arad a reuşit să realizeze un asemenea obiectiv. Astfel putem spune că după modernizarea celor 3114 puncte luminoase, municipiul Arad va fi în totalitate iluminat cu led-uri. Vorbim despre eficientizare. Reducerea consumului de energie electrică per ansamblu pe acest proiect  va fi în medie de 62%, ceea ce este foarte mult. Aradul devine astfel un oraş nepoluant luminotehnic. Mai mult decât atât, până la sfărşitul anului cred că municipiul Arad este singurul din ţară care are în totalitate telemanagementul pe punct luminos”, Romolus Povian,  director general, ELBA Com.

***

22 martie 2019 – Primăria municipiului Arad anunță finalizarea proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”:

Proiectul a fost implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul de Cooperare Elvețiano – Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, Obiectivul 1 al Ariei de Concentrare 4 — “Îmbunătățirea mediului înconjurător”.

Perioada de implementare a proiectului este de 46 de luni, în intervalul 28 mai 2015 — 28 martie 2019, obiectivul fiind realizarea unui sistem de iluminat eficient sub aspect energetic, cu costuri de întreținere reduse, contribuind la diminuarea consumului energetic şi a emisiilor de CO2 în municipiul Arad. Prin implementarea proiectului, puterea instalată medie pe punct luminos va scădea de la 173 W la 37 W.

Valoarea totală a proiectului este de 3.249.469 CHF, din care 85% reprezintă contribuția financiară elvețiană nerambursabilă, adică 2.762.049 CHF, iar 15% reprezintă contribuția Municipiului Arad la costurile eligibile, adică 487.420 CHF.

În urma implementării proiectului care a constat în extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3041 puncte luminoase cu leduri, au fost obținute următoarele rezultate:

– 2541 puncte luminoase în cartiere şi in zonele industriale (Centru 1111, Sânicolaul Mic 600, Drăgăşani 284, Funcţionarilor 246, ZIA Vest 172, ZIA Est 126);

– 279 puncte luminoase în 66 de locuri de joacă din cartiere;

– 131 puncte luminoase pe două străzi situate pe şoseaua de centură: Str. Ovidiu (secțiunea dintre Str. 6 Vânători şi Calea Zimandului) şi Str Tribunul Corcheş;

– 90 puncte luminoase pe coronamentul digului râului Mureş, în zona cuprinsă între Podul Decebal și Podul Traian.

***

22 mai 2020 – 931.872,47 lei (fără TVA):

„Stâlpii de iluminat de pe digul Mureșului, între podul Decebal și Parcul Copiilor Aventura Voinicilor au început să fie înlocuiți în această perioadă cu alții noi, ca parte a proiectului Primăriei Arad de extindere a sistemului de iluminat public cu LED în Municipiul Arad.

Purtătorul de Cuvânt al Primăriei Arad preciza că noul iluminat va avea puterea instalată totală de 9.571 Kw, iar valoarea investiției este de 931.872,47 lei (fără TVA).

„În prezent, pe acest tronson există un sistem de iluminat învechit și neperformant. Propunerea pentru un sistem nou, de iluminat public modern este orientată către un mediu luminos de înaltă calitate și eficient energetic.

Extinderea sistemului de iluminat public pe Coronamentul Digului Mureș între Podul Decebal și Parcul Copiilor Aventura Voinicilor presupune următoarele lucrări: pregătirea traseului unde se vor monta cablurile, pichetarea stâlpilor nou proiectați, dezafectarea stâlpilor existenți și montarea unui număr de 133 stâlpi de metal de 3,5m înălțime pe care se vor monta aparatele de iluminat de tip pietonal AVIS-02- LED , 40 stâlpi de metal de 4m înălțime pe care se vor monta aparate de iluminat de tip rezidențial FIREFLY-01-LED”, a spus Ralu Cotrău.

***

ILUMINATUL FESTIV ( din perioada Sărbătorilor de iarnă, Târg de Paști, alte sărbători locale) și ARHITECTURAL ( iluminatul clădirilor) precizat distinct în cadrul contractului de concesiune este: 

-Lucrări de iluminat arhitectural – 3.562.022,50 Euro fără TVA
-Lucrări de iluminat festiv – 3.244.002,38 Euro fără TVA

AICI INTEGRAL CAIETUL DE SARCINI / CONTRACTUL CONCESIUNE ILUMINAT PUBLIC ARAD

STUDIUL DE FEZABILITATE din 2008

 

Rămâne întrebarea Aradul este iluminat pe măsura costurilor? În video-ul articolului, Podul Traian, în 9 iulie 2020, noaptea târziu…

Articole asociate:

Despre MAREA CORUPȚIE. (ANTI)PISTELE DE BICICLETE: 130 de kilometri de BANI SIFONAȚI. BILANȚUL INVESTIȚIILOR „realizate” în Arad [1]

Curtea de Conturi a documentat PLĂȚI NELEGALE de 3,7 milioane lei efectuate de PRIMĂRIA ARAD în doar 45 de zile! „Campioana absolută a sifonărilor” este ELBA Timișoara, urmată de Centrul Cultural Municipal și Universul Verde [VEZI TOT DOCUMENTUL]

 

Încă un TUN marca ELBA – Primăria Arad: orașu-i praf și va intra în șantiere interminabile – dar strada 1 Decembrie va fi luminată de 1500 de becuri!

Categorie: Investigații
Etichete: ELBA, Gheorghe Falca, iluminat public, iluminat stradal, podul traian, primaria arad, SC Elba Com Srl
Distribuie:
Articolul anterior
UTA, favorizată de rezultatele de sâmbătă ale contracandidatelor, pregătește SERIOS meciul de miercuri cu Petrolul
Articolul următor
[Calendarul țăranului român] PANTELIILE – șapte zile înainte și șapte după Sântilie: ZILE ADUCĂTOARE DE FOC
Bagă un „16”

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie