Dezincriminarea ABUZULUI ÎN SERVICIU produce efecte juridice interesante. Magnatul Ovidiu TENDER va executa mai puțin cu 3 ani și 5 luni din pedeapsă, în baza unei decizii a Tribunalului Arad

ovidiu tender 1
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Arad este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Cunoscând interesul presei din ultima perioadă cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, vă informăm că, pe rolul Secției penale a  Tribunalului Arad a fost înregistrată, la data de 15.02.2017, sub nr. 1119/108/2017, contestația la executare formulată de un cunoscut om de afaceri din vestul țării, prin care a solicitat recontopirea pedepselor ce i-au fost aplicate, și pentru care a fost condamnat la o pedeapsă de 12 ani și 7 luni de închisoare.

Contestația este motivată pe faptul că, urmare a  Deciziei Curții Constituționale nr. 405/15.06.2016  prin care s-a constatat că dispozițiile art. 246 alin.(1) din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin.(1) din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”, fapta de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani și 9 luni nu mai constituie infracțiune.

Prin Sentința penală nr. 134, pronunțată astăzi, 23.03.2017, Tribunalul Arad a admis  contestația la executare formulată, dispunând următoarele:

„În baza art. 598 alin. 1 lit. d Cod procedură penală rap. la art. 595 Cod procedură penală art. 4 Cod penal, art. 3 din Legea nr. 187/2012 şi cu aplicarea Deciziei nr. 405/16.06.2016 a Curţii Constituţionale admite contestaţia la executare declarată de petentul condamnat (…) împotriva sentinţei penale nr. (…) a Tribunalului Bucureşti-Secţia I Penală, modificată şi definitivă prin decizia penală nr. (…) a Curţii de Apel Bucureşti- Secţia a II a Penală, pronunţată în dosarul nr. (…).

Desfiinţează în parte hotărârile penale de mai sus privitoare la petentul condamnat (…), în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, pe care o constată dezincriminată.

Anulează pedeapsa de 6 ani şi 9 luni închisoare aplicată petentului pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 297 Cod penal şi rap la art. 309 Cod penal cu aplicare art. 79 alin. 3, art. 35 alin. 1, art. 36 alin. 1 Cod penal, art. 19 din Legea nr. 682/2002; pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate pentru această infracţiune.

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 12 ani şi 7 luni închisoare şi repune pedepsele în individualitatea lor respectiv :

– 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 19 din Legea nr. 682/2002;  pedeapsa complementară privind interzicerea exerciţiului drepturilor, prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal respectiv dreptul  de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice,  dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real  într-o societate comercială, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale şi pedeapsa accesorie privind interzicerea  exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal pe durata executării pedepsei.

– 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 19 din Legea nr. 682/2002; pedeapsa complementară privind interzicerea exerciţiului drepturilor, prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal respectiv dreptul  de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice,  dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real  într-o societate comercială, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale şi pedeapsa accesorie privind interzicerea  exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal pe durata executării pedepsei.

– 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 19 din Legea nr. 682/2002;  pedeapsa complementară privind interzicerea exerciţiului drepturilor, prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal respectiv dreptul  de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice,  dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real  într-o societate comercială, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale şi pedeapsa accesorie privind interzicerea  exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal pe durata executării pedepsei.

– 5 închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 19 din Legea nr. 682/2002; pedeapsa complementară privind interzicerea exerciţiului drepturilor, prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal respectiv dreptul  de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice,  dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real  într-o societate comercială, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale şi pedeapsa accesorie privind interzicerea  exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal pe durata executării pedepsei.

În tem. art. 38 alin. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse respectiv de 4 ani şi 2 luni închisoare, petentul executând în final pedeapsa de 9 ani şi 2 luni închisoare.

În tem. art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal  rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal aplică petentului pedeapsă complementară cea mai grea respectiv interzicerea exerciţiul drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real  într-o societate comercială, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.

În tem. art. 45 Cod penal aplică petentului ca pedeapsă accesorie interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k Cod penal pe durata executării pedepsei.

În tem. art. 72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive  de la 03.03.2006 la 29.08.2006 precum şi de la 08.06.2015 la zi.

Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii (…) emis de Tribunalul Bucureşti- Secţia I Penală şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii conform prezentului dispozitiv. 

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală  cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 23 martie 2017.”

TRIBUNALUL ARAD BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

23.03.2017

FOTO: Critic Arad

Categorie: Investigații
Etichete: ovidiu tender, pedeapsă, penitenciarul arad, reducere, Tribunalul Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Deputatul Florin Tripa, semnatar al unei iniţiative legislative de protecţie a mediului înconjurător
Articolul următor
Fizi și ortacii lui / cascadorii plânsului. Interlopii au defilat în căruțe colorate prin Grădiște, ca să-și arate „puterea” [FOTO]
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

via carmina1

„Buletinul informativ lunar” editat de P.N.L., intitulat VLADIMIRESCU și semnat EXCLUSIV de primarul Ioan Crișan, este folosit drept mașină de SPĂLAT FRUSTRĂRI și ÎMPRĂȘTIAT SCUZE MINCINOASE în „Via Carmina”. Replica DEZVOLTATORULUI IMOBILIAR este o adevărată „bombă de presă”!

  Numărul 2, din ianuarie, 2020 al publicației VLADIMIRESCU (Buletin informativ lunar, editat de P.N.L. – Filiala Vladimirescu – 8 pagini, tiraj 4.000 de exemplare) este scris, în integralitatea lui,…
medical

Un nou caz de CORUPȚIE CRIMINALĂ la Spitalul Județean Arad: o infirmieră de 37 de ani a suferit un Accident Vascular Cerebral duminică, în timp ce se afla și la SERVICIU, și în CONCEDIU MEDICAL… „pe barba asistentei-șef de la CHIRURGIE”

  Seria ororilor de la Spitalul Județean Arad funcționează ca un ceas perpetuum-mobile acționat de corupția din interior: nu se oprește decât dacă-l distrugi. Încerci să iei o „pauză informațională”…
narcis portal

[ACTUALIZARE 3] Victorie uriașă pentru Narcis Păntălie și o șansă imensă întru reparația morală a urmașilor celor OMORÂȚI DE PROTOCOALE. După 4 ani, Judecătoria Arad a dispus trimiterea cauzei sale la Parchet „în vederea completării urmăririi penale”

S-au împlinit patru ani de când Narcis Păntălie își plânge mama, UCISĂ – nimeni nu-i va putea scoate vreodată din minte această construcție logică! – de indiferența, neprofesionalismul, din culpă…