Miercuri, 12 februarie 2025, la ora 18:00, Sufrageria Arădeană a fost gazda vernisajului expoziției de fotografie „Natura Urbană”, un eveniment menit să aducă mai aproape de comunitatea arădeană frumusețea peisajelor naturale din Arad și să atragă atenția asupra importanței protejării acestora.
Seara a fost completată de o degustare de vin oferită de Crama Andronic, oferind publicului o experiență multisenzorială.
Expoziția prezintă cele mai reușite 25 de fotografii selecționate în urma concursului de fotografie digitală „Între spații urbane și locuri naturale”, organizat de Asociația Excelsior din Arad, Asociația Citizenit și Foto Club Pro Arad, cu sprijinul Rețelei pentru Natură Urbană și BRD Groupe Société Générale.
Florin Galiș a deschis evenimentul, subliniind rolul esențial pe care astfel de inițiative îl au în constientizarea publicului față de natura urbană și importanța ei.
După Galis, a continuat să vorbească Alexandru Nagy Vizitiu, de la ProUrbe, asociație care are ca scop protejarea și promovarea patrimoniului arhitectural al Aradului. A urmat apoi Mihai Pascu, președintele asociației Excelsior Arad, unul dintre promotorii unui concept relativ nou în România, și anume cel de natură urbană, de parc natural urban.
A luat cuvântul și Ovidiu Pîrvu, din partea asociației Excelsior, care a coordonat acest proiect în Arad. Aceștia sunt singurii din România care au inițiativa de a conecta natura la oraș, Aradul fiind unul dintre cele nouă orașe, alături de București, unde se încearcă acest lucru.
În continuare, Ildikó Biró, reprezentanta asociației Citizenit, a vorbit despre parteneriatul lor cu natura prin festivalul Particles, ajuns la a șasea ediție, unde se urmărește apropierea publicului de natură, ultimele ediții având loc pe malul Mureșului. Din partea Club Foto Arad, a fost prezent Călin Andra, care a vorbit despre imaginile expuse, despre procesul de jurizare și despre dificultatea selecției, toate fotografiile predate de participanți fiind superbe.
Concursul, desfășurat începutul anului 2024, a atras 46 de participanți, fiecare prezentând câte cinci fotografii. Un juriu de specialitate a desemnat câștigătorii:
- Locul I: Flaviu Codorean – „Ceață pe Mureș”
- Locul II: Levente Bagy – „Dimineți cețoase”
- Locul III: Elisabeta Sipoș – „Vineri”
- Premiul publicului: Călin Creștin – „Red Train” (acordat în cadrul festivalului Particles, desfășurat între 14-16 iunie 2024, în Arad)
Expoziția itinerantă încearcă să promoveze frumusețea naturală a Municipiului Arad și să atragă atenția asupra importanței conservării acestor spații. Unul dintre subiectele centrale ale inițiativei este protejarea malului Mureșului și includerea acestuia în Parcul Biodiversității Urbane „Arhitect Milos Cristea”. Această zonă naturală de aproximativ 360 de hectare, situată de-a lungul Râului Mureș, este un refugiu de liniște și recreere pentru locuitorii orașului, oferind posibilități pentru picnicuri, drumeții, observații ornitologice și alte activități de explorare.
Deoarece zona propusă ca arie protejată urbană este supusă riscului de inundații, organizatorii pledează pentru dezvoltarea unei infrastructuri responsabile, prevenirea defrișărilor, limitarea accesului vehiculelor motorizate și stoparea depozitării ilegale de deșeuri.
Lista fotografilor expuși încearcă să surprindă contrastul dintre urban și natural printr-o varietate de perspective:
- Sándor Körtesi – „Reflexia galbenă”
- Cristian Resiga – „Răsărit pe Mureș”
- Maria Mureșan – „Slither of Water”
- Levente Bagy – „Dimineți cețoase”
- Levente Bagy – „Oglindiri în Mureș”
- Daniel Boca – „Lumini pe Mureș”
- Dan Florin Boia – „Mureșul la Șoimoș”
- Ovidiu Mariș – „Relaxare”
- Alina Bercheșan – „Mureș Cetate”
- Elisabeta Sipoș – „Vineri”
- Flaviu Codorean – „Ceață pe Mureș”
- Erik Norbert Jazbinsky
- Cristian Resiga – „Apus peste Mureș”
- Matei Lascău – „Mureșul în contrast cu natura”
- Iulia Anca – „Buturuga sculptată de timp pe malul Mureșului”
- Silviu Rad – „Concrete Peeking”
- Silviu Rad – „Side by Side”
- Călin Creștin – „White Sea”
- Maria Mureșan – „The Storm”
- Cătălin Rus – „Eye of the Faerie”
- Flaviu Codorean – „Malul Mureșului la Drâmbăr”
- Flaviu Codorean – „Pe malul apei la Oarda”
- Adrian Stoica – „The Old Bridge”
- Mădălina Botoran – „Fata în iarbă”
Prin intermediul acestei expoziții, organizatorii încurajează locuitorii Aradului să exploreze și să aprecieze frumusețea peisajelor naturale din jurul orașului, contribuind astfel la protejarea acestora pentru generațiile viitoare.