„Softul domnului general” a fost setat să le dea încă un TUN arădenilor, prin RETIM: PREȚUL GUNOIULUI SE MAJOREAZĂ în Zona 1 – în urmbra scandalului din Zonele 2 și 5… direct proporțional cu cantitatea neridicată de pe străzi!

retim
Distribuie:

 

Structura ADI-SIGD – RER – RETIM a început penal, a continuat penal, se comportă penal și o va sfârși penal… iar la ce face cu cetățenii acestui județ, când va veni „vremea sfârșitului” (căci va veni – dacă e să credem în trendul conform căruia „lupta la nivel înalt se duce împotriva corupției în România direct de la  Uniunea Europeană”), când o să-i ridice DNA pe toți cu mascații direct din birourile Consiliului Județean din care aspiră bani publici prin trafic de influență, să nu se mire că o să jubileze toți „beneficiarii” și o să țină chefuri de „ziua caprei moarte a vecinului”, dansând lambada pe pubelele alea galbene întoarse pe dos (alea de la Aeroport, care stau din 2012 în soare)!

La „adăpostul” scandalului gunoiului din Zonele 2 și 5, izbucnit la începutul lunii mai și care nu și-a consumat nici pe departe la ultimul episod odată cu ședința de dinaintea vacanței  de la Prefectură, din marele motiv că Primăriile nu au unde să-și ducă gunoiul (ca să o rezumăm pe scurt doar cea mai… irezolvabilă dintre ele!)… iar ceea ce fac acum  U.A.T.-urile, colectând care-cum poate și aruncând oriunde este, și așa, la limita penală a legii.

„Softul domnului general” a fost, așadar, setat să dea încă o țeapă, prin RETIM

„Agățându-se de spiritul O.U.G. 74 (Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu), având dezlegare de la Ministerul Fondurilor Europene și în baza principiului «plătești cât arunci», ADI-SIGD, prin RETIM, intenționează să treacă plata gunoiului de la persoană la plata pe recipient. Acest fapt, dacă va fi aprobat și în consiliile locale ale – practic – tuturor primăriilor din Județul Arad” – conform informațiilor noastre. Această manevră este ilegală, pentru că „stratagema” a fost devoalată printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Timișoara raportată la exact aceeași speță, unde Curtea  s-a pronunțat asupra ilegalității măsurii.

Nu că s-ar fi potolit RETIM-ul odată cu speța pomenită! Acum exact o săptămână, în cotidianul Opinia Timișoarei, primarul „Capitalei Culturale Europene” avertiza asupra „manevrei din soft” a mamutului-hibrid:  „Cu plata gunoiului la volum, ne vom trezi cu inca un val de mizerie in oras”. Primarul Nicolae Robu e impotriva intentiei RETIM de a schimba sistemul la Timisoara”… că… na, la ei RETIM-ul n-a căzut „la pace” cu (toată) conducerea județului și cu presa!

***

REMEMBER:

Aradul a accesat proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide”, în valoare totală de 122.573.648 lei, prin POS Mediu. Comisia Europeană a semnat Decizia de aprobare în 4 februarie 2010, iar Contractul de finanțare în 22 februarie 2011. Din totalul de 122.573.648 lei, valoarea eligibilă conform POS era de 112.905.765 lei. Din această ultimă valoare, co-finanțarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adică 90.324.607 lei. Cealaltă parte a finanțării POS Mediu era asigurată de la bugetul de stat (18%), adică 20.323.043 lei și de bugetul local (2%), adică 2.258.115 lei. Termenul final al proiectului urma să fie anul 2015.

De menționat că am solicitat un răspuns public de la Consiliul Județean Arad la cele mai simple întrebări posibile legate de relația producător de gunoi/client contractant- contractor:

1. Care este tariful / tona de deseuri (fără TVA) cu care s-a atribuit contractul de concesiune pentru Zona I de delegare in cadrul Proiectului „Ststem integrat de management  și gestiune a deșeurilor în Județul Arad”  pentru Zona Urbana și Pentru Zona Rurală? De asemnenea în zonele 2 ,3, 4 și 5  Urban și Rural.
 
2. Care sunt operatorii pe fiecare zonă ?
 
3 Care sunt tarifele / tonă  fără TVA  pe fiecare zonă (1,2,3,4,5) în Urban și Rural la momentul 10 iulie 2019  (actual) și dacă există o diferență de tarif /tonă a tarifelor între mediul urban și rural?
***

Răspunsul de la C.J.A. nu a sosit încă (ceea ce ne obligă să facem demersurile juridice care se impun).

Cam ce ar trebui să facă RETIM și ce face de fapt!

Se împlinesc în 24 iulie  un an și trei luni de când avem RETIM la Arad. Despre venire, lucrare și alte lucruri similare s-a vorbit mult. Despre cum lucrează, suntem deja „pățiți”.

În ultimele zile, angajații dumnealor au început să umble la convins primarii și consilierii cum că ar trebui să înlocuiască modul de facturare conform Ordonanței de Guvern nr. 74/2018 care ar statua principiul „plătești cât arunci”. Despre cât ar vrea ei să plătim și despre ce au făcut până acum cu privire la tarife stați liniștiți, că revenim și le disecăm. Deocamdată suntem în așteptarea unor răspunsuri simple și la obiect care întârzie nejustificat de mult. Dar până atunci poate vă amintiți de afirmațiile năstrușnice ale unui fost director din RETIM Arad care spunea că „arădenii  fac prea mult gunoi și aruncă lucruri neconforme” (nefiind, totuși, departe de realitate). Că nu-i normal ca la platformele de gunoi menajer să se arunce mobilă, canapele, textile și alte deșeuri voluminoase. Corect! Numai că lucrurile nu ar sta deloc așa sau ar fi mult mai puține astfel de deșeuri voluminoase  sau poate nu ar fi deloc dacă firma care urmează să ne ia mai mulți bani (asta rămâne de văzut!) și-ar îndeplini obligațiile contractuale și dacă funcționarii de la ADI-SIGD și cei de la Garda de Mediu ar avea interesul să îi pună să lucreze și dacă Agenția de Protecție a Mediului Arad, care a eliberat autorizația de mediu, le punea în vedere în autorizație că au obligația de a respecta prevederile contractului de concesiune 1607, a  Studiului de fundamentare și Caietul de sarcini aferent contractului (ceea ce ne îndoim că ar fi scris în Autorizația de Mediu, dar dacă ne înșelăm fiindcă nu o deținem suntem dispuși să retractăm și să ne scuzăm).

Deci, pe scurt, referitor la deșeurile voluminoase, Studiul de Fundamentare, la capitolulul Finantare, arată că „operatorul are totodată obligația să accepte cu titlu gratuit în cadrul unor campanii de colectare, deșeurile voluminoase, inclusiv cele de echipamente electrice și electronice, aduse de către de generatorii de deșeuri la punctele de colectare”.  Se subliniază – corect dealtfel- că în afara „campaniilor gratuite” pot fi solicitați să colecteze deșeuri voluminoase în baza unui tarif autorizat în prealabil de Consiliul Județean. Întrebare pentru RETIM, ADISGMD , CJA, Garda și Agenția de Mediu: Câte campanii de colectare gratuită pentru deșeuri voluminoase ați realizat în perioada de când RETIM operează?  Și apoi vă mirați că omul vine cu „dormeza și frigiderul ” la container creând adăposturi pentru oamenii străzii?  Tot studiul de fundamentare care nu-i facultativ vă mai obliga să faceți  4 (patru) campanii de informare privind colectarea și să elaborați ghiduri de colectare  și nu puține ci 4 (patru) pe an! Teoretic ar trebui să fiți la a cincea! Câte ați făcut? Probabil ați făcut economie nefăcându-le! Și acum vreți să schimbați sistemul de tarifare?  Și dacă o să ne replicați că Studiul nu se aplică, vă trimitem la Contract la articolul 16 aliniatul 1.

(VA URMA)

***

AICI – MAI MULTE ARTICOLE ASOCIATE ACESTUI SUBIECT

 

Categorie: Investigații
Etichete: adi sigd, criza gunoiului arad, RER, RETIM, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
UTA își menține cota în cantonamentul din Slovenia: 2 – 0 cu „omologii maghiari” de la Budaörsi
Articolul următor
Cazare în Oradea contemporană
Bagă un „16”

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

sabin bodea

[NEWS ALERT] Sabin Bodea, cunoscutul hărțuitor de minori și de poezie, este cercetat pentru fraude economice… și îi cară pe toți cei care i-au dat bani să dea declarații la Poliție

Periodicele locale ale editurii „Viața arădeană”, intrată de trei ani în faliment, respectiv revistele  „Viața arădeană”, „Viața de pretutindeni”, „Ochiul vesel”, „Vdp-Rebus”, „Vdp-Sănătate”, „Vdp-S.F. Paranormal”,  „Vdp-Mini Jurnal” – publicații obscure, de…