Dacă Aradul (România) mai are o șansă, tinerii sunt șansa și speranța. Asumați, sinceri, stăpâni pe propria lor conștiință civică, greu de manipulat și de mințit, greu de combătut și, din fericire, imposibil de a-i capitula cu politica „pumnului în gură”. O dovadă în acest sens regăsiți în rândurile ce urmează, într-o (nouă) scrisoare deschisă transmisă de elevii Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” prilejuită de incidentul petrecut vineri, 4 octombrie, când un tavan a căzut peste un cadru didactic. Prin această scrisoare elevii punctează minciunile administrației cu privire la lucrările efectuate, cu raportare la afirmația conform căreia „nu au fost prevăzute niciun fel de intervenţii în zona respectivă (n.red. holul unde a căzut tavanul), astfel ea nefăcând parte din proiectul de reabilitare”, dar și scot în evidență alte probleme în urma lucrărilor despre care nimeni nu vorbește. Totodată elevii critică inclusiv atitudinea unor personaje „care și-au asumat meritele pe persoană fizică, cu fiecare ocazie, dar care însă se dezic de orice responsabilitate.” – spun aceștia. Mai mult, elevii anunță un protest și cheamă alături de ei cât mai mulți arădeni, sătui de promisiunile false, nesimțirea și incompetența administrației locale.
Sunt „elevul anonim” de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, același care a semnalat problemele existente în clădirea „reabilitată” încă de anul trecut. Atașat regăsiți o nouă scrisoare ce însumează mai multe neplăceri, nereguli și nedumeriri ale noastre, ale elevilor, pe care vă rog să o citiți și de ce nu, la fel ca anul trecut, să o și publicați. De asemenea, am adunat mai multe imagini cu stadiul actual al școlii, secvențe din perioada de reabilitare, dar și mărturii ale colegilor în legătură cu evenimentul nefericit ce a avut loc săptămâna trecută, în care o profesoară a rămas inconștientă după ce a căzut peste ea o bucată din tavan. Cu stimă, elevul anonin”
Stimați cititori,
Probabil vă amintiți de scrisoarea apărută în presa arădeană în urmă cu un an, trimisă tot de mine, un elev anonim al Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”.
Prin aceasta, aduceam în atenția publică o serie de nereguli regăsite la întoarcerea în clădirea școlii noastre, după o perioadă de 4 ani de „reabilitări”: problemele nu au dispărut, ba din contră, s-au amplificat, ca o urmare a manierei deplorabile în care au fost executate și gestionate lucrările. Pornind de la îndoielnica calitate a acestora, orice persoană care a petrecut măcar o zi în școală poate remarca o multitudine de imperfecțiuni.
Din nefericire pentru administrația locală, colegiul a reapărut în presă zilele trecute, de această dată la o scară mult mai largă, ajungând chiar și în buletinele de știri ale celor mai importante televiziuni din țară. Cum probabil ați auzit deja, o profesoară a rămas inconștientă după ce o bucată din tavan s-a desprins și a căzut peste ea. Veștile bune sunt că doamna profesoară a fost externată, fără complicații, dar și că, poate, într-un final, se vor lua măsurile necesare ca această bătaie de joc la adresa elevilor, a cadrelor didactice și a învățământului arădean să înceteze.
Bineînțeles, nici de această dată, vina nu este nicidecum a Primăriei Arad, întrucât „specialiştii care au expertizat starea clădirii, înainte de începerea lucrărilor, nu au prevăzut niciun fel de intervenţii în zona respectivă, astfel ea nefăcând parte din proiectul de reabilitare”. Totuși, am atașat poze ce arată cum se repara tavanul în imediata vecinătate a locului de unde s-a desprins tencuiala, dar și o captură de ecran în care Lazăr Faur, viceprimarul Aradului, explica cum tavanele au fost reabilitate, într-o postare ce avea ca scop să răspundă criticilor aduse de scrisoarea mea.
Dacă, într-adevăr, nu s-a lucrat în acea parte, care este explicația prin care o lucrare de o asemenea anvergură (peste 4 milioane de euro) a omis tocmai elemente ce stau la baza oricărei simple renovări? Să fie vorba de o incompetență crasă sau doar de niște buzunare în care s-au „rătăcit” banii de reabilitare?
Trebuie să ne îngrijorăm? Ne aflăm peste 1000 de elevi și profesori într-o clădire care, din nefericire, a lăsat o persoană inconștientă. Se puteau afla acolo copii mici, pentru care impactul ar fi avut o consecință mult mai gravă. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur? Vom descoperi și alte suprafețe neincluse în proiectul de reabilitare?
Este limpede că într-o astfel de situație de criză, atât conducerea, cât și personalul liceului sunt depășite. Există deja în spațiul public mărturii ale colegilor mei, care au fost martori la eveniment. De la „primul ajutor” oferit de asistenta medicală din cadrul școlii, până la încercarea de mușamalizare a întregului eveniment.
Țin să menționez că nu este primul de acest fel, deoarece anul trecut a avut loc un incident similar în curtea școlii. Una dintre ușile care duc spre aceasta s-a desprins din perete, fiind fixată doar cu spumă, și a lovit două eleve. Acel incident a fost rapid ascuns de conducere, cele două persoane nefiind rănite. Conform aceleiași rețete, prima reacție a fost să nu li se permită accesul elevilor pe hol, să nu se fotografieze locul, dar mai ales, să nu se ia contact cu presa, pentru a nu strica imaginea școlii.
Printre neregulile care există și astăzi, pe care stimatul domn Lazăr Faur uită să le spună la festivități, se numără: inundațiile după ploi la sala de sport, curtea neterminată, băi și vestiare nefuncționale, uși cu clanțele sau tocurile rupte, alături de multe altele, după cum puteți vedea și din poze. Cred că, din păcate, acest accident a scos la iveală cum stau lucrurile cu adevărat în școala noastră. Avem parte de personaje care și-au asumat meritele pe persoană fizică, cu fiecare ocazie, dar care însă se dezic de orice responsabilitate.
(imagini cu stadiul actual al școlii și secvențe din perioada de reabilitare)
Ce urmează? Cu siguranță un protest al nostru, al elevilor, la care sperăm că vor lua parte cât mai mulți arădeni, sătui de promisiunile false, nesimțirea și incompetența administrației locale.
(Fotografiile sunt preluate din postările de pe Facebook ale viceprimarului Lazăr Faur)
ARTICOLE ASOCIATE:
- Apelul elevilor de la „Ghiba”, exasperați de lucrările proaste și nefinalizate: „Este poate ultima noastră șansă, a elevilor, de a fi ascultați și tratați cu un minim respect, nu cu ignoranță și dispreț!”
- [ACTUALIZARE] S-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul profesoarei de la „Ghiba” rănite după ce o bucată de tavan s-a prăbușit
-
Când niște FRATELLI DI NAPOLI și Călin Bibarț se ocupă de REABILITARE, se naște o asociere dintre două firme italiene – una „pe zero” și cealaltă „pe minus”– care câștigă o „licitație” de 2 milioane de euro pentru reabilitarea unui Colegiu Național, MONUMENT ISTORIC
-
Din Napoli, S.C. RESEARCH CONSORZIO STABILE, firma care se ocupă de REABILITAREA Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, solicită DREPT LA REPLICĂ la articolul nostru care i-a contestat INTEGRITATEA și COMPETENȚA
3 comentarii. Leave new
Faur demisia.
faur are treaba sa scoata autorizatii de construcie ilegale pt bercea, nu sa isi faca treaba de vice
Demisia Faur demisia Bâlcea demisia Bibi și toată cloaca de neisprăviti din PNL Arad