Proiectul „DIALOG CU CLĂDIRILE ARADULUI – PROMOVAREA PATRIMONIULUI ARHITECTURAL LOCAL” își propune să readucă în atenția publicului tânăr și nu numai, valorile arhitecturale impresionante ale orașului. Aradul este un oraș cu un patrimoniu arhitectural bogat, o adevărată comoară urbanistică, marcată de clădiri monumentale construite la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, sub influența unor arhitecți de renume din monarhia dualistă austro-ungară.
Evenimentul a avut loc în data de 23 octombrie, în Sala „Regina Maria” a Primăriei Municipiului Arad, unde istoricii Peter Puskel și Sebastian-Dragoș Bunghez au avut un dialog despre frumoasa istorie a clădirilor. Din păcate, din cauza unor dificultăți de programare, mulți tineri nu au putut participa la evenimentul de dialog dedicat patrimoniului arhitectural al Aradului, un context important în care s-a discutat despre necesitatea conștientizării și valorificării acestor repere istorice. Cu toate acestea, organizatorii nu se dau bătuți și promit să continue eforturile. Aceștia vor încerca să introducă acest dialog, sau cel puțin un videoclip de prezentare, în școlile din Arad, pentru a aduce informațiile mai aproape de tânăra generație.
Clădiri emblematice precum Primăria – Palatul Administrativ, ridicată între 1872-1875 după proiectul arhitectului Ődőn Lechner, sau Teatrul Aradului, inaugurat în prezența Împăratului de la Viena, sunt simboluri ale Aradului. Aceste edificii sunt repere nu doar în peisajul urban, ci și în istoria arhitecturii și artei.
Aradul adăpostește și biserici de o valoare culturală inestimabilă. De la Biserica Sârbească, un exemplu de artă barocă din secolul XVIII, la Catedrala Ortodoxă din secolul XIX realizată după un plan realizat de ortodoxul Milan Tabacovici, și Biserica Roșie, proiectată de arhitectul maghiar Ludovic Szantay, fiecare dintre acestea spune o poveste despre diversitatea culturală și istorică a orașului.
La începutul secolului XX a fost ridicat Palatul Cultural, între anii 1911-1913, după planurile arhitectului Ludovic Szantay. Lângă aceste clădiri, Aradul beneficiază de numeroase case și palate situate pe bulevardul principal sau străzile laterale, care au aparținut unor importante familii Bohuș, Neuman, Goldiș și unde s-a scris istoria.
La eveniment a luat cuvântul și Irina Ionela Pop, care se ocupă de chestiuni legate de branding local. Ea a subliniat importanța extinderii orizonturilor pentru comunitatea locală, îndemnând participanții să nu privească doar către exemple din proximitate, cum ar fi Timișoara sau București, ci să fie mai deschiși la nivel european și internațional. Ea a evidențiat faptul că orașul Arad are multe oportunități care pot fi valorificate, dar este esențial ca locuitorii să adopte o viziune mai largă și să se deschidă către perspective globale.
Un alt aspect important legat de patrimoniu și branding a fost evidențiat prin proiectul Branding Istoric, un site creat de Maria Alexandra Pantea, doctor în istorie și cercetător postdoctoral. Maria Alexandra Pantea este preocupată de istoria mentalităților și de procesul de modernizare a societății românești, iar prin acest proiect, lansat din dorința de a crea o punte între istorici și mediul antreprenorial, propune o abordare inovatoare a istoriei.
Site-ul Branding Istoric vine ca un răspuns pentru investitorii și antreprenorii care doresc să-și consolideze sau să creeze un brand puternic, folosindu-se de trecut. Ambiția cercetătoarei este de a aduce istoria în slujba celor care vor să-și construiască o identitate distinctă, bazată pe reperele istorice relevante pentru comunitățile lor.
Proiectul „DIALOG cu clădirile Aradului” a subliniat nevoia de a conecta tinerii cu acest patrimoniu. Însă, pentru că mulți dintre aceștia nu au participat, se simte necesitatea unor acțiuni continue care să promoveze aceste valori culturale în rândul noii generații. O mai bună înțelegere a acestor monumente nu doar că le poate deschide ochii către frumusețea orașului în care trăiesc, dar poate deveni și o oportunitate profesională, oferind un potențial de dezvoltare prin turism și revitalizarea economică a Aradului.
Proiectul este un apel la conștientizare, reamintind că este de datoria noastră să transmitem mai departe această moștenire arhitecturală.
Proiectul este organizat de Asociația Culori cu Suflet, finanțat de Centrul Municipal Cultural Arad, în parteneriat cu Asociația „Arad – Trecut, Prezent și Viitor”, și este susținut de Primăria Arad. Inițiativa are scopul de a valorifica patrimoniul material al orașului și de a stimula tinerii să-l prețuiască și să-l promoveze. În viitor, astfel de proiecte pot contribui nu doar la conservarea acestuia, ci și la transformarea lui într-o resursă activă pentru comunitatea locală.
1 comentariu. Leave new
Am comentat și pe un alt ziar, dar nu a apărut. Poate aici… Nu am știut de această întâlnire, unde aș fi vorbit și eu, în special despre soarta Teatrului Vechi. Cum acesta n-a fost subiect pentru participanți, am înțeles că va trebui să ducem lupta mai departe tot singuri. O vom duce și vom readuce Teatrul Vechi la scopul pentru care a fost dăruit arădenilor! Mai aveți puțintică răbdare!